Selecteer een pagina

Archieven

De handel in vrouwen of seksslavinnen

Morgen is het Internationale Vrouwendag. Dit gaat gepaard met tal van activiteiten, feesten, conferenties en zo voort. Wie denkt dat een dergelijke dag tegenwoordig overbodig is, omdat de vrouwenemancipatie nu vrijwel voltooid is, moet even stilstaan bij deze cijfers:

1. Vrouwen vormen 50% van de wereldbevolking
2. Vrouwen doen 66% van al het werk
3. Vrouwen verdienen 10% van het wereldinkomen
4. Vrouwen hebben 1% van alle bezittingen
5. Van alle regeringsleiders op de wereld is 5% vrouw
6. Van alle armen op de wereld is 75% vrouw
7. Van alle analfabeten op de wereld is 66% vrouw
8. Van alle vluchtelingen op de wereld is 75% vrouw
9. Van de 150 leden van de Tweede Kamer in Nederland is 36% vrouw
10. Vrouwen in Nederland verdienen gemiddeld 23% minder dan mannen

Niet alleen leven veel vrouwen in armoede, maar ze worden daarbij tevens beschouwd als lust-object. Jaarlijks worden wereldwijd tussen de 2 en 4 miljoen mensen verhandeld. De meeste van hen zijn meisjes en jonge vrouwen die worden gedwongen om te werken als prostituee. Vrouwenhandel is waarschijnlijk de op twee na meest winstgevende vorm van criminaliteit, na drugssmokkel en wapenhandel. Naar schatting wordt er jaarlijks tussen de 7 en 13 miljard dollar aan deze handel verdiend, maar deze cijfers zijn niet betrouwbaar, omdat vrouwenhandel zich afspeelt in een schimmige wereld die nauwelijks te onderzoeken is.

De vrouwen worden meestal geronseld in arme landen, zoals het voormalige Oostblok, Rusland, Afrika en zo voort. Men maakt hen wijs dat ze een baan kunnen krijgen in het rijke Westen, waar ze zoveel zullen verdienen dat ze geld naar huis kunnen sturen, of misschien zelfs kunnen studeren. Van een vrouw die daar op ingaat, wordt eerst het paspoort afgetroggeld en vervolgens wordt ze in een vreemd land verkocht aan een pooier. Geschat wordt, dat er in Nederland duizenden vrouwen aldus in de prostitutie zijn beland. Deze vrouwen spreken de taal niet en in hun eigen land hebben ze vaak slechte ervaringen met de politie. Ze worden gevangen gehouden en als ze toch ontsnappen, kunnen ze nergens naar toe. Zonder papieren zijn ze illegale vreemdelingen en zo worden ze dan ook behandeld, niet als slachtoffers, maar als illegalen.

Als in Nederland een vrouw aangifte doet van het feit dat ze is verkocht en tot prostitutie gedwongen, dan mag ze blijven om tegen haar pooier te getuigen, maar na het proces tegen hem wordt ze uitgezet. Terug naar huis is dan vrijwel de enige optie, maar de vrouwenhandelaren opereren meestal in bendes en eenmaal thuis weet zo’n bende haar te vinden. Ook zijn de straffen in Nederland vaak zo laag, dat haar pooier binnen een paar jaar weer vrij komt. Dan is zij haar leven niet langer zeker.

Een van de meest krachtige vormen van vrouwenonderdrukking is gelegen in de seksuele orde. In feite heeft vrijwel iedere vrouw hier in meerdere of mindere mate last van. Een mooie jonge vrouw kan worden beschouwd als seks-object. Zij moet op haar hoede zijn omdat zij kan worden aangerand of verkracht. Een minder mooie of oudere vrouw kan worden beschouwd als een mislukt seks-object. Men luistert dan niet naar wat ze zegt, maar men beschouwt haar slechts als monster zonder waarde. Iedere jonge vrouw is potentiële handelswaar, zij kan worden verkocht aan de seks-industrie. Men ziet haar dan niet als een slachtoffer van seksuele slavernij, maar ze wordt veroordeeld als hoer.

Zolang er nog mannen zijn die deze seksuele slavernij steunen en in stand houden, is de vrouwenemancipatie alles behalve voltooid! Een goed artikel over deze problematiek is: The “Natasha” Trade (pdf) door Donna M. Hughes.

Sexslaves is een documentaire die in 2005 werd gemaakt door Frontline, een programma van PBS. In 2006 is deze documentaire uitgezonden door Tegenlicht van de VPRO. Het verhaal begint met de bittere armoede in de dorpen van Moldavië en de Oekraïne, waar meisjes worden geronseld om via Turkije te worden doorverkocht aan pooiers en bordelen in heel West-Europa. Katja, de vrouw van Viorel uit Odessa, is door een kennis voor 1000 dollar verkocht aan een zeer gewelddadige pooier in Istanbul. Viorel doet een beroep op een hulporganisatie die zich bezig houdt met de opsporing van slachtoffers van vrouwenhandel. Met de cameraploeg van Frontline gaat hij op zoek naar Katja. Door te werken met verborgen camera’s geeft de documentaire een indringend beeld van de wereld van de vrouwenhandel en seksuele slavernij.

Frontline – Sex Slaves duurt 55 minuten.

4 Reacties

 1. Antonius

  @Bou
  ( met de complimenten voor je weblog/onderwerpen )

  De cijfers die je noemt zijn natuurlijk correct maar ze representeren slechts het topje van de ijsberg. De man heeft voorheen altijd de absolute macht in onze cultuurmaatschappij gehad, deze toeeigening van de macht stoelt op religieuze manie, die ergens in de geschiedenis van de culturele maatschappijen is begonnen en inherent is aan het proces van cultivering. De psyche van de mens moet leren culturele samenleving te organiseren zodanig dat er geen sprake is van testosteron geweld, geen absolute normen en waarden.
  Doordat de man in de verwarring van de op religieuze normen gestoelde maarschappij ( inclusief de democratie ) de andere mannen als concurenten beschouwt het zo mogelijk wordt dat een geweldadig situatie ontstaat, waarin de vrouw ondergeschikt wordt gemaakt aan het macabere verlangen van de man om sterker en beter te zijn dan een andere man. Deze onbedwingbare behoefte is neurotisch van aard en moet zo vaak mogelijk worden geuit in win of verlies spelletjes, strategien en ook oorlogen. Ja, de man is een zielig wezen als hij het respect verliest voor de natuur en de vrouw en elkaar.
  De verwarring is dusdanig groot geworden dat de grenzen van het man of vrouw zijn steeds meer beginnen te vervagen, door de emancipatie zijn vele zaken verbetert, maar de vrouw moet hiervoor vechten in een maatschappij die vrouw onvriendelijk is vanwege de absolute macht van de man die in god wordt uitgedragen. De aanslag op de psyche en gezondheid van de vrouw in onze wereld van tegenstrijdigheden en verschil heeft huiverinkwekkende consequenties. Daarbij is de vraag:

  Hoe blijven vrouwen vrouwen? Hoe worden mannen meer vrouw?

  Volgens mij blijven vrouwen vrouwen niet door zich aan te passen aan de viriele eisen die de maatschappij aan hen stelt om er bij te mogen horen maar het voor elkaar krijgt haar vrouwelijke status te maken tot een feit waar mannen niet omheen kunnen. Het mannelijke deel van de psyche van de vrouw wordt geforceerd ontwikkeld. Het vrouwelijke deel van de psyche van de man wordt genegeerd door de mannen. De emancipatie is pas voltooid als de oorlog tussen de sexes is gestopt in een maatschappij van eenheid in overeenkomst.

  Antwoord
 2. mr. drs. BOU

  Dank voor het compliment, Antonius.
  Volgens mij berust de absolute macht van de mannen op het erfrecht. Maar dat onderwerp is nogal ingewikkeld. Ik kom daar zeker nog op terug. 😉

  Antwoord
 3. Tessa

  Indringend artikel! Zo worden mannen en vrouwen tegen elkaar uitgespeeld, door onze onwetendheid en een systeem waarin we gedwongen worden te overleven. Het is werkelijk tijd dat dit de allerhoogste aandacht gaat krijgen en ook de Nederlandse bemiddeling bloot gelegd wordt.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeventien − vijftien =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën