Archief
Artikelen

Voor de bewoners van de Gaza-strook is 2008 wel erg kwalijk geëindigd. Het leven was er toch al niet zo leuk. En hoewel Europa Israël inmiddels heeft opgeroepen tot een wapenstilstand, waarbij de VS, de VN en Rusland zich hebben aangesloten, weigert Israël de aanval op Gaza te staken.

We kunnen alleen maar wensen dat de internationale gemeenschap eindelijk zal ingrijpen tegen de schurkenstaat Israël. Daarvoor bestaan redenen te over. Israël lapt de hele internationale rechtsorde aan zijn laars. VN-resoluties worden niet nageleefd, internationale verdragen worden niet ondertekend en verontwaardigde signalen uit de omringende Arabische wereld worden domweg genegeerd. Israël bezit illegale kernwapens en bestookt de bevolking van Gaza met illegaal gifgas! Als Saddam Hoessein dat zou doen, dan waren de rapen wel gaar!

Israël kan zich zo arrogant gedragen, omdat het wordt gesteund door de VS en een aantal andere “rijke” westerse landen, waaronder Nederland. Helaas hebben veel mensen in Nederland nog steeds geen enkel besef van de misdaden van Israël en van de omstandigheden waaronder de Palestijnen moeten leven. Zij zijn beroofd van hun land, beroofd van hun huis, beroofd van hun inkomen, beroofd van iedere mogelijkheid om zichzelf in leven te houden, beroofd van ieder gevoel van veiligheid en menselijke waardigheid, en dat al 60 jaar lang!

De volgende documentaire gaat over het dagelijkse leven in de Gaza-strook. Deze documentaire werd gemaakt door James Longley in 2002. Hij verwijst naar de verkiezing van Ariel Sharon in februari 2001. Er bevonden zich toen nog Joodse settlers in de Gaza-strook. Deze werden in 2005 door Israël gedwongen om te verhuizen. Op de Westbank gaat het stichten van Joodse nederzettingen echter gewoon door.

In de Gaza-strook, een gebied van ongeveer 45 bij 6 km, wonen anderhalf miljoen mensen, waarvan de helft kinderen. Deze documentaire laat zien wat zich dagelijks afspeelt in dit door prikkeldraad en scherpschutters omringde getto. Het leven is er heftig, lawaaiig, overbevolkt, totaal verarmd en vrijwel zonder enige hoop op een betere toekomst. Dan weer worden de wegen afgesloten door het Israëlische leger, dan weer wordt er geschoten, de huizen van Palestijnen worden door bulldozers neergehaald en de bevolking wordt bestookt met gifgas en granaten. De dood loert overal. Dit stukje strand langs de Middellandse Zee, nog niet ter grootte van de strook tussen IJmuiden en Scheveningen, zou een waar paradijs kunnen zijn, maar het is een hel!

The Gaza Strip-documentary duurt een uur en 14 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

21 Reacties op “De Gaza-strook, het Palestijnse getto van Israël”

 • petje:

  Volledig eens met dit stuk.
  Israel is een abjecte terreurstaat die Palestijnen tot derderangsburgers zonder enig perspectief heeft gedegradeerd. Dit met volledige instemming van de VS en Westeuropa.
  Ik heb wel hoop dat Nicolas Sarkozy zaken gaat veranderen in het Midden-Oosten.
  In mijn ogen zijn de extremistische Palestijnse groeperingen vrijheidsstrijders die ook het middel van terreur gebruiken.

 • Leny:

  Hamas roept de ellende over zichzelf af. Zooitje tuig van de ergste soort! Ik mag hopen dat Israel deze keer doorzet al al die enge baarden (die hun kinderen opvoeden tot hatende vechtmachines) met wortel en tak uitroeit.

 • petje:

  Ja, diskwalificaties als “enge baarden” is wat xenofobe PVV-verziekers als leny op Elsevier.nl en Telegraaf.nl elke dag weer rondspuien..
  Maar: Israel is al meer dan 40 jaar een terreurstaat die aan de wortel van de huidige problemen staat (de slang bijt in de eigen staart..)..
  Helemaal eens met Dries van Agt en het SP-standpunt in deze kwestie..

 • E-bee:

  Jammer, dat velen wat schuil gaat achter Gaza, niet zien. In hoeverre Hamas representatief is voor en de belangen van het Palestijnse Volk behartigt moeten we nog eens bezien als dit zich gaandeweg ontvouwt. Vast staat dat burgers zo niet kunnen worden behandeld, voor en gedurende het conflict. Want het zal hier niet bij blijven maar zich uitbreiden. Iran is reeds aan het oproepen tot andere dan op zeker te laat komende dipomatieke acties, mede gezien het uitblijven van maatregelen door de niet optredende VN, en dringt nu aan op het nemen van maatregelen. Er zijn reeds coalities gesmeed en de aanwezigheid van de omvang van de Internationale marine-eenheden thv Somalie hebben niets met Piraten van doen, sterker, het lijkt er zelfs op dat Israel ter afleiding van de aandacht van de werkelijk spelende zaken, Rusland, China en Amerika, de gelegenheid te baat neemt het Palestijnse probleem op te lossen. Dit conflict gaat dus niet over Gaza, maar dat maakt het niet minder belangrijk. Wat hieruit voort zal komen is destructie op grotere schaal.

 • @ Leny: “Hamas roept de ellende over zichzelf af. Zooitje tuig van de ergste soort! Ik mag hopen dat Israel deze keer doorzet al al die enge baarden (die hun kinderen opvoeden tot hatende vechtmachines) met wortel en tak uitroeit.”

  BAH!!! Kortom: je hebt zelfs niet de moeite genomen om de documentaire te bekijken. Deze is gefilmd in 2001. Van Hamas was toen nog geen sprake en de Palestijnen schoten ook nog niet terug, terwijl de Israëlieërs hun huizen verwoestten en hun kinderen bestookten met GIFGAS. Saddam is voor minder opgehangen, maar Israël mag alles… De kinderen gooiden met stenen.

  Leny, als je weer met dit soort domme comments komt aanzetten, reken dat op een IP-ban. Want wie bereid is om de informatie te ontvangen, is welkom. Maar aan domme bevooroordeelde mensen heb ik echt een hekel.

  Israël maakt zich schuldig aan een volkerenmoord, oftewel genocide! En dat is echt nog slechts heel zacht gezegd…

 • Leny:

  Tjonge, Bou, jij lijkt wel een communist… Of in ieder geval een enge linkse drammer, zoals Volert vander G. Ben je het niet met me eens, dan word je verbannen… naar Siberie of zo. Gelukkig nieuwjaar overigens… En hopelijk kom je nog eens tot het inzicht dat Israel de enige min of meer democratische staat is in dat hele Midden-Oosten. De rest is corrupt, verdorven en dom, zoals zo ongeveer alle islamitische landen. Afijn, dit zal me wel een ban opleveren. Zo democratisch is dit forum nu eenmaal…

 • Leny, wat ik volgens jou ook lijk, jij hebt zelfs niet de moeite genomen om de documentaire te bekijken.

  Hopelijk kom jij nog eens tot het inzicht dat democratie staat of valt met de juiste informatie. Wie zelfs niet bereid is om even te kijken, is DOM. Wat mij betreft mag je hier weg wezen, maar je wil kennelijk je gelijk halen met een IP ban. Dat is je helaas nog even niet gegund.

  Overigens is dit geen forum, maar slechts een blog. En democratisch wil volgens jou kennelijk zeggen dat Hamas een terroristische organisatie is. BAH!

 • petje:

  @leny
  Israel is slechts in naam een democratie. De Arabische staten zijn ook slechts in naam democratien of dictaturen. Dus weinig verschil lijkt me.
  Israel zou inderdaad beter moeten weten maar lapt al sinds 1948 de volkenrechtelijke beginselen aan hun grote bruine laarzen.
  Israel heeft extreem zwaar geleden in WO2 maar dit geeft hen geen vrijbrief voor een eigen staat – deels – op andermans (bezet) land met degradatie van de oorspronkelijke bewoners tot derderangs burgers..
  Eerlijk gezegd lijk jij mij een vervelend drammerig PVV’ertje waar ik sowieso geen enkele discussie mee wil voeren..
  Kruip maar in Wilder’s hol zou ik zeggen..

 • petje:

  Sarkozy gaat volgende week naar het Midden-Oosten lees ik in De Telegraaf.

 • petje:

  Sarkozy gaat maandag naar Israel staat in het AD. Hopelijk laten Obama en Clinton nu ook iets van zich horen.
  Sarkozy is een van de weinige besturende politici in het Westen met een onconventionele visie in o.a. de Midden-Oosten kwestie..
  De linkse opposities in het Westen die dezelfde visie hebben zijn de afgelopen decennia steeds veronachtzaamd omdat Israel niet mocht worden aangepakt..

 • Leny:

  Afgezien van de wat pathetische muziek (maar in dat opzicht doen de Palestijnen met hun voorkeur Hitlerachtige marsmuziek niet voor hen onder) geeft deze docu in a nutshell wel een aardig beeld van de andere kant van de medaille:
  http://www.terrorismawareness.org/what-really-happened/

  Doei 😉

 • Beste Leny, je bent kennelijk wel bereid om te kijken en te luisteren naar de Zionistische propaganda van het Horowitz Freedom Center. Maar dat is beslist niet “what really happened”!

  Kijk zelf nog eens naar je eigen woorden:

  “Ik mag hopen dat Israel deze keer doorzet al al die enge baarden (die hun kinderen opvoeden tot hatende vechtmachines) met wortel en tak uitroeit.”

  Jij roept openlijk op tot genocide! Begrijp me goed: dergelijke taal is hier niet welkom. Dat heeft niets te maken met democratie, maar met goed fatsoen! Als je zo nodig haat wil zaaien en wil oproepen tot moord en doodslag, doe dat dan niet hier!

 • Leny:

  In elke oorlog, maar in dit conflict al helemaal, bedienen beide partijen zich van propaganda. Ik vond dat tegenover die schaamteloze Hamaspulp dan ook best wat propaganda van Israelische zijde mocht komen te staan. Hopen dat een probleem met wortel en tak wordt uitgeroeid is overigens nog geen oproep tot genocide, lijkt mij zo. Of hadden de Nederlanders in WOII volgens jou soms niet het recht om te hopen dat de Nazis flink op hun donder kregen?

 • Leny, ik plaatste een documentaire van de Amerikaanse filmer James Bertrant Longley. Is deze prachtige, objectieve documentaire “die schaamteloze Hamaspulp”? Weet dan dat deze documentaire niets te maken heeft met Hamas! Je hebt hem niet bekeken, dat blijkt.

  De propaganda van Israëlische zijde waar jij naar verwijst, is inderdaad pulp. Halve waarheden en een volledige verdraaiing van de feiten! En dat noem jij een docu!

  Verder ben je nu ook bezig om je eigen woorden te verdraaien. Je sprak namelijk niet van een probleem dat met wortel en tak moet worden uitgeroeid, maar van die enge baarden. Dat is een oproep tot genocide, ik kan dat niet anders verstaan. Inmiddels zijn er ook vijf meisjes gedood, omdat Israël een moskee bombardeerde. Die kinderen woonden daar vlak naast. Dat zal dan wel weer komen omdat Hamas de moskeeën omringt met een menselijk schild…

  Als jij vindt dat de Nederlanders tijdens de Duitse bezetting het recht hadden om te hopen dat de Nazi’s flink op hun donder kregen, waarom geldt deze regel dan niet voor de Palestijnen? Hun land is bezet door Israël. Al 60 jaar lang! In Israël zijn al hun bezittingen bij wet onteigend, in de Gaza-strook en op de Westbank wordt hen het leven volledig onmogelijk gemaakt.

  Zionistische propaganda kan men overal lezen. Daar heb ik hier geen enkele behoefte aan.

 • Leny:

  Hun land..? *kuch*

  Gelukkig is er ook nog goed nieuws:
  http://www.spitsnieuws.nl/archives/buitenland/2009/01/hoge_hamasleider_gedood.html

  BOU zegt:
  Het goede nieuws zou dit zijn:
  “Israël heeft bij een bombardement op de Gazastrook een vooraanstaande politieke leider van Hamas gedood. Het gaat om Nizar Rayan…”

  Goed nieuws? Alweer een dode! Volgens mij is dat slecht nieuws…

 • Leny:

  The Covenant
  of the
  Islamic Resistance Movement
  18 August 1988
  In The Name Of The Most Merciful Allah
  —————————————————————–
  Deze ellenlange copy-paste is door mij gewist. Een link zou voldoende moeten zijn.
  BOU

 • Michel:

  Ik walg van vooringenomen mensen als jij.

  Als je niet naar de feiten wil kijken, doe het niet. Blijf lekker blind voor de waarheid en leef naar je illusie. Maar zout alsjeblieft een eind op met die propaganda.

  Niemand hier en zeker mr. drs. BOU heeft gesteld dat ‘de Palestijnen’ allemaal lieverdjes zijn. En in een wereld waarin eerlijke berichtgeving zou worden betracht, zouden de achterlijke elementen van beide zijden belicht worden. Helaas is de media bevooroordeeld tot op het bot en zul je de andere zijde van de medaille nooit op tv zien.

  Het blinde geklaag op alles wat Moslim is en tegen Israël, komt me de neusgaten uit. Leer toch eens dat deel van je hersens dat de redelijkheid controleert te gebruiken.

  Bedankt mr. drs. BOU voor deze docu serie. Helaas zijn heel veel mensen blind tot de waarheid en dit zal zeker helpen mensen de waarheid te laten zien.

 • Michel, ik heb Leny een IP-ban gegeven. Ook heb ik haar ellenlange copy-paste uit een mij onbekend Islamitisch geschrift verwijderd. Het zal allemaal wel heel erg zijn, maar het leidt slechts tot dood en verderf.

  Haat zaaien doet men niet hier. Wie zich daar niet aan houdt, wordt de toegang verder geweigerd.

 • Iran:

  Hey iedereen ten eerste wil ik erover zeggen dat ik deze hele oorlog zeer zinvol vind. Niemand wordt er beter van, de meeste slachtoffers zijn burgers. Ten tweede de meeste slachtoffers zijn palestijnen. En heel veel kinderen worden de dupe. Ik heb zelf een zoontje van drie en je wil niet weten wat ik met degene zou doen die mijn kind iets zou aan doen. Dit is allemaal de schuld van Israel zij zijn degenen die nooit zullen stoppen met geweld. Hoe kun je nou doorgaan met oorlog als er ook maar 1 kind aan is overleden. Zeker zijn de palestijnen niet allemaal lieverdjes maar dat is ook nooit gezegd. Leny als jij je hele leven zowat tussen twee vuren zou zitten zou jij ook niet stil blijven zitten. Ik begrijp die mensen heel goed. Als je machteloos staat doe je er alles aan om je kinderen te beschermen. En wat je zei over die palestijnen met die zogenoemde baarden…dat vind ik echt iets doms om te zeggen. Ga niet mensen veroordelen om hun uiterlijk! Oorlog is nooit leuk maar er wordt heel wat gelogen van Israel kant over hoe ze te werk gaan en over het dodental van de Palestijnen. Ze moeten toegeven dat ze grote fouten hebben gemaakt die nooit meer goed zijn te praten…

Laat een reactie achter