Archief
Artikelen

In 638 AD werd Jeruzalem een deel van het Islamitische Kalifaat. Van meet af aan was het ook voor de Moslims een heilige stad. Aanvankelijk werd er zelfs gebeden met het gezicht in de richting van Jeruzalem, al nam Mekka deze rol wat later over. Ook werd er reeds in 660 AD een stenen moskee gebouwd op de Tempelberg: de Al Aqsamoskee, het oudste Islamitische gebouw ter wereld. In 691 werd de Rotskoepel voltooid, waarvan de gouden koepel tot op heden het stadsbeeld domineert.

Met een onderbreking van ongeveer een eeuw tijdens de Kruistochten, is Jeruzalem sinds 638 een Islamitische stad geweest. De Joodse geschiedenis van Jeruzalem speelt zich af tussen ongeveer 1000 v.Chr. tot 135 AD. Vóór de verovering door koning David, was Jeruzalem de stad van de Jebusieten. De eerste bewoning zou zijn geweest in 3500 v.Chr. Van 638 tot 1948 was Jeruzalem Islamitisch, hoewel de stad ook voor Joden en Christenen heilig bleef. Het was zowel een bedevaartsoord als een handelsstad.

In 1948 veroverden de Zionistische Joden van de nieuwe staat Israël het westelijke deel van de stad. In 1967 werd ook Oost Jeruzalem veroverd en sindsdien is dat deel van de stad “bezet gebied”. Onmiddellijk nadat de Israëliërs Oost Jeruzalem hadden veroverd, sloopten zij een woonwijk die was gebouwd nadat Saladin in 1187 Jeruzalem had heroverd op de kruisvaarders. Saladin gaf de Joden die door de kruisvaarders waren verjaagd toestemming om terug te keren naar Jeruzalem. Vanuit de Magreb emigreerden toen vele Joden naar Jeruzalem en op de helling van de Tempelberg verrees de Marokkaanse wijk, die in 1967 werd gesloopt om plaats te maken voor een plein voor de klaagmuur.

Helaas bleef het niet bij deze ene woonwijk. Moslims die in Oost Jeruzalem wonen, zien hun huizen een voor een tegen de vlakte gaan. Zij moeten wijken voor de nieuwe woonwijken van de Joodse Settlers, of men zegt dat hun huis zonder vergunning is gebouwd. Aan de rand van Jeruzalem verscheen een tentenkamp, waar de dakloos geworden Moslims hardnekkig stand proberen te houden. Zonder de juiste papieren is Jeruzalem voor hen nu een verboden stad.

De volgende reportage gaat over Jeruzalem als heilige stad van de Moslims. Omdat hun oudste heiligdom, de Al Aqsamoskee, op de plaats staat waar volgens de Joden ooit de tempel van Salomo heeft gestaan, zijn Israëlische archeologen aan het graven onder de moskee, in de hoop iets te vinden dat het bestaan van deze Bijbelse tempel bewijst. Tot op heden tevergeefs, maar de Moslims ervaren deze activiteit van de archeologen als een bedreiging voor hun moskee. Zij wijzen er terecht op dat de Joodse geschiedenis van Jeruzalem slechts van korte duur is geweest, terwijl het huidige Jeruzalem is gebouwd door Moslims. En ze wijzen er zeer terecht op, dat zij door de Joodse immigranten worden verjaagd uit de stad en het land waar hun ouders en voorouders al vele eeuwen hebben gewoond.

Jerusalem-The Promise of Heaven duurt 55 minuten.

update 5 januari 2018:

Deze video is verdwenen, maar misschien is dit wel dezelfde:

Jerusalem | The Promise of Heaven duurt 48 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

63 Reacties op “Jeruzalem, heilige stad van de Moslims”

Laat een reactie achter

Recente reacties