Archief
Artikelen

Na drie weken van zware bombardementen op het meest dicht bevolkte gebiedje ter wereld, heeft Israël besloten tot een eenzijdig staakt het vuren. Hamas is pas bereid om de strijd te staken, als de bezetting van de Gazastrook door Israël wordt opgeheven en de grenzen weer open gaan. Dat Israël na een drie weken durende orgie van oorlogsmisdaden even een pauze inlast, heeft minder te maken met humanitaire overwegingen, dan met de reputatieschade die Israël door deze gruwelen heeft geleden. In de Nederlandse media is deze schade minder zichtbaar, maar Link-TV brengt iedere werkdag een mozaïek van het nieuws uit het Midden Oosten.

Deze uitzendingen zijn reeds hier verzameld, maar die reeks werd te lang. Daarom zijn de afleveringen van vorige week nu naar hier verplaatst en de dagelijkse updates zullen voorlopig ook hier worden bewaard. Wie denkt dat Israël de oorlog in Gaza heeft gewonnen, moet eens letten op wat in de aflevering van vrijdag wordt gezegd over Libanon en Syrië als volgende aanvalsdoelen. Hoewel Israël de Gazastrook grondig heeft verwoest en de bevolking volledig heeft getraumatiseerd, was Gaza niet het doel, maar slechts een middel tot de hegemonie van Israël (en daarmee de VS) over het hele Midden Oosten. Zij brengen daar hun versie van vrijheid en democratie, in ruil voor de kostbare grondstoffen: aardgas en aardolie.

Een goede analyse van de gebeurtenissen van de laatste dagen, in de Nederlandse taal, staat op het weblog van Anja Meulenbelt. Inmiddels heeft ook Hamas een wapenstilstand afgekondigd van een week, waarbij het eist dat de Israëlische troepen de Gazastrook verlaten en de grenzen worden opengesteld voor hulpgoederen.

Maandag: Mosaic News – 1/12/09: War on Gaza – Day 17

Dinsdag: Mosaic News – 1/13/09: War on Gaza – Day 18

Woensdag: Mosaic News – 1/14/09: War on Gaza – Day 19

Donderdag: Mosaic News – 1/15/09: War on Gaza – Day 20

Vrijdag: Mosaic News – 1/16/09: War on Gaza – Day 21

Maandag: Mosaic News – 1/19/09: War on Gaza – Day 24

Dinsdag: Mosaic News – 1/20/09: de inauguratie van president Barack Obama

Woensdag: Mosaic News – 1/21/09

Donderdag: Mosaic News – 1/22/09

Vrijdag: Mosaic News – 1/23/09

Dit is de auto-update:

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter