Selecteer een pagina

Archieven

Hoe Cuba de economische crisis oploste

Er komt een economische crisis en iedereen maakt zich zorgen. Op Cuba heeft men onlangs echter een economische crisis met glans overleefd. Nadat in 1989 de Sovjet Unie uiteenviel, had Cuba plotseling geen machtige bondgenoot meer, die bereid was tot het leveren van aardolie en zware machines, twee dingen die Cuba nou eenmaal niet zelf produceert. In de voorliggende decennia had Cuba dank zij Rusland onder andere de landbouw gemechaniseerd. Omdat Cuba economisch wordt geboycot door de VS en consorten, viel de import van olie vrijwel volledig stil. Zonder olie staat iedere motor echter voor joker: tractoren en vrachtwagens doen het niet zonder diesel. Zelfs het openbaar vervoer kwam vrijwel volledig stil te liggen.

Cuba had plotseling te kampen met een oliecrisis, een energiecrisis avant la lettre, maar de Cubanen hebben het op hun manier opgelost. Weliswaar ging dat soms gepaard met gemopper, maar de verwachte hongersnood bleef uit. Heel Cuba stapte over op de fiets, op alternatieve bronnen van energie en op voedselproductie dicht bij huis, of zelfs thuis. Parken veranderden in moestuinen, men kweekte kruiden op het balkon en meloenen in de tuin. In iedere buurt kwamen markten op gang, waar de buurtbewoners hun zelf gekweekte producten kunnen ruilen of verkopen. Het resultaat is dat de bevolking nu veel gezonder leeft, want men fietst en de lucht is vrij van benzinedampen. De buurten zijn groener dan voorheen en de buurtbewoners hebben elkaar beter leren kennen. Sinds de crisis is de sociale coherentie toegenomen en veel eenzaamheid verdwenen.

Mocht iemand tijdens de feestdagen beginnen over de naderende crisis, dan zou dat ten koste kunnen gaan van de sfeer. Maar we kunnen ook denken aan Cuba: laat de crisis maar komen. Wat daarop volgt, is misschien wel gezelliger en gezonder dan de huidige welvaart.

How Cuba Survived Peak Oil duurt 53 minuten

Deze documentaire werd gemaakt door The Power of Community. Zie voor meer achtergronden: The Community Solution.

Een van de maaksters van deze documentaire is Megan Quinn. Een interview met haar voor het Energy Bulletin staat hier. Een belangrijk gegeven in haar manier van denken is peak-oil: de voorraad aardolie is eindig en op is op. Bedenk wel dat het stenen tijdperk niet is geëindigd omdat de vuurstenen op waren. Evenmin eindigde de tijd van de kolenhaard, omdat er geen steenkool meer was. In het verleden eindigde een tijdperk, omdat er een beter alternatief voorhanden was. Met aardolie is dat op dit moment niet het geval. Het olietijdperk loopt ten einde, omdat het steeds meer energie kost om de nog resterende aardolie te winnen. The Community Solution denkt nu reeds na over een alternatief.

Interview met Megan Quinn duurt 28 minuten

11 Reacties

 1. Michel

  Het is wel interessant te zien dat een collectivistische staat door middel van decentralisatie een probleem oplost. Daar zou deze collectivistische staat Nederland nog wat van kunnen leren.

  Trouwens ben ik van mening dat de huidige crisis gecreëerd is om een wereldregering te installeren. In dat opzicht is de huidige crisis niet te vergelijken met de crisis is Cuba. Natuurlijk is er een belangrijke les in deze, dat mensen maar beter een grote moestuin en reserves gaan inslaan, maar alleen dat zal niet genoeg blijken. Als we ooit in een echt vrije samenleving willen leven zonder al de uitwassen waarover U zoveel bericht, dan moeten we bij ons zelf beginnen, en dat actief uitdragen naar anderen.

  Als er niks veranderd in de mentale staat van de patiënt(het volk) duurt dit spelletje niet lang meer. En de kanker zal dan overwinnen.

  Antwoord
 2. Michel

  U stelt:
  “Een belangrijk gegeven in haar manier van denken is peak-oil: de voorraad aardolie is eindig en op is op. Bedenk wel dat het stenen tijdperk niet is geëindigd omdat de vuurstenen op waren. Evenmin eindigde de tijd van de kolenhaard, omdat er geen steenkool meer was. In het verleden eindigde een tijdperk, omdat er een beter alternatief voorhanden was. Met aardolie is dat op dit moment niet het geval. Het olietijdperk loopt ten einde, omdat het steeds meer energie kost om de nog resterende aardolie te winnen.”

  De alternatieven zijn reeds bekend.

  Als ik de woordjes zero point energy gebruik, zullen een aantal mensen gaan lachen. Toch is het een wetenschap die gebaseerd is op feiten. Het draait allemaal om het bestaan van de ether. Velen durven te beweren dat de relativiteitstheorie het bestaan van de ether niet toestaat, toch is het Einstein zelf die heeft gesteld in presentaties dat zonder het bestaan van een ether er geen relativiteitstheorie zou zijn. Hij geloofde dus in een ether. Om een lang verhaal kort te maken geloofde hij dus in de moleculaire energie die huist in alles.

  Er zijn talloze voorbeelden van het gebruik van zero point energy. Persoonlijk is het beste voorbeeld Nikola Tesla. De man staat zo’n beetje aan de basis van de helft van alle elektronische uitvindingen in de afgelopen eeuw. Waaronder: Wisselstroom, Elektromagnetisme(magnetische flux dichtheid is naar hem vernoemd), en nog veel meer. Daarnaast had hij een manier gevonden om energie door de lucht te zenden met behulp van een grote toren. Wat later bleek, en wat ook zijn ondergang heeft betekend is dat de toren ook energie kon produceren.

  Naast zero point energy, zijn er nog veel meer alternatieven. Zo is biobrandstof zoals Hennep een geweldig alternatief voor aardolie. Als de wil er is, zou het makkelijk mogelijk zijn, om vrijwel alle aardolie consumptie te laten verdwijnen door het gebruik van hennep als biobrandstof te implementeren.

  Het is niet dat er geen alternatieven zijn. De wil is er gewoon niet in de politiek en het bedrijfsleven. Misschien eens tijd dat we politiek en andere fictionele entiteiten als corporaties en overheden in de 20ste eeuw laten liggen en verder gaan met de wereld als mensen.

  Antwoord
 3. mr. drs. BOU

  Beste Michel,
  “Er zijn talloze voorbeelden van het gebruik van zero point energy. ”

  Tot op heden zijn deze theoretisch. En de belangrijkste reden dat we op zoek zijn naar alternatieven voor aardolie, is peak-oil. Helaas probeert men ons wijs te maken, dat aardolie te vervuilend zou zijn, vanwege de uitstoot van CO2. Dit zou dan leiden tot global warming, de ijskappen zouden smelten en Nederland komt onder water te staan.

  CO2 is echter geen broeikasgas, zoals definitief werd bewezen in 2004. Global warming is een hoax, maar peak-oil is dat niet.

  Het verbouwen van hennep zou inderdaad een deel van de oplossing kunnen zijn. Decentralisatie, o.a. van de voedselproductie, vormt een ander deel van de oplossing.

  Het streven naar een wereldregering is slechts een deel van het probleem. Het vereist militarisering (zie bij voorbeeld de huidige politiek van de VS) en dat kost energie. Het is een verspilling die de mensheid zich binnen enkele decennia niet langer kan permitteren.

  Kortom: de wal zal het schip wel keren! Maar dat komt niet omdat de mensheid grootschalig overstapt op de superieure nulpunt-energie. Het komt omdat de aardolie op raakt.

  Natuurlijk hopen we dat die nulpunt-energie nu snel wordt gevonden, maar realisten begrijpen dat we niet moeten rekenen op iets wat er nog niet is!

  Antwoord
 4. Michel

  Ik zie het streven naar een wereldregering meer als HET probleem, en al die andere zaken zijn symptomen en uitwerkingen van dat probleem.

  Natuurlijk is peak oil iets anders als het fabeltje over CO2. Maar beide zijn symptomen van de kanker, en niet de ziekte zelf.

  Het feit dat we het probleem hebben van peak oil zegt iets over de bekrompenheid binnen de wetenschap, economie en de politiek.

  Dat we afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen heeft te maken met bepaalde grote zakelijke en politieke invloeden uit de laatste 150 jaar. Het verbod op hennep, drugs in het algemeen, het onderdrukken van alternatieve geneesmethoden en natuurlijke voeding komen allemaal uit hetzelfde vaatje.

  Antwoord
 5. mr. drs. BOU

  Michel, we laten het ons niet doen! Kweek desnoods aardbeien op je balkon, hang-cultuur uiteraard. Plant pompoenpitten in het plantsoen en éét! Ik heb nog wel pompoenpitten, dus we maken ons geen zorgen. Graaf een aardappel in en de oogst is gróót. Weg met die saaie grasperken! Wij willen eten!

  Ik herinner me nog het gedicht van een buurjongen:

  Bomen zijn saai
  Bankjes zijn bruin
  Gras is vierkant

  Hij had zo verschrikkelijk gelijk!
  Weg met het vierkante gras! Wij willen eten!

  Antwoord
 6. Michel

  En dan wachten tot Monsanto langskomt om je groenten te testen ;)!

  Antwoord
 7. E-bee

  In de VS worden nu al voedsel-centra, die niets van leveranciers betrekken, meedogenloos vervolgd.
  Zelf kweken op landjes is over 1 a 2 jaar hier niet meer mogelijk. Om reden van wetgeving.

  Antwoord
 8. mr. drs. BOU

  @ E-bee, kom niet aan mijn moestuin! Want dan krijg je echt met mij te doen. FOEI!!!
  Vanavond hutspot met echte wortelen en uien. LEKKER! Daar kan geen supermarkt tegenop.
  Voor de kerst wel een onsje rosbief. Ik heb me maar niet afgevraagd hoe fout dat is… 🙁

  Antwoord
 9. E-bee

  Naast de hiervoor al genoemde wetgeving en Patentenkwestie, 1 plantje en je bent technisch failliet, zijn gewassen niet bestand tegen een ander Monsanto product: Round Up. Monsanto gewasssen wel. Dus even chemtrailen met Round Up en dat is dan ook weer opgelost. Hier een link naar die bijenkwestie. Blijkt een IG Farben/Bayer product te zijn waar ook in Duitsland over wordt geprocedeerd. Er is niets meer aan te doen, de stof zit in Europa en N. Amerika voorgoed in het milieu. Ongeveer een derde van de gewassen hebben bijen-bestuiving nodig. Even zoeken op: John Burkes society: FSB: Russian sleeper agents begin day X.

  Antwoord
 10. Hans

  Sinds 1970 hebben we in NL 3,7 miljoen woningen gebouwd met het “Spookstad” concept zoals de Bijlmer en Vinnexwijken. Rond 1970 werd al door diverse auteurs gewezen op gevaren van deze manier van stedenbouw. Structureel doen we of onze neus bloed. Als we zoveelmogelijk zelfvoorzienende woonwjken bouwen hebben we 75% minder vervoer en 90% minder auto’s nodig dan wat we nu hebben. Ook kunnen we dit als platform gebruiken om werkloosheid en armoede de wereld uit te helpen.

  Antwoord
 11. Anna

  Wat betreft de nulpuntenergie waarover Michael schreef:
  deze energie is niet alleen een theoretische mogelijkheid, maar een reeds in de praktijk toegepaste en ws. in vroegere tijden een normaal toegepaste energievorm: schoon en onuitputtelijk.
  Ik heb zelf ongelooflijke resultaten ervaren met deze energie en gebruik deze energie regelmatig voor mijn gezondheid.
  In o.a. veel oosteuropese landen wordt deze energie op kleine schaal ingezet en tegenwoordig in steeds meer grote projecten, die echter nauwelijks of geen bekendheid krijgen. De conferentie in Moskou (paar jaar geleden) over zeropoint werd zeer druk internationaal bezocht. Deze energie kan de wereld reinigen en bevrijden van alle gifstoffen, van alle onnodige vervuiling en leed wat dit met zich meebrengt.
  En inderdaad zijn er de prachtige producten zoals hennep enz. waaruit we schone energie kunnen halen.
  We zullen zelf deze producten moeten introduceren en niet wachten op de machthebbers.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

7 − 2 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën