Archief
Artikelen

De oorlog van Israël tegen Hamas in de Gazastrook speelt zich af op twee fronten. Uiteraard zijn er de heftige bombardementen en de invasie van tanks. Maar er is ook een media-oorlog gaande. Israël ontzegt alle journalisten de toegang tot de Gazastrook, zogenaamd omdat hun veiligheid niet kan worden gewaarborgd. In feite wil Israël echter voorkomen dat de waarheid aan het licht komt: de burgerbevolking wordt bestookt met chemische wapens, waaronder witte fosfor.

Hoewel de meeste mensen in de Gazastrook al dagen zonder stroom zitten, blijven er vanuit het belegerde gebied berichten doorkomen. Foto’s en filmbeelden zeggen vaak meer dan de verklaringen van politici en “deskundigen”. Dat Israël een wrede oorlog voert waardoor vooral de burgerbevolking wordt getroffen, blijkt uit de gruwelijke beelden van verminkte lijken en zwaar gewonden.

Daar tegenover staat de Israëlische propaganda, die ons wil wijsmaken dat het leger van Hamas, de democratisch verkozen regering van Palestina, zich schuldig maakt aan oorlogsmisdaden. Zo kopt het Israel National News: Gaza Terrorists Fire Phosphorus Shell. Zou Hamas tussen de puinhopen in Gaza soms een niet ontplofte fosforbom hebben gevonden en die hebben teruggeschoten naar het land van herkomst? Een dergelijk onzinnig bericht komt dan weer op Nujij te staan, onder de kop: Hamas gebruikt Fosfor. Daarmee zijn de feiten vakkundig omgedraaid.

Een slim propaganda-filmpje om Hamas in een kwaad daglicht te stellen, staat sinds 4 januari 2009 op YouTube. De presentator noemt zich journalist en Arabier, maar hij laat zich niet zien en ook zijn naam blijft geheim. Met hoogst verontwaardigde stem vertelt hij dat we een bruiloft zien, die door Hamas wreed wordt verstoord, alleen omdat men zong! Als bewijs worden wat vage beelden getoond. We weten noch de plaats, noch het jaartal van deze opname, laat staan dat we ook maar iets kunnen zeggen over de reden van die vechtpartij. En zo gaat dat maar door, met leugens en verdraaiingen. Deze anti-Hamas propaganda wordt dan eerst geplaatst op Vrijspreker en vervolgens staat het op Nujij. De video duurt 10 minuten, maar zelf ben ik niet verder gekomen dan vier minuten. De propaganda druipt er vanaf!

Zelfs het oproepen tot een nucleaire massamoord op de Palestijnen, blijkt tegenwoordig geheel salonfähig. Opvallend is dan, dat de gerespecteerde Nederlandse misdaadjournalist Stan de Jong die zoiets zegt, zelf zo weinig weet van de geschiedenis van het conflict in Palestina. De Israëlische propaganda is immers zoveel sterker dan de Palestijnse, die voornamelijk bestaat uit foto’s en filmpjes op Internet. Op Link-TV staat nu een korte documentaire over de propaganda-oorlog rond Gaza: Gaza Media War duurt 5 minuten.

Om het nieuws te controleren, maar vooral om het in hun eigen voordeel te verdraaien, maakt Israël gebruik van Hasbara. In een uitgebreide lobby naar de politiek en de media wordt de Israëlische versie van het nieuws verspreid, waarmee wordt voorkomen dat Israël wordt uitgestoten als zijnde een schurkenstaat. Daarnaast bestaan er Hasbara Fellowships, waarin studenten worden opgeleid tot pro-Israël activisme. Zij organiseren demonstraties, ze schijven eventueel artikelen, maar ze strijden ook op Internet voor hun visie op het recht van Israël om de bevolking van Palestina van hun land te beroven, op te sluiten achter muren, uit te hongeren en tot slot te bestoken met moderne wapens, zodra ze in opstand komen. Dat op Nujij zoveel anti-Hamas-propaganda verschijnt, zou een gevolg kunnen zijn van de Internet Haganah, die zich overigens ook richt tegen de Islam in het algemeen.

Wie alleen de kranten leest of naar het nieuws kijkt, krijgt vooral in de VS systematisch een verkeerd beeld voorgeschoteld van het conflict in Palestina. De Amerikaanse journaliste Alison Weir is de oprichtster van de organisatie “If Americans Knew“, die strijdt tegen het vertekende beeld van Israël en de Palestijnse kwestie. In de volgende documentaire vertelt zij over de verdraaiing van de feiten in de media. Het blijkt dan vooral te gaan om zaken die geen aandacht krijgen. Het geheim van de propaganda zit in het verzwijgen!

How American News Media Works duurt 28 minuten.

De Belgische fotograaf Bruno Stevens bevindt zich als enige buitenlandse journalist in Gaza. Hij schrijft: ‘Nu weet ik waarom Israël geen enkele journalist toelaat in Gaza. Ze willen niet dat iemand ziet welke wreedheden ze daar begaan. Maar ik ben hier wel en kan je zeggen: Israël begaat oorlogsmisdaden.’ Op zijn website staat een slide-show van zijn foto’s.

Het Israëlische leger schiet ook op journalisten, maar zelfs deze oorlogsmisdaden halen nauwelijks het nieuws. Het volgende filmpje werd op 7 juli 2007 geplaatst op de website van Reuters. Een Palestijnse cameraman, Imad Ghanem, wordt door kogels getroffen terwijl hij de strijd tussen Israëlische soldaten en Palestijnse militanten filmt. Hij werkte voor de televisiezender al-Aqsa TV van Hamas. Een collega filmde hem toen hij op de grond viel, met zijn camera naast zich. Daarna werd er nogmaals op hem geschoten door de Israëlische soldaten. Beide benen van Imad Ghanem moesten worden geamputeerd.

In april 2008 werd Fadel Shana, een 23-jarige Palestijnse cameraman van persagentschap Reuters, gedood door een Israëlische tankgranaat. Op Shana’s terreinwagen stonden duidelijk de woorden ‘tv’ en ‘pers’. Op zijn laatste filmbeeld zien we de tank die hem in zijn wagen aan flarden schiet. Het Israëlische leger betuigde spijt, maar wees erop dat de journalist zich in een gevechtszone bevond.

Niet alleen Palestijnse journalisten zijn het doelwit, ook de Amerikaanse journalist James Miller werd vermoord door het IDF. Door zijn “martelaarschap” werd Miller daarna een rolmodel voor de kinderen van Gaza. Zij schieten met hun camera’s zowel op het Israëlische leger, als op de slachtoffers. Via Internet sturen ze deze beelden de wereld in en dat is dodelijk voor de Israëlische propaganda!

Amateurfilmbeelden uit Gaza, 2 januari 2009, duurt 3 minuten.

Een rechtstreeks bericht uit Gaza, 9 januari 2009, duurt ruim 6 minuten.

De zender Ramattan, die via een webcam al dagen life beelden uit Gaza laat zien, doet het nog steeds. Maar ook artiesten werken mee aan het doorbreken van de Hasbara.

Een foto-show van getroffen kinderen, met een toepasselijk lied, duurt 4 minuten.

Van dit lied voor Gaza: “We will not go down” door Michael Heart, staan al verscheidene versies op YouTube. Zij vertonen elk hun eigen foto-serie. Naast deze versie staat de hele tekst.

Tot slot een artikel vol met slinkse propaganda voor Israël en tegen Hamas vandaag in de Trouw en een foto van vandaag uit De Pers, die het gruwelijke bloedbad vooral niet laat zien.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

5 Reacties op “Gaza en Hasbara, oorlog en propaganda”

Laat een reactie achter