Archief
Artikelen

Hoewel de bloedige en destructieve aanval van Israël op de weerloze bevolking van Gaza inmiddels wereldwijd verontwaardiging wekt en de VN een resolutie heeft aangenomen waarin zij de strijdende partijen oproept tot een wapenstilstand, heeft vrijwel niemand het over de buit die Israël in deze oorlog wil behalen: voor de kust van Gaza ligt het gasveld Gaza Marine-1. Tussen Rusland en Oekraïne is op dit moment een “gasoorlog” gaande, waarin weliswaar geen bloed vloeit, maar wel kou wordt geleden. Dat de oorlog is Gaza evenzeer een gasoorlog is, maar dan een zeer hete, dat ontgaat het grote publiek. Het komt niet in de Main Stream Media, alleen op Internet sijpelt het door.

De Canadese econoom Michel Chossudovsky publiceerde er gisteren een artikel over in Global Research. Dat begint aldus: “De militaire invasie van de Gaza-strook door het Israëlische leger houdt rechtstreeks verband met de controle en het eigendom van strategische aardgas-reserves in zee. Dit is een veroveringsoorlog.” Een Nederlandse vertaling staat hier.

Dat Gaza, en daarmee de Palestijnse bevolking, beschikt over een grote reserve aan aardgas, was al langer bekend. Het gasveld werd ontdekt in 2000, nadat de Palestijnse Autoriteit o.l.v. Yasser Arafat in 1999 een contract had getekend met British Gas (BG) en het in Athene (Griekenland) gevestigde mega-bouwbedrijf CCC. Het gasveld grenst aan verscheidene Israëlische gasvelden en heeft volgens een zeer recent artikel de Telegraph een waarde van 2 miljard Engelse ponden, dat is ruim 2 miljard Euro! Daarvan zou 10% naar Palestina gaan.

Israël weigerde om het gas van de Palestijnen te kopen, daarom werd besloten dat het zou worden verkocht aan Egypte. De gasvelden van Israël zijn bijna leeg, maar Israël wil evenmin afhankelijk zijn van Egyptische gasleveranties. Ook heeft de regering Sharon de exploitatie van het gasveld van Gaza steeds doorkruist, onder andere door de blokkade die ook de kustwateren van Gaza betrof, met als argument dat Arafat het geld zou gebruiken voor terrorisme tegen Israël. Daarbij werd hij geholpen door Tony Blair, die BG min of meer verbood om zaken te doen met de Palestijnen.

Robert Bryce, de hoofdredacteur van Energy Tribune en auteur van Cronies – Oil, the Bushes, and the Rise of Texas, America’s Superstate, schreef in juli 2005 reeds een artikel over de energie-behoefte van Gaza: Oil, Peace and Palestine. Zonder energie kan Gaza zich niet ontwikkelen, alle energie komt nu uit Israël, dat veel geld vraagt voor deze leveranties, maar de toevoer ook te pas en te onpas afsluit onder het mom van sancties tegen Hamas. Toen Israël in 2006 de enige elektriciteitscentrale van Gaza bombardeerde, schreef Bryce: “Voor Israël is bezetting en algehele militaire overheersing niet voldoende. Nee, Israël heeft aangegeven dat het er zeker van wil zijn dat de Palestijnen in de meest schrijnende armoede blijven leven – armoede die veroorzaakt wordt door het vrijwel verstoken zijn van betaalbare energie.”

Het artikel werd vertaald door Rudi Cornelissen van het Palestina Komitee, onder de titel: Gaza in het Donker. Daaruit citeer ik nu drie alinea’s:

Door de elektriciteitscentrale plat te gooien, hebben de Israeli’s bovendien elke kans om binnen afzienbare tijd over schoon drinkwater te gaan beschikken, de bodem ingeslagen. Een van de oorspronkelijke doelen van de bouw van de 150 miljoen dollar kostende centrale, die in het eind van de jaren negentig met steun van de toenmalige Amerikaanse regering onder leiding van president Bill Clinton is gestart, was om deze te verbinden met een ontziltingsinstallatie. Deze laatste zou evenwel nimmer van de grond komen. Ook de centrale zelf zou door toedoen van de Tweede Intifada pas twee jaar na voltooiing operationeel worden. Dat de centrale uiteindelijk in maart 2004 van start ging, was grotendeels te danken aan de vasthoudendheid en de financiële steun van het in Athene (Griekenland) gevestigde mega-bouwbedrijf CCC. Dit bedrijf was enkele decennia eerder gesticht door Said Khouri, die afkomstig was uit Safad in Noord-Israel.

Wat de bevoorrading met schoon drinkwater betreft, is voor de Strook van Gaza grootschalige ontzilting van zeewater de enige optie. Met ontzilting is een grote hoeveelheid energie gemoeid. Ishai Menuchin – een onderzoeker van Oxfam die in Jeruzalem werkt – vertelde mij dat, wat Palestina en Israël betreft, ‘de water- en energiekwestie hand-in-hand gaan’.

Niet alleen zou de centrale schoon drinkwater helpen produceren. Deze zou bovendien op aardgas draaien – aardgas dat betrokken zou worden uit het Gaza Marine-1 aardgasveld, dat vlak voor de kust van Gaza is gelegen en in 1999 door British Gas is ontdekt. Maar de Israëli’s hebben de Palestijnen verhinderd om een pijpleiding te bouwen, die hen in staat zou stellen het eigen gas te gebruiken. De centrale in Gaza is bijgevolg genoodzaakt brandstof van elders te betrekken – jazeker uit Israël. Het aardgas van Gaza blijft onaangeroerd, waarmee het een van de grootste niet in productie genomen aardgasvelden in het Midden-Oosten is.

Terwijl geschokte burgers in ons “Vrije Westen” petities tekenen en geld inzamelen voor die arme Palestijnen, zwijgen de media als het graf over de reden van deze oorlog. We worden afgescheept met de smoes dat Hamas raketten afschiet op Israëlische burgers. Maar deze oorlog gaat om een aardgasveld: de Gaza Marine-1. Sinds juni 2008 onderhandelt Israël met BG over de exploitatie. Tegelijkertijd werd het aanvalsplan voor Gaza ontworpen, terwijl met Hamas een staakt-het-vuren van een half jaar werd overeengekomen, wat op 4 november door Israël werd geschonden!

Ook de evacuatie van de Joodse settlers uit Gaza in 2005 moet worden gezien in het licht van het plan om de Palestijnen te beroven van hun gasveld. Een bombardement op de Gaza-strook waar 8000 Joodse settlers wonen, valt aan de eigen bevolking niet te verkopen. Dit “menselijk schild” moest dus eerst het veld ruimen. Nu er in Gaza alleen nog Palestijnen wonen, kan Israël met een gerust hart overgaan tot deze laaghartige roofmoord. De kreet: “Hamas, Hamas, de Joden aan het gas!” krijgt dan wel een bijzonder wrange bijklank.

Ook in Israël demonstreerden duizenden mensen tegen de aanval op Gaza:

Dit zegt een Israëlische burger, voormalig vliegenier in de luchtmacht, over zijn eigen land:

Tot slot het nieuws van Channel 4 over Gaza, maar het gaat nog steeds niet over gas!

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

34 Reacties op “Israël, energie en het gasveld van Gaza”

 • petje:

  Uitstekend dat je dit zo snel hebt uitgezocht.
  Goede zaak voor het toekomstige Palestina.

 • hanss:

  Wat zorgt de God van Israël toch goed voor Zijn volk!

  Lang leve Israël!

  Toekomstig “Palestina”? Laat me niet lachen!

 • petje:

  @hanss Jij bent echt HEEL dom zonder enig historisch besef en met een heel krom toekomstbesef..
  Terreurstaat Israel zal heel snel moeten inbinden..
  De EU kan het veiligheidsrisico voor de wereldvrede door Israel niet langer dulden..
  Hopelijk gaat Obama ook iets doen tegen die nepdemocratie en politiestaat Israel..

 • Beste Petje, HanSS denkt kennelijk dat het hier gaat om een soort voetbalwedstrijd, tussen God en de Moslims of zo. Hij staat hoog op de nominatie om te worden gediskwalificeerd, wegens een Bijbelcitaat zonder bronvermelding. Je weet hoe ik me erger aan mensen die de bron niet noemen. Moet ik dat allemaal zelf weer opzoeken. 🙁

  Dank voor je link naar die voetballer. Ik vond het altijd maar een suf spel, maar dit is géén reclame voor Amstelbier! 😉

 • Petje, andere reacties van HanSS staan hier:

  http://www.nwo-info.nl/2009/01/06/de-israelische-bezetting-van-palestina-2/#comment-6836

  Opdat men begrijpe waarom ik soms boos word…

 • hanss:

  @ mr. drSS. BOU en petje: julie strijden een verloren strijd

  Israël…twistappel voor de wereld maar oogappel van God!

  BOU zegt: Copy-Paste gewist.

  * in het originele artikel dat hier http://www.deschuilplaats.nl/index.php?id=163 te lezen is schreef men 2007, maar dat is niet logisch want de ontruiming van Gaza was in augustus 2005.

  In datzelfde jaar werd dit al aangekondigd:

  Commandant Hamas belooft Israël ‘hel’

  GAZA-STAD – Een Palestijn die bovenaan het lijstje van door Israël gezochte terroristen staat, is zaterdag plotseling opgedoken op internet. Mohammed Deif, commandant van de islamitische terreurbeweging Hamas, was niet zozeer te zien als wel te horen in een videofilmpje, waarin hij zei dat Israël na de terugtrekking uit de Gazastrook in een ,,hel” zou terechtkomen. 29

 • Beste HanSS,

  Ik heb je ellenlange copy-paste van een artikel door de Baptisten-kerk gewist. Ik dacht eerst nog even dat je zelf zo bijbelvast was, maar nee…
  Het blijkt gestolen goed.

  De Islamitische Terreurbeweging Hamas bestaat niet. Het is een etiket dat door Israël en de VS is geplakt op de democratisch gekozen regering van de Palestijnen.

  De Israëlische Terreurbeweging IDF is bezig om onschuldige burgers uit te roeien en jij bent het daarmee eens omdat in de Bijbel staat dat de Israëlieten ooit geloofden in de God, die hen toestond om de bevolking van Kanaän uit te roeien en hun land in bezit te nemen. Dit is niet de eerste genocide die door het volk van Israël wordt gepleegd. Lees het boek Jozua, dan begrijp je wat ik bedoel.

  Verder zijn de meeste “Joden” is Israël Ashkenazi, zij zijn ooit bekeerd tot het Jodendom, maar zij stammen niet af van de Aartsvaders.

  Een God die genocide toestaat en goedkeurt, dat is in strijd met mijn religie! Als jij met de hand op de Bijbel een genocide wil verdedigen, doe dat dan niet hier!

 • Hansjepansje:

  Hansje of God van ze houdt daar komen ze pas achter na dit leven
  en zo te zien als Israeliers ergens bang voor zijn is het wel voor de dood
  vreemd, aangezien toch ‘het voorberechte volk zijn’
  hansje laat mij niet lachen!!

 • Hansjepansje:

  EEn groot deel van het volk van Israel bekeerde zich na de boodschap van jezus tot het christendom en een deel daarvan weer na de boodschap van MOhammed tot de islam

  Het volk van Israel is vandaag niet tevinden in een groot deel nep joden uit Amerika of Nederland.

  De arabische joden, christenen en moslim palestijnen hebben een veel diepere root met het volk van Israel uit de bijbel.
  Palastijnen hebben niet altijd arabisch gesproken er was een tijd waar zij Aramees spraken ( juist dezelfde taal als Jezus sprak)

  In de bijbel staat ook dat er een dag zal komen wanneer Jezus terugkeerd en er een groep hem zal zeggen” jezus we zijn met u” en hij zal antwoorden:” ga weg jullie zijn nooit met mij geweest” vraag me af op welke Christenen Jezus hier doelde…..

  Rechtvaardigheid is duidelijk een andere weg dan die van Onrechtvaardigheid, helaas worden sommige mensen verblind door haat arrogantie of naiviteit in elk sprookje dat de media voorschoteld.

  Wie de media in haar macht heeft heeft de wereld in haar macht

  Laten we concluderen dat de Palestijnen deze macht niet bezitten

 • Hansjepansje:

  Verder wil ik nog wat toevoegen voordat je weer woorden in Gods mond gaat leggen

  Jezus werd belachelijk gemaakt vervolgd en volgens de bijbel zelfs vermoord op de meest vernederende manier te bedenken voor die tijd……betekend dit dat God niet van hem hield?

  Hetzelfde geld voor de meeste boodschappers uit het oude testament.
  Jozef werd door zijn jaloerse broers een put in gegooid en kwam jaren in een cel te zitten ………enzovoort enzovoort

  Dat de Palestijnen nu in een hel leven daar heb je helemaal gelijk in maar om nu GOd de schuld daarvan te geven
  Dan ben je heel hypocriet en schijnheilig bezig…. Israel is hier tot in staat niet dankzij de hulp van God maar om het feit dat zij helemaal niet bang zijn voor God. Vele joden zijn atheist en zijn gewoon naar Israel gesmokkeld door de zionistische clan Rockefellar Rotchild met mooie financiele aanbiedingen.

  Maar religie moet er verder buiten worden gehouden en we moeten ons concenteren op mensenrechten en verdragen,MAAR ik wordt misselijk als bepaalde mensen de bijbel of de thora gaan aanvoeren en dan via die weg Israel proberen goed te maken. Ik heb deze boeken gelezen en ze zeggen precies het tegenovergestelde!!!!
  Zelfs de moslims hebben in hun Quran staan dat het Volk van ISrael ( lees israel en niet de joden) het gekozen volk was, dit betekend niet dat nu al die moslims pro Israel zijn omdat het toevallig in de Quran staat.

 • Hansepansje, dank je wel voor je reacties.

  Ook Kleintje Muurkrant heeft het nu over het Gaza gasveld:
  http://www.stelling.nl/kleintje/actueel/KTCP1231705573.html#start

 • […] et_tile=1; document.write(”); Gaza: is het een gas-oorlog?13-01-2009 om 11:21 door Carlos Gaza: is het een gas-oorlog? aardgas, Energie, Gaza, Israël, Oorlog, Waan v/d Dag Terug naar het […]

 • david:

  In de Talmoet(heilige boek van de Joden) staat!!!

  BOU zegt: reactie verwijderd wegens off topic. De Talmoed is hier niet aan de orde.

 • Curieus dat een discussie over de enonomische motieven van de Gaza-oorlog uitmondt in een religieuze ctiaten- en interpretatie-tirade. @14 – Hou maar op. Dit soort irrationele en nationaal-socialistisch getinte citaten is in elk religieus geschrift terug te vinden, inclusief de Bijbel en de Koran. Ze hebben één ding gemeen: ze zijn niet van deze tijd. Mr. Drs. BOU, dank voor deze aparte post. Wellicht niet het enige motief voor het huidige geweld in Gaza, maar wel een plausibele.

 • Jane:

  Hamas Hamas,
  Alle joden aan gas!

  hahaha zogenaamd alle niet-joden zyn honden, en dan gaan de niet-joden israel proberen te beschermen. Ik ben niet tegen joden maar wel tegen Israel.

 • Jane, wees voorzichtig, want dat wat je zegt, kan aaleiding geven tot misverstanden. Desondanks heb ik je reactie niet gewist, maar blijf alsjeblieft zorgvuldig!

  Arduenn, inderdaad curieus! Deze oorlog gaat om olie en gas, maar men wil ons wijsmaken dat het gaat over Allah, Christus en Jhwh. Wat een onzin! Het gaat niet over God, maar over Geld!

  David, bespaar me de Talmud. Laat ons liever weten hoe je er zelf over denkt. Of denk je soms zelf niet?

  Sargasso, bedankt dat men het daar nu ook heeft over de economische motieven voor deze oorlog tegen de democratisch verkozen regering van Palestina, alias de moslim-terroristen van Hamas… Nuance is altijd welkom!

 • hanss:

  BOU zegt: deze reactie is verwijderd wegens het oproepen tot haat tegen de Islam.

 • hanss:

  BOU zegt: Deze reactie is verwijderd

 • Beste Hanss,

  Ooit gehoord van de context waarin men iets schrijft? Jane voegt er duidelijk aan toe: “Ik ben niet tegen Joden, maar wel tegen Israël.” Dit artikel gaat over de roof van aardgas door Israël. Het Gaza Marine-1 gasveld is van de Palestijnen, maar Israël onderhandelt reeds sinds juni zelfstandig met BG over de exploitatie. De aanval op Gaza lijkt daarmee een ordinaire roofmoord!

  Wat Bram Moskowitz aan het doen is, moet hij zelf weten. Het CIDI zal hem wel goed betalen voor zijn diensten, naar ik aanneem.

  Oproepen tot haat tegen de Islam zijn hier niet welkom. Daarom worden je reacties gewist (al blijven ze bewaard in mijn bestand). Mocht je hier nogmaals oproepen tot religieuze haat, dan volgt een IP-ban.

Laat een reactie achter