Archief
Artikelen

Nu de Israëlische troepen Gaza verwoesten, is de blik van de wereld gericht op dat kleine deel van het Palestijnse grondgebied. Het laatste nieuws staat op Mosaic News van Link TV en dat nieuws is nog steeds gruwelijk. Het Israëlische leger is door de VS voorzien van de meest moderne wapens en boven het dicht bevolkte Gaza wordt ook witte fosfor afgeschoten. De ziekenhuizen hebben gebrek aan medicijnen en onder de slachtoffers zijn ook veel kinderen. Het is een wreed verhaal…

In 2005 heeft Israël de Joodse nederzettingen in de Gazastrook ontruimd. Zowel de huizen als de infrastructuur werden daarbij verwoest, opdat de Palestijnen geen profijt konden hebben van wat in hun land door de Joden was gebouwd en aangelegd. De Joodse kolonisten kregen van de staat Israël een flinke vergoeding voor hun verhuizing. Deze ontruiming maakte echter geen deel uit van een algemene politiek omtrent de illegale Joodse nederzettingen in het door Israël bezette Palestijnse gebied. Op de Westelijke Jordaanoever ging de kolonisatie gewoon door.

Vladimir Jabotinsky, een belangrijke intellectueel van de rechter vleugel van Zionistische beweging, schreef in 1923: “De Zionistische kolonisatie moet of stoppen, of doorgaan zonder rekening te houden met de inheemse bevolking. Dit betekent dat het Zionisme zich alleen kan handhaven en ontwikkelen onder de bescherming van een macht die onafhankelijk is van de inheemse bevolking – achter een IJzeren Muur waar de inheemse bevolking niet overheen kan.” Sindsdien vormde deze uitspraak het officiële en stilzwijgende beleid van de Zionistische beweging en later ook van de staat Israël. De nederzettingen werden van meet af aan gebruikt om Zionistische steunpunten in Palestina te vormen.

De documentaire The Iron Wall van Mohammed Alatar werd gemaakt in 2006. Hij gaat over het ontstaan en de groei van de Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Er wordt ook gepraat met de bewoners en gevraagd naar hun motieven om daar te gaan wonen. De kolonisten worden door de staat Israël zwaar gesubsidieerd, ze wonen daar riant en zeer goedkoop.

Het laatste project om de nederzettingen tot een voldongen feit te maken, was de muur die Israël bouwde rond de Palestijnse enclaves op de Westelijke Jordaanoever. Het gevolg is, dat de Palestijnen soms hun eigen land niet meer kunnen bewerken, elkaar niet meer kunnen bezoeken en uren moeten omlopen om naar school of naar het ziekenhuis te gaan. Zij mogen ook geen gebruik maken van het wegennet dat de Joodse nederzettingen verbindt met elkaar en met Jeruzalem.

Gaza wordt op dit moment verwoest door het Israëlische leger, maar ook de toestand op de Westbank is op zijn minst explosief.

The Iron Wall duurt 57 minuten.

Bekijk deze video in groter formaat.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

1 Reactie op “Intussen op de Westelijke Jordaanoever…”

Laat een reactie achter

Recente reacties