Archief
Artikelen

Van Halloween tot Nieuwjaar vieren we allerlei feesten die gepaard gaan met bijbehorende rituelen en parafernalia. Halloween, Sinterklaas en Kerstmis hebben elk hun eigen uiterlijk en sfeer. De griezelige maskers voor Halloween komen meestal uit China. Ook het speelgoed dat we rond Sinterklaas aan de kinderen geven, is meestal made in China. Hetzelfde geldt voor de kerstgeschenken en de ballen in de boom: made in China. Ongeveer 75% van al het speelgoed komt tegenwoordig uit China.

In China is de arbeid dusdanig goedkoop, dat veel bedrijven hun productie naar dat land hebben verplaatst. De lange werkdagen, de lage lonen, het gebrek aan voorzieningen, de onveiligheid in de fabrieken, dat alles maakt de arbeid in China goedkoop. Ook blijken de meeste vakbonden verboden, de enige legale vakbond is van de Staat.

De westerse importeurs geven de Chinese fabrikanten de schuld van de omstandigheden waarin de fabrieksarbeiders verkeren, maar de Chinezen zeggen: we kunnen dat alleen veranderen, als jullie bereid zijn om de prijzen te verhogen. Zo verandert er niets. Het speelgoed dat wij aan de kinderen geven, is veelal gemaakt door jonge vrouwen die in de fabriek wonen en werken. Ze maken vaak werkdagen van 14 uur per dag, zeven dagen per week. De prijs die wij voor dat speelgoed betalen, is veel te laag.

Sancta’s workshop, slavenarbeid in China duurt 33 minuten

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter