Archief
Artikelen

Het voedselprogramma van de Verenigde Naties omschrijft de huidige toestand in Gaza als afgrijselijk. Er zijn ruim 400 doden en 2000 gewonden gevallen, er is zelfs niet voldoende brood en de buitenlanders worden geëvacueerd. Anderhalf miljoen Palestijnen zitten als ratten in de val, terwijl de Israëlische grondtroepen zich klaar maken voor de aanval. Wereldwijd wordt geprotesteerd tegen deze zinloze agressie. Ook in Amsterdam zal vandaag een demonstratie worden gehouden. De aanval van Israël op Gaza is een aanslag op Dignity en Liberty. Deze twee schepen staan symbool voor de strijd.

Op 31 december j.l. werd het motorjacht Dignity geramd door twee schepen van de Israëlische marine. De Dignity was ’s avonds vanuit Cyprus vertrokken, met aan boord 16 mensen en 3000 kilo aan medische hulpgoederen voor Gaza. In de vroege morgen, nog buiten de territoriale wateren van Israël, werd de Dignity omsingeld door de Israëlische marine en zonder enige waarschuwing tot drie maal toe geramd. Libanese schepen kwamen de Dignity te hulp en sleepten het lekke schip naar de Libanese haven Tirus. Aan boord waren ook de CNN-verslaggever Karl Penhaul en de voormalige presidentskandidate Cynthia McKinney. Op CNN doen zij hun verslag (duurt ruim 8 minuten):

Cynthia McKinney verwijst naar de USS Liberty, een Amerikaans spionageschip dat tijdens de Zesdaagse Oorlog op 8 juni 1967 buiten de territoriale wateren, ten noorden van de Sinaï-woestijn, op klaarlichte dag werd beschoten door Israëlische gevechtsvliegtuigen en torpedoboten. Aan boord waren 294 mensen. De Israëliërs beschoten het schip met napalm, machinegeweren en torpedo’s. Hoewel er 34 doden en 171 gewonden vielen, wist de bemanning de brand te blussen. De Liberty kon de haven van Malta bereiken. Net als de Dignity weigerde de Liberty om stilzwijgend ten onder te gaan.

Was de beschieting van de Liberty een tragische vergissing of een oorlogsmisdaad? Waarom werd eerst de zendapparatuur van de Liberty kapot geschoten? Waarom werden de reddingsboten van de Liberty vernield door de Israëlische torpedoboten? Waarom schoot een Amerikaans vliegdekschip de Liberty niet onmiddellijk te hulp? En waarom kreeg de bemanning van de Liberty het bevel om voor altijd te zwijgen over deze aanval?

Loss of Liberty is een documentaire uit 2002, gemaakt door de Amerikaanse journalist en filmmaker Tito Howard. Israëlische officieren zeggen dat ze de Liberty per ongeluk aanzagen voor het Egyptische schip El Quseir. Maar de Liberty was op klaarlichte dag gemakkelijk te herkennen, mede aan de Amerikaanse vlag. De Liberty lijkt ook volstrekt niet op de veel kleinere El Quseir. Uit de verklaringen van de overlevenden blijkt duidelijk dat dit een grove leugen is.

Uit het feit dat de regering van de VS de verklaring van Israël zo klakkeloos geloofde, blijkt dat er sprake is van een samenzwering van de toenmalige president Lyndon Johnson met Israël en de Zionisten binnen de Amerikaanse regering. Johnson kon tijdens de Vietnam-oorlog de steun van de Israël-lobby kennelijk niet missen. Daarom bleef de VS Israël steunen, ondanks deze laffe aanval op hun eigen marineschip. Sindsdien weet Israël dat ze zelfs Amerikanen kunnen vermoorden, zonder dat dit ten koste gaat van de jaarlijkse miljarden aan militaire steun door de VS.

Loss of Liberty duurt 52 minuten

De tweede documentaire is een BBC-4-productie, die werd uitgezonden in augustus 2004. Deze documentaire gaat dieper in op de politieke achtergrond van de Zesdaagse Oorlog en van de aanval op de Liberty. Ook bevat hij veel authentieke beelden, gefilmd door de bemanning zelf. Hoewel deze documentaire de vorige gedeeltelijk overlapt, geeft hij in vele opzichten een duidelijker beeld van de opzet van deze Valse Vlag operatie.

Uit deze documentaire blijkt dat de Amerikaanse luchtmacht de aanval op de Liberty reeds wilde beantwoorden met een nucleair bombardement op Caïro, toen de vliegtuigen met kernkoppen van hogerhand werden teruggeroepen. Om Israël niet in verlegenheid te brengen, wilde de VS de Liberty vervolgens laten zinken. Daarmee begon de cover-up.

In 1997 verklaarde de kapitein van de Liberty, William McGonagle, dat de aanval volgens hem bewust was gepland door Israël en de Amerikaanse Zionisten, met de bedoeling om de VS te betrekken in een oorlog tegen Egypte. Er was kennelijk een geheime operatie gaande, de zogenaamde operatie cyanide. Helaas wil niemand daarover praten. Duidelijk wordt slechts, dat alles omtrent de Liberty geheim moest blijven.

Tot op heden heeft de VS de Israëlische agressie niet veroordeeld. Erger nog: Condoleezza Rice schuift de verantwoordelijkheid af op Hamas en Barack Obama zwijgt als het graf. Maar de samenwerking tussen Israël en de VS zou wel eens veel verder kunnen gaan dan officieel wordt erkend. Op dit moment zoekt de VS naarstig naar een excuus om het olierijke Iran binnen te vallen en Iran steunt volgens de VS de democratisch gekozen “terroristische organisatie” Hamas. Dead In The Water gaat mede over de spijt van de bemanning over het lange stilzwijgen. Veertig jaar na dato blijken de consequenties enorm…

Dead In The Water – The Sinking of the USS Liberty duurt een uur en 9 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

2 Reacties op “De Israëlische aanslag op Dignity en Liberty”

 • Boudine:

  The Day Israel Attacked America duurt 49 minuten.

 • mr.drs.Bou:

  Er zijn hier wel erg veel video’s verdwenen. Ik ga ze niet zoeken, maar hier is een nieuwe bijdrage:

  CrossTalk: Remembering USS Liberty duurt 24 minuten.

  Gepubliceerd op 14 jul. 2017

  Fifty years ago the American naval ship the USS Liberty was brutally attacked by Israeli aircraft. The attack on the Liberty was one of the worst assaults ever carried out on a U.S. Naval vessel in peace time – and committed by an allied country. Since then, the survivors of this unprovoked attack have been seeking justice.
  CrossTalking with Ken O’Keefe, Daniel McAdams, and Phillip F. Nelson.

Laat een reactie achter