Archieven

De massavernietigingswapens van Israël

Dat Saddam Hoessein zou beschikken over Weapons of Mass Destruction, was voor de VS zogenaamd een reden om Irak binnen te vallen. De Nederlandse regering o.l.v. premier Balkenende heeft deze aanval in het geheim gesteund, zonder dat onze volksvertegenwoordiging daarvan op de hoogte was. Maar Saddam Hoessein had geen WMD’s, zoals we nu allemaal weten. Ook Iran heeft geen kernwapens, zoals bleek uit de laatste inspectie door het Internationaal Atoomagentschap. Maar Israël heeft wel degelijk WMD’s, zowel kernwapens als biologische wapens. Dat is reeds sinds 1986 een feit van algemene bekendheid. In dat jaar informeerde de Israëliër Mordechai Vanunu de Engelse pers tot in details over het Israëlische kernwapenprogramma.

Mordechai Vanunu werd in oktober 1954 geboren in Marrakesh, in Marokko. Als kind verhuisde hij met zijn ouders naar Israël, waar hij opgroeide, studeerde en zijn dienstplicht vervulde. In 1976 kreeg hij een baan als technicus bij nucleaire installatie in Dimona in de Negev-woestijn. Alle werknemers hadden daar een strenge plicht tot geheimhouding. In 1985 nam Vanunu ontslag en in 1986 vertelde hij aan de Britse pers tot in details over het nucleaire wapenprogramma van Israël. Hij had daarvoor ook de bewijzen verzameld. Israël beschikte toen reeds over 200 kernkoppen, zonder dat het parlement ooit had ingestemd met dit nucleaire wapenprogramma. Tot zover de democratie in Israël!

Israël heeft nooit het non-proliferatieverdrag ondertekent. Het heeft daarom ook geen last van inspecties van het Internationaal Atoomagentschap, dat onlangs Iran nog tot in de bilnaad heeft onderzocht. Sinds 1986 weet de hele wereld dat Israël een illegale kernmacht is, een schurkenstaat en een gevaar voor het hele Midden Oosten. Helaas doet de internationale gemeenschap alsof hun neus bloedt. Zelfs de locatie is exact bekend, maar er worden geen waarnemers naar toe gestuurd! Israël is immers geen lid van de atoomclub…

Nadat Vanunu in Londen uit de school had geklapt, wist een 26 jaar jonge Israëlische geheime agente hem naar Italië te lokken, waar hij door Israëlische agenten werd gedrogeerd en naar Israël ontvoerd. In een besloten rechtszitting werd hij veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf wegens landverraad en spionage, waarvan hij 11 jaar heeft doorgebracht in eenzame opsluiting. Alleen al dat is een ernstige vorm van marteling. Toen Vanunu in 2004 weer vrijkwam, omdat hij zijn straf had uitgezeten, werd hij onderworpen aan een scala van beperkingen in zijn bewegingsvrijheid. Hij mocht niet praten met de pers, noch met buitenlanders, en hij mocht het land niet verlaten. Ook werd hij 24 uur per dag geschaduwd door de Mossad. Sindsdien is hij herhaaldelijk gearresteerd wegens het overtreden van deze regels.

In Engeland werd geprotesteerd tegen deze beperking van de vrijheid van Vanunu. Ook in Noorwegen trok zijn zaak de aandacht. In 2007 werd Vanunu veroordeeld tot 6 maanden gevangenisstraf. Ook in Nederland werd nu geprotesteerd en Harry van Bommel (SP) stelde kamervragen aan minister Verhagen, maar volgens Verhagen was er niets aan de hand! Vanunu ging in hoger beroep en werd in september 2008 veroordeeld tot 3 maanden in plaats van 6 maanden, waarvan Vanunu nu in cassatie is gegaan. In afwachting van dit proces is hij nog altijd vrij, want het beroep heeft in Israël een opschortende werking (dit in tegenstelling tot de Nederlandse regels van straf-procesrecht). De laatste ontwikkelingen staan op Vanunu’s eigen website en op zijn YouTube kanaal.

Intussen heeft Israël dus al jaren Weapons of Mass Destruction, oftewel WMD’s. Dat wat men in Irak nergens kon vinden en dat waar men Iran nu van beschuldigt, ligt in Israël! Niet alleen de nucleaire wapens, maar ook het gifgas dat wordt ingezet tegen de Palestijnen (zie ook de vorige documentaire), zijn in strijd met de internationale verdragen. Helaas lapt Israël alle humanitaire regels aan zijn laars!

BBC: Secret WMD in Israel duurt 45 minuten.

Sinds zijn vrijlating in 2004 heeft Vanunu reeds verscheidene interviews gegeven. Een transcript van een telefonisch interview met Amy Goodman, de presentatrice van Democracy Now, uit 2004 staat hier.

10 Reacties

 1. petje

  Andere staten met (al of vreedzame) atoomaspiraties die het NPV niet willen ondertekenen worden door de VS (en Israel, ja wel…) als een schurkenstaat bestempeld..
  Beetje OT.

  Ietwat OT.
  De broer van JP Balkenende, Roland Balkenende, is sinds 2001 directeur van het Amerikaanse pijpleidingenbedrijf Tenaris met opdrachten in Irak en andere Midden-Oosten landen.
  De vraag is natuurlijk of er “conflicts of interests” zijn voor de huidige premier die zo hardnekkig een onderzoek naar het begin van de Irak-oorlog weigert.
  Werd de broer van Balkenende directeur op voorspraak van Bush of Cheney zoals De Hoop Scheffer secretaris-generaal van de NAVO werd?
  Waarom lezen we in de zgn. kwaliteitskranten niks over deze connecties van Balkenende?

  Antwoord
 2. E-bee

  Nooit vergeten, dat toen hij nog een keus had, hij tegen beter weten in handelde. Onder druk van degenen die hem op deze wijze medeplichtig maakten. Net als zoveel anderen hier.

  Antwoord
 3. mr. drs. BOU

  Beste Petje,

  Micha Kat had laatst een goed artikel over de Balkenende-connectie:
  http://www.klokkenluideronline.nl/artikel/1370/jan-peter-balkenende-en-de-geur-van-corruptie.html

  En nee, van het NRC worden we geen steek wijzer. Is ook niet de bedoeling. Hun bijlagen staan vol met “life style”, oftewel consumptie-propaganda. Er gaan echter hardnekkige geruchten dat de gemiddelde consument geen kranten meer wil kopen. Begrijp jij dat nou? 😉

  E-bee, ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt…

  Antwoord
 4. mr. drs. Bou

  UN Calls On Israel To Open Nuclear Facilities

  By The Associated Press

  December 04, 2012 – UNITED NATIONS (AP) —

  The U.N. General Assembly has overwhelmingly approved a resolution calling on Israel to quickly open its nuclear program for inspection and backing a high-level conference to ban nuclear weapons from the Middle East which was just canceled.

  All the Arab nations and Iran had planned to attend the conference in mid-December in Helsinki, Finland, but the United States announced on Nov. 23 that it wouldn’t take place, citing political turmoil in the region and Iran’s defiant stance on nonproliferation. Iran and some Arab nations countered that the real reason for the cancellation was Israel’s refusal to attend.

  The resolution, approved Monday by a vote of 174-6 with 6 abstentions, calls on Israel to join the Nuclear Nonproliferation Treaty “without further delay” and open its nuclear facilities to inspection by the International Atomic Energy Agency. Those voting “no” were Israel, the U.S., Canada, Marshall Islands, Micronesia and Palau.

  Resolutions adopted by the 193-member General Assembly are not legally binding but they do reflect world opinion and carry moral and political weight.

  Antwoord
 5. Adrie

  Over Israël, verdwenen kernwapens, de bom die Noord Korea tot ontploffing bracht en de moord op David Kelly, daar lees je hier meer over:

  Antwoord
 6. mr. drs. Bou

  Mordechai Vanunu is nog steeds niet vrij. Hij bevindt zich in Oost Jeruzalem en Israël laat hem niet gaan. Ik heb dit artikel daarnet even ge-update, want de video van de BBC was verdwenen en het plaatje ook. Dit naar aanleiding van een artikel in Information Clearing House:

  The Truth About Israel’s Secret Nuclear Arsenal

  Israel has been stealing nuclear secrets and covertly making bombs since the 1950s. And western governments, including Britain and the US, turn a blind eye. But how can we expect Iran to curb its nuclear ambitions if the Israelis won’t come clean?

  Despite the fact that the Israel’s nuclear programme has been an open secret since a disgruntled technician, Mordechai Vanunu, blew the whistle on it in 1986, the official Israeli position is still never to confirm or deny its existence.

  When the former speaker of the Knesset, Avraham Burg, broke the taboo last month, declaring Israeli possession of both nuclear and chemical weapons and describing the official non-disclosure policy as “outdated and childish” a rightwing group formally called for a police investigation for treason.

  Meanwhile, western governments have played along with the policy of “opacity” by avoiding all mention of the issue.

  Hypocrisie alle over the place!!! Laten we Iran maar pakken…

  Zie voor meer nieuws over Vanunu: http://www.vanunu.com/recentnews.html

  Antwoord
 7. Boudine

  Back Behind Bars: Israeli nuclear whistleblower arrested after TV interview

  ‘Israel may have one of biggest nuclear stockpiles in the world’ – whistleblower Daniel Ellsberg

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën