Archief
Artikelen

Tussen de kerstkrans en de oliebollen heeft Israël een misselijk makende, walgelijke slachting aangericht in de Gaza-strook. Meer dan 300 doden en meer dan 1000 gewonden, maar de militaire agressie gaat gewoon door. Over de gebeurtenissen en de achtergrond valt van alles te lezen in de kranten, maar de democratisch gekozen regering heet daar systematisch: de moslimfundamentalistische organisatie Hamas. Waarom spreken de kranten niet van “het moordlustige regime van Israël” of van “de terroristische staat Israël”? Wie wil protesteren tegen dit bloedbad, kan deze petitie tekenen.

Inmiddels hebben Westerse regeringsleiders en politici de schuld reeds in de schoenen geschoven van Hamas. De Palestijnen vuren immers raketten af, waardoor in Israël in 8 jaar tijd al 20 doden zijn gevallen. In de Gaza-strook wonen ongeveer anderhalf miljoen mensen samengeperst op een zeer klein gebied. Over het ontstaan en de geschiedenis van deze Palestijnse enclave staan reeds enkele documentaires op dit blog.

De Gaza-strook is eigenlijk een verkapt vluchtelingenkamp, waarin anderhalf miljoen mensen gevangen zitten. Onmiddellijk nadat de staat Israël was gesticht, werden in 1948 meer dan 750.000 Palestijnen van huis en haard verdreven. Zij vluchtten onder andere naar Gaza, dat toen onder toezicht stond van Egypte. Sinds 1968 werd de Gaza-strook bezet door Israël. Officieel is er sinds 1994 Palestijns zelfbestuur, maar Gaza werd bezet door de Joodse settlers. In 2005 heeft Israël de settlers uit de Gazastrook teruggetrokken, maar op de Westbank gaat het stichten van Joodse settlements gewoon door.

In de democratische verkiezingen van 2006 kozen de Palestijnen voor Hamas, in plaats van voor El Fatah. Daarop verklaarde Israël Hamas tot een terroristische organisatie. Fatah weigerde de macht over te dragen aan Hamas, waarop een burgeroorlog volgde, die in de Gazastrook werd gewonnen door Hamas, terwijl op de Westbank nu Fatah regeert, onder leiding van Abbas. Vervolgens heeft Israël de Gaza-strook volledig van de buitenwereld afgesloten, zodat er een voortdurend tekort aan werkelijk alles heerst. Voedsel, medicijnen, grondstoffen en reserveonderdelen, alles is schaars. Er is vaak geen elektriciteit, geen water, zelfs de riolering werkte er niet meer…

Op 27 en 28 februari van dit jaar heeft Israël reeds een kleiner bloedbad aangericht in Gaza. Er werden 30 mensen gedood, waaronder 10 baby’s en kinderen (Hamas-terroristen?). Begin maart verschenen er beelden van deze aanval op YouTube:

In juni werd er een staakt het vuren afgekondigd, maar hoewel Hamas geen raketten meer afschoot, heeft Israël op 4 november toch bommen afgeworpen op Gaza. Er vielen 20 doden onder de Palestijnen, die uiteraard terug schoten. In ruil voor de wapenstilstand werd de blokkade niet opgeheven, zodat de bevolking letterlijk verhongerde.

Deze zomer hebben vredesactivisten vanuit Cyprus geprobeerd om per schip de blokkade rond Gaza te doorbreken. Twee schepen kwamen door de blokkade heen, ze brachten o.a. medicijnen. Het belangrijkste doel was echter, om publiciteit te genereren voor de erbarmelijke omstandigheden waarin de bewoners van de Gaza-strook leven en het politieke onrecht dat de Palestijnen wordt aangedaan. De volgende reportage is gemaakt door het Engelse Al Jazeera.

Inside story- Gaza blockade- 24 Aug 08 duurt 23 minuten

Op 19 december heeft Hamas de wapenstilstand beëindigd en is weer begonnen met het afschieten van raketten richting Israël. Vlak voor de recente bombardementen was de toestand in Gaza hopeloos. Er werd honger geleden, de meest simpele zaken waren niet langer verkrijgbaar, journalisten werden niet toegelaten en VN-hulporganisaties werden niet langer bevoorraad. De volgende YouTube werd op 9 december geplaatst.

En dit zijn de schokkende beelden van het walgelijke bloedbad.

Reportage door Sky News duurt 10 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

6 Reacties op “Een Israëlische slachtpartij in Gaza”

 • Wat er ook speelt, ik vind het SCHANDALIG en KINDERACHTIG.
  Uiteindelijk zijn onschuldigen de dupe.
  Wie haat zaait zal haat oogsten.

  Ieder jaar staan wij stil bij de slachtoffers die zijn gevallen in de tweede wereld oorlog. Het nazaat moord nog steeds. En voor wat eigenlijk.

  Amerika…waar blijf je in deze…allemaal vriendjespolitiek!

 • Beste Jacqueline, dank je wel. Ook ik was boos en geschokt. Wat een laffe oorlogsmisdaad! De komende dagen zal ik weer wat aandacht besteden aan de geschiedenis van het “Palestijnse probleem”. De Palestijnen zijn niet het probleem, ze hebben een probleem!

  Amerika subsidieert Israël dik voor deze politiek. Zonder de steun van de VS was Israël al lang van de kaart geveegd!

 • E-bee:

  Goed dat u hier aandacht aan besteed! U zult zien dat het conflict zich vanaf hier zal uitbreiden.
  Change-Obama is om zijn mening gevraagd maar wilde Israel niet veroordelen. Ten tijde van de door Israel,s Mossad en het leger gegeneerde problemen in Georgie, had hij zijn mening wel meteen klaar.
  De VS gebruiken dit conflict om een groter conflict te triggeren, net als Mumbai en Georgie, etc.etc., en zullen dus niet ingrijpen tenzij de vernietiging van Israel tactisch zou uitkomen. Zucht…

 • E-bee, ik ben hier beslist niet blij mee. Ik wenste ook even een rustperiode: “vrede op aarde”. Maar ik had het kerst-diner nog niet achter de kiezen, of die Allerheiligste Joden begonnen weer te schieten op Gaza. Daarom verzamel ik nu weer documentaires over Gaza en ik hoop oprecht dat men zo verstandig is om daar even naar te kijken! Hoewel ik eigenlijk wat rust wilde, ga ik nog even door…

  Change Obama is een soort van zwart op wit!

 • E-bee:

  Gelukkig Nieuwjaar, ik wens u veel gezondheid en wijsheid toe. Helaas zijn de vooruitzichten somber.

 • ka:

  Now Gaza city is surrounded. Israel should let leave palestinians out of town. Refugee camps will and must be supported by the west. Let Hamas in town doing. It becomes clear Hamas (IRAN) holding the palestinians hostage. UN can go in en out of town / just besiege the town. no shooting. People get titer fo Hamas end leave Hamas town. Let journalists in.

Laat een reactie achter