Selecteer een pagina

Archieven

De binnenkant van de bankencrisis

Op 17 februari j.l. zond Frontline van PBS een documentaire uit over de gang van zaken rond de ineenstorting van het financiële systeem in de VS: Inside the Meltdown. Deze crisis begon in 2007 met een stagnatie van de stijging van de huizenprijzen, waardoor mensen met (te) hoge hypotheken die de rente en aflossing niet konden betalen, evenmin nog aan geld konden komen door de hypotheek op hun huis te verhogen. Naarmate meer huiseigenaren in de problemen kwamen en de gedwongen verkopen toenamen, begonnen de huizenprijzen te dalen, waardoor nog meer huiseigenaren in de problemen kwamen.

Half maart 2008 ging het gerucht dat de vrij kleine investeringsbank Bear Stearns in de problemen zat. Hoewel Bear slechts een onbelangrijke speler leek op Wall Street, bleek deze bank voor honderden miljarden verzekeringen te hebben verkocht aan andere banken tegen het risico dat hypotheekhouders niet tot betalen in staat zouden zijn. Als Bear failliet zou gaan, dan zou het risico van deze miljarden niet langer gedekt zijn. Ben Bernanke, sinds 2006 directeur van de Federal Reserve Bank, besloot om de grote bank J.P. Morgan te pressen om Bear Stearns op te kopen. Helaas werkte dit slechts averechts, want op Wall Street kelderden de aandelen.

De minister van financiën Henry Paulson, een overtuigd aanhanger van de vrije markt, was principieel tegen ingrijpen van de overheid in de economie. Het was echter wel duidelijk dat de economie van de VS zonder ingrijpen een zware klap zou krijgen. Paulson dwong de Raad van Commissarissen van Bear Stearns om de prijs van de aandelen te verlagen tot slechts 2 dollar, zodat de aandeelhouders het grootste verlies zouden dragen. Desondanks was het vertrouwen in de hypotheekmarkt ernstig geschaad.

De volgende slachtoffers waren twee grote hypotheekbanken: Fannie May en Freddy Mac. De FED besloot om de waardeloze pakketten hypotheken van deze twee grote banken over te nemen, waardoor Fannie en Freddy in feite onder toezicht kwamen van de FED. Een paar dagen later kelderden de aandelen van de grote bank Lehman Brothers en Bernanke besloot dat deze bank dan maar failliet moest gaan. Dit faillissement had echter tot gevolg dat alle banken elkaar niet meer vertrouwden. Zij leenden elkaar geen geld meer uit, want niemand wist welke banken nog solvent waren en wie met verliezen was opgezadeld. Op dat moment besloot de regering in te grijpen, Henry Paulsen moest overstag.

Door de globalisering zijn vrijwel alle landen afhankelijk van de dollar-stroom en als deze geblokkeerd raakt, dan zijn de gevolgen overal voelbaar, ook in Dubai. De Bank van Engeland kreeg betalingsproblemen, IJsland ging failliet, Ierland wankelde, maar ook de Nederlandse banken zijn betrokken. ING en ABN-AMRO kwamen eveneens in de problemen. In de VS was de grote verzekeringsbank AIG het volgende probleemgeval. In september 2008 werd deze bank overgenomen door de regering van de VS, in een zogenaamde bail-out, maar de problemen bij AIG blijven aanhouden.

In Inside the Meltdown schetst Frontline een helder beeld van wat zich in de VS achter de schermen heeft afgespeeld. Omdat de dollarstroom opdroogt, stagneert wereldwijd de economie. Zowel de FED als de regering van de VS proberen deze geldstroom weer op gang te brengen, door miljarden dollars in de banken te pompen. Onduidelijk is echter, of deze maatregelen zullen helpen tegen de economische crisis. De basis van de economie is immers niet het geld, maar de productie. Ook deze stagneert, met als gevolg werkloosheid.

Door het verschaffen van goedkope leningen en hypotheken hebben de banken jaren lang meer geld in het systeem gepompt, dan er aan economische goederen werd geproduceerd. Als hypotheken goedkoop worden, dan stijgt de prijs van de huizen niet omdat die huizen zoveel beter worden, maar omdat opeens iedereen voldoende geld kan lenen om een huis te kopen. De hypotheekrente was winst voor de banken en als zij hun risico’s denken te kunnen afdekken met verzekeringen, hoeven ze zich niet bezorgd te maken om de kredietwaardigheid van hun cliënten. Totdat de zeepbel barst…

Hoewel deze video zich laat embedden, staat op de website van Frontline nog meer informatie, waaronder een duidelijke tijdslijn en links naar artikelen en interviews.

Inside the Meltdown duurt 56 minuten.

10 Reacties

 1. Jacqueline

  Alle bankiers zitten op de Bahama’s

  En wij maar klussen in ons eigen huis 😉

  Antwoord
 2. petje

  We hebben een medestander ‘binnen’ de MSM: Willem Middelkoop. Hij beschuldigde gisteren bij Pauw & Witteman DNB hoofddirecteur Nout Wellink ervan zijn lidmaatschap van de Trilaterale Commissie (“Amerkaanse lobbyclub”) niet te hebben aangegeven op zijn CV. En dat terwijl dit lidmaatschap zijn onafhankelijkheid totaal ondergraaft. Ook werd een You Tube video vertoond waarbij minister Paulson moest toegeven dat hij nog steeds banden had met Goldman Sachs. Volgens Middelkoop bepaalt Goldman Sachs (nog steeds) de financiele wereldsector.
  Pauw en Witteman en de gasten maakten de indruk dat ze nog nooit van de Trilateral Commission hadden gehoord..

  Antwoord
 3. petje

  Volgens de geheime dienst van Rusland bereidt de wereldelite een ineenstorting van het wereldwijde bankensysteem voor n.a.v. van de bevreemdende zelfmoord van het hoofd van de beveiliging aan de vooravond van het jaarlijkse Wereld Economisch Forum in Davos in 2010:

  FSB reports circulating in the Kremlin today are stating that the Swiss Police Commander heading security at the World Economic Forum in Switzerland, Markus Reinhardt, was suicided after his discovering that the Davos summit was planning for the final collapse of the Global Banking system in preparation for Total War.

  Markus Reinhardt, 61, had headed the police force in the Swiss canton of Graubünden and protected the Davos summit since 1984 before his death on Tuesday.

  The World Economic Forum (WEF) is a Geneva-based non-profit foundation founded in 1971 by the German economist Dr. Klaus M. Schwab who is best known for establishing the annual meeting in Davos which brings together top business leaders, International political leaders, selected intellectuals and journalists to discuss the most pressing issues facing the World including health and the environment.

  http://www.youtube.com/watch?v=2DryntBy1ck

  Antwoord
 4. petje

  Marc Faber on US Bubble, ‘worthless’ dollar & Gold ‘the Savior’ 5/02

  ——————————————————————————–

  Marc Faber, author of Gloom Boom and Doom Report says many Western governments would eventually follow the US ‘inevitable’ default suit. Outspoken investor and writer Marc Faber doesnt give America much time before it goes bust.

  http://www.goud.com/forum/goudforum/6097-marc-faber-us-bubble-worthless-dollar-gold-savior-5-02-a.html#post20634

  Antwoord
 5. mr. drs. BOU

  Interessante tip, Petje. Dank je wel. 😉

  Antwoord
 6. petje

  Even opletten of Gerrit Zalm komende week bij de Bilderberg conferentie aanwezig is.
  Hij heeft alvast een uitstekende beurt gemaakt bij Bilderberg Bea in ieder geval..

  Antwoord
 7. petje

  Willem Middelkoop: Nieuwe recessie is onafwendbaar

  Willem Middelkoop in gesprek met Daan de Wit (DeepJournal), zondag 30 mei 2010.

  In het gesprek gaat Middelkoop nader in op zijn tweet: ‘IMF is duidelijk bezig de wereld klaar te stomen voor a “new world currency”‘. Middelkoop vertelt dat het IMF de volgende fase aankondigt in de kredietcrisis: een vervanger voor de dollar als wereldreservemunt. Een stap die na een nieuwe crisis kan resulteren in een wereldmunt.

  De Wit: ‘De euro staat steeds meer onder druk. Is dat erg?’
  Middelkoop: ‘Nee, dat is helemaal niet zo erg. Kijk, de Amerikanen staan op het punt dat ze financieel gezien heel dichtbij het punt zijn dat het eigenlijk niet meer vol te houden is. Voor de Britten geldt eigenlijk hetzelfde. Groot-Brittannië wordt ook wel IJsland aan de Thames genoemd.’ Middelkoop maakt zich grote zorgen om Engeland. Dat staat er alleen voor, in tegenstelling tot Europa en heeft ook niet het voordeel dat de VS heeft, namelijk de wereldreservemunt. ‘Ik ben bang dat de volgende crisis zich afspeelt in Engeland, rond het Britse pond. Dat is iets om heel erg in de gaten te houden’.

  http://www.deepjournal.com/p/2/a/nl/2720.html

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

18 − 15 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën