Archief
Artikelen

Peace, Propaganda, and the Promised Land is een documentaire uit 2004 over de onevenwichtige manier waarop het Palestijnse conflict met Israël wordt verslagen in de Westerse media. Hij werd gemaakt door Sut Jhally, professor in de communicatie, en de filmproducer Bathsheba Ratzkoff. Andere belangrijke documentaires van Sut Jhally zijn: Reel Bad Arabs, over de manier waarop Arabische mensen worden afgeschilderd in de filmindustrie, No Logo, over de verkooptechnieken van grote corporaties (gebaseerd op het gelijknamige boek van Naomi Klein), en Hijacking Catastrophe, over de PR rond 11 september.

In Peace, Propaganda, and the Promised Land worden zeven strategieën van de westerse PR-campagne voor Israël blootgelegd.

1) Verzwijg de bezetting van Palestina door Israël.
2) Maak onzichtbaar dat in bezet Palestina een Joodse kolonisatie plaats vindt, houdt de Joodse nederzettingen zorgvuldig buiten het beeld.
3) Toon het Palestijnse geweld in een vacuüm, zonder verdere informatie over de oorzaak. De zelfmoordaanslagen en de jongens die met stenen gooien wekken dan de indruk dat alle Moslims nu eenmaal bezeten zijn van een religieuze haat tegen het “Vrije Westen”.
4) Laat zo veel mogelijk nieuws zien uit Israëlische bronnen en zo min mogelijk uit Palestijnse bronnen.
5) Verspreid de mythe dat de VS neutraal is en vrede wil stichten in het Midden Oosten. Vertel niet hoeveel geld Israël jaarlijks ontvangt uit de VS, zwijg over de wapenleveranties van de VS aan Israël, de internationale politieke steun en zo voort.
6) Blijf de mythe herhalen dat de Palestijnen geen vrede willen, dat hen in de Camp David-akkoorden een genereus aanbod werd gedaan dat door hen bot werd afgeslagen.
7) Verzwijg het bestaan van een vredesbeweging die zich inzet voor verbetering van het lot van de Palestijnen.

Deze strategieën van weglating van ongewenste aspecten worden overal in de propaganda gebruikt. Wie hen eenmaal doorziet, wordt minder bevattelijk voor desinformatie.

Aan deze documentaire werkten onder anderen mee: de beroemde linguist Noam Chomsky, de professor in de journalistiek Robert Jensen, de Palestijnse politica Hanan Ashrawi, de schrijver en politieke activist Sam Husseini en de beroemde buitenland-correspondent van de Engelse krant Independent, Robert Fisk.

De documentaire werd gemaakt ter nagedachtenis aan Edward Said (1935-2003).

Peace, Propaganda and the Promised Land: Media & the Israel-Palestine Conflict duurt een uur en 20 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

6 Reacties op “Vrede, propaganda en het beloofde land”

 • Harry:

  Ik geef geen reactie meer want ik heb mijn buik meer dan vol van dat zionistische USA,Israel met in hun kielzog een aantal ,,BRAVE,, Europese landen onder aanvoering van het ,,machtige,, Nedreland !!!

 • Beste Harry, als je wil dat dit stopt, vertel dan aan anderen waarom dit nergens toe leidt! Wat Israël doet, met hulp van de VS en morele steun van diverse EU-landen, is misdadig. En is het is DOM, want geweld roept alleen maar meer geweld op.

  Er is maar een manier om terrorisme te bestrijden: met liefde, begrip en barmhartigheid.

  Je kunt bij voorbeeld plusjes uitdelen of zelf iets posten op Nujij!

 • Harry:

  Beste Mr.drs Bou,

  Ik vrees dat het kwade in de mens aan de winnende hand is en dit op termijn zal leiden tot onze ondergang.Ik weet al geruime tijd hoe onze maatschappij in elkaar steekt maar na het zijn van de internetdocumantaire ,,HET GROTE COMPLOT WMV,,is mijn laatste resje hoop toch wel tot het 0 punt gedaald.Je kan enkel voor je eigen zo goed mogelijk leven,maar het kwaad in de wereld (het groot kapitaal) zal zijn zinnen toch wel door drijven en daar veranderen wij niets aan tenzij ,,HET VOLK,, een revolutie ontketenen,maar het ,,IKKE EN DE REST KAN STIKKE,,zit zo diep in onze samenleving geworteld dat dat een illusie is.Ik vrees dat we niet meer te redden zijn als mensheid in zijn geheel.Gerechtigheid moet je niet hier op aarde zoeken want je zult het niet vinden en je zal af moeten wachten tot het moment dat je het tijdelijke gaat verruilen voor het eeuwige daar zal je wel gerechtigheid ontmoeten.Dat is het enige waar ik me nog aan vasthoud dat straks ieder individu op zijn daden word beoordeeld en veroordeeld door de ,,RECHTVAARDIGE RECH TER,,
  Amen.

 • Harry, ik geloof niet in die Rechtvaardige Rechter. Het is wishful thinking, voortvloeiend uit de rechtvaardigheids-hypothese. Dat laatste woord staat voor de menselijke neiging om de gebeurtenissen zo te verklaren dat het “rechtvaardig” lijkt wat er gebeurde.

  Op grond van deze neiging geven mensen de slachtoffers vaak de schuld van de ellende die hen overkomt. Zo wordt de schuld voor de verwoesting van Gaza in de Nederlandse media nog steeds geschoven op Hamas die kassams afvuurt. Dat er in de Gazastrook anderhalf miljoen onschuldige mensen gevangen zitten, zegt men er dan niet bij.

  De enige manier om rechtvaardigheid te krijgen, is het scheppen van een rechtvaardige wereld. Zolang mensen blijven geloven dat er NA HUN DOOD rechtvaardigheid bestaat, blijft het bloedvergieten doorgaan. Deze regel geldt uiteraard voor Joden, Christenen en Moslims. Ze geloven immers allen in een leven na de dood!

  Ik geloof in het leven vóór de dood en ook dat is een religie! Dit geloof verbiedt iedere vorm van bloedvergieten, van geweld en van liegen en stelen. Deze religie kent maar één doel: in vrede leven!

 • Dude:

  Elke keer dat ik meer informatie krijg over de andere kant van het verhaal, en dan druk ik me zachtjes uit, ben ik meer en meer verontwaardigt over wat er gaande is. Hieruit blijkt dat ook de Nederlandse overheid haar handen in onschuld wast. Het is beestachtig wat er zich allemaal afspeelt op het land dat de Palestijnen toebehoort. Ik doe bij deze een beroep op de Nederlandse regering om haar standpunten ten opzichte van Israël te herzien, en mocht de Nederlandse overheid in gebreke blijven dan is heeft zij mijn steun absoluut verloren. Bovendien ben ik dan van mening dat de Nederlandse regering achterbaks en buitengewoon onbeschoft naar de Palestijnen toe is. Als de zogenaamd Christelijke partijen er mee instemmen wat er op Palestijns grondgebied gebeurt dan zijn die partijen wat mij betreft geen knip voor de neus waard en mogen ze wat mij betreft allemaal naar de HEL lopen.

 • Dit is géén oorlog, een oorlog voer je met twéé legers.
  Het is vreselijk wat hier gebeurt, de Joden zijn blijkbaar hun frustraties van de tweede wereldoorlog nog steeds niet kwijt, dat hele volk zit met een trauma,het is een ziek volk en begrijp niet dat de westerse wereld dat niet ziet en daar een verenigde naties leger tussen zet, overal zijn we bemiddelaars en daar laten we de boel maar branden.

Laat een reactie achter