Archief
Artikelen

James Miller (18 December 1968 – 2 Mei 2003) was afkomstig uit Wales. Hij was cameraman, filmproducent en regisseur. Hij won talrijke prijzen, waaronder vijf Emmy Awards. Hij werkte vaak samen met Saira Shah, met wie hij in 2001 een onafhankelijk productiebedrijf oprichtte: Frostbite Productions. Begin 2003 gingen James Miller en Saira Shah naar de Gazastrook, om een documentaire te maken over de kinderen van Gaza. Ze wilden weten hoe het was om op te groeien in dit conflictgebied.

In 2000 was Ariel Sharon gekozen als minister president. Hij beloofde dat hij de zelfmoordterroristen uit de Gazastrook en de Westbank zou opjagen en doden. Vanaf dat moment werd er geschoten op iedere Palestijn die in de ogen van het Israëlische leger verdacht werd van terrorisme. Daaronder waren ook de kinderen die met stenen gooiden naar de Israëlische tanks en bulldozers in de Gazastrook.

In de late avond van 2 mei 2003 werd James Miller door een Israëlische legerkapitein met één geweerschot gedood. Zijn filmbeelden over de kinderen van Gaza werden later door Saira Shah gemonteerd tot een ontroerende en verhelderende documentaire.

Maak kennis met Achmed en Mohammed, beiden 12 jaar oud en dikke vrienden. Zij willen later martelaar worden, dappere strijders in de milities van Hamas. Zij oefenen zich reeds in het maken van handgranaten. Najla, een meisje van 16 jaar oud, heeft echter al zes mensen uit haar familie ten grave gedragen. Salem, 14 jaar oud, wordt tijdens de opnamen neergeschoten door een schutter in een Israëlische tank, toen hij stenen gooide naar de Israëlische bulldozers. Hij stierf als martelaar… en als zevende familielid van Najla.

Ten slotte werd ook James Miller vermoord en daarmee opgenomen in de “menigte der martelaren.” Aldus werd hij voor de Palestijnse kinderen een rolmodel. In plaats van op Joden te schieten met geweren en raketten, willen ze martelaar worden door het schieten van beelden met de camera!

Death in Gaza duurt een uur en 20 minuten

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

2 Reacties op “De filmer James Miller: Dood in Gaza (2003)”

Laat een reactie achter