Archief
Artikelen

Tussen alle informatieve en soms sombere documentaires staan er soms ook goede speelfilms op internet. Het werk van Charlie Chaplin heeft naast een dosis verrukkelijke humor meestal ook een maatschappelijke boodschap. Modern Times (1936) gaat over de automatisering middels de lopende band, waardoor het werk van een arbeider werd gereduceerd tot slechts een handeling. Dit systeem werd in 1910 door Henry Ford geïntroduceerd in de auto-industrie. De aldus geproduceerde T-Ford was zo goedkoop, dat de auto een algemeen gebruikt vervoermiddel werd.

De tragiek van de lopende band is dat de productie zoveel sneller, en dus goedkoper werd, maar de arbeider verloor iedere band met het product. Na de beurscrash van 1929 kwamen daarbij ook nog de armoede en de werkloosheid. En natuurlijk maakte Chaplin daar een slapstick van!

Voor wie deze klassieker nog niet kent:

Modern Times duurt een uur en 23 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter