Selecteer een pagina

Archieven

De schuld van de Verenigde Staten

I.O.U. betekent: I owe you. De afkorting wordt gebruikt als een aanduiding van een schuld of lening. In de Verenigde Staten zijn de schulden zo hoog opgelopen, dat de meeste staten feitelijk failliet zijn. Californië was onlangs bijna failliet, gedurende de maand februari heeft deze staat geen lonen of uitkeringen uitbetaald en de openbare werken stopgezet. Door deze harde maatregel kon de staat een faillissement nog net voorkomen, maar ook vrijwel alle andere staten van de VS zijn zo goed als failliet. Van de 50 staten van de VS zijn er 46 insolvent, nog slechts 4 staten kunnen aan hun betalingsverplichtingen voldoen.

Een van deze 4 staten is North Dakota. Deze dun bevolkte staat heeft voor dit jaar zelfs een overschot op de betalingsbalans van 1,2 miljard dollar. Het geheim van North Dakota is, dat deze staat een eigen staatsbank heeft! Deze bank wordt beheerd door drie verkozen functionarissen en net als iedere andere centrale bank kan deze staatsbank geld creëren. Het doel van deze bank is echter niet het maken van winst voor de aandeelhouders, maar het scheppen van mogelijkheden voor de bevolking. Deze bank kan ook een renteloze lening aan de staat verstrekken, bij voorbeeld voor het uitvoeren van publieke werken. Voor wie meer wil weten: het hele artikel staat hier.

Volgens de Canadese econoom Michel Chossudovsky staat de VS op de rand van een fiscale ineenstorting. Op de begroting van president Obama staan uitgaven met een totaal van 3,94 biljoen dollar, terwijl de inkomsten slechts 2,38 biljoen dollar bedragen. Het begrotingstekort van 1,75 biljoen dollar (1.750.000.000.000 dollar) zal worden geleend en de rente en aflossing worden later betaald door de belastingplichtige bevolking.

Het leeuwendeel van deze begroting gaat naar Defensie, naar het redden van de banken (bailout) en het betalen van de rente over de staatsschuld. Deze drie posten bedragen samen 2,38 biljoen dollar, dus net zo veel als de inkomsten. Voor zaken als onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur heeft de VS eigenlijk geen rode cent, het geld moet worden geleend. De staatsschuld bedraagt echter reeds 1.7 biljoen dollar en de rente is laag. Door het uitgeven van staatsobligaties (bonds) kan de staat geld lenen, maar het is nog maar de vraag of ook maar iemand deze obligaties wil kopen. Zo niet, dan zal de VS staatseigendom moeten verkopen. Er volgt dan een privatisering, waarbij de hele VS in handen valt van de Big Bankers.

Het hele artikel van Chossudovsky staat hier. Let op de grote getallen, in het Amerikaans: billion = miljard (negen nullen) en trillion = biljoen (twaalf nullen).

I.O.U.S.A. is een documentaire film van Patrick Creadon over de financiële situatie van de VS. De film volgt de “Fiscal Wake-Up Tour” die werd georganiseerd door de Concord Coalition, een vereniging die sinds 1992 strijdt voor een evenwichtige federale begroting. Robert Bixby, de directeur van de Concord Coalition, reist samen met David Walker, door de VS om de bevolking te waarschuwen. David Walker was jaren lang de Comptroller-General van de VS, maar hij nam ontslag omdat hij de financiële politiek niet langer verantwoord vond. Hij wil alle mensen duidelijk maken dat de stijgende staatsschuld zal worden afgewenteld op de komende generaties. Hij roept de bevolking op om weer te gaan sparen, in plaats van te kopen op krediet. Ook maak hij duidelijk dat er een politieke verandering zal moeten komen en dat de bevolking daar een grote rol in speelt.

Deze documentaire maakt wel heel duidelijk hoe groot het probleem is, maar de oplossing ligt volgens mij niet in een spaarzame bevolking, zeker niet nu de economische crisis een feit is. Werklozen en daklozen kunnen niets sparen, ze zijn al blij als ze rond kunnen komen. De werkelijke oplossing lijkt te liggen in Noord Dakota, waar een staatsbank zonder winstbejag zorgt voor een evenwichtige geld-economie. In een artikel van Mike Whitney dat gisteren verscheen, wordt in feite hetzelfde gezegd.

I.O.U.S.A. ging in 2008 in premiere op het Sundance Film Festival. Er staan nu twee versies van deze film online: een verkorte versie en de volledige versie.

I.O.U.S.A. verkorte versie duurt 30 minuten.

I.O.U.S.A. volledige versie duurt een uur en 24 minuten.

2 Reacties

 1. GeenStaat

  Deze film heb ik een tijdje terug al gekeken, maar raad iedereen aan om inplaats van deze film naar The Money Masters en Money As Debt te kijken.

  Antwoord
 2. mr. drs. BOU

  Beste GeenStaat, dank je wel en daar ben ik het mee eens.

  Money as Debt staat hier Nederlands ondertiteld en The Money Masters staat hier.

  Maar bovenstaande docu maakt vervolgens wel duidelijk, waarom de bailout van de banken in feite een roof is op de bevolking. Lees ook de achtergrondartikelen, dan wordt duidelijk dat het de hoogste tijd is dat de FED wordt vervangen door een staatsbank.

  Overigens is de positie van de Centrale Europese Bank me nog altijd niet helemaal duidelijk…

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vier × vier =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën