Selecteer een pagina

Archieven

Ian Crane over de Codex Alimentarius

De Codex Alimentarius bestaat uit een lijst van voedingsstoffen die zijn verboden, of juist zijn toegestaan. Inmiddels is deze lijst ondertekend (geratificeerd) door de WHO, de Wereld Gezondheids Organisatie. Het is de bedoeling dat deze lijst op 31 december 2009 in de Verenigde Staten tot wet wordt. Maar ook in andere landen krijgt deze lijst binnenkort de status van wet. De WTO, de Wereld Handels Organisatie, wil deze lijst opleggen aan alle aangesloten landen, waaronder ook Nederland. Daarmee komt er voorgoed een einde aan de vrijheid om zelf te bepalen wat gezond is en wat niet.

In oktober 2007 gaf Ian R. Crane een lezing in Devon over de Codex Alimentarius. Nadat hij een jaar lang de Codex had bestudeerd, was hij zeer verontrust. Het meest verontrustende was echter, dat vrijwel niemand op de hoogte was van de invoering van de Codex. En wie er van heeft gehoord, gelooft het eenvoudig niet. Maar dat maakt het niet minder waar!

Ian Crane plaatst de Codex Alimentarius in een breder perspectief: het verlangen van de rechtse Amerikaanse zakenlieden en politici naar een Nieuwe Wereldorde, naar de totale dominantie van de grote corporaties over de hele wereld. Voedsel blijkt dan een belangrijk middel om de wereld te beheersen. Maar het gaat niet alleen om het voedsel, allerlei andere politieke trends gaan in dezelfde richting: globalisering. In feite wil dat zeggen dat een kleine groep zeer rijke mensen, via de grote corporaties, de macht krijgt over alle grondstoffen en daarbij tevens over de levens van alle andere mensen.

De Codex Alimentarius geeft hen de wereldwijde macht over ons voedsel. De codex bepaalt welke voedingsmiddelen er mogen worden verkocht. Alle andere voedingsmiddelen worden van de handel uitgesloten. Zij zullen dus niet langer te koop zijn.

Maar de codex gaat nog verder: hij verplicht alle landen die zijn aangesloten bij de World Trade Organisation om alle voedingsmiddelen die niet zijn opgenomen in de Codex verboden te verklaren. Voeding die wel in de Codex staat, moet echter worden afgenomen. Op dit moment weigert Europa om met groeihormonen behandeld vlees uit de VS af te nemen. Daarom moet de Europese Gemeenschap aan de WTO een boete betalen. Als de Codex een feit is, dan gaat hetzelfde gelden voor genetisch gemanipuleerde gewassen en bestraald voedsel. Onbestraald voedsel wordt daarentegen verboden. Kruiden en vitaminen worden ook uitgesloten. Naast het belachelijke paddoverbod kunnen we dan nog een veel langere lijst van verboden “drugs” verwachten.

Deze extreme aspecten van de Codex Alimentarius hebben gemaakt dat de meeste mensen niet geloven dat instanties als de WTO, de WHO en de Wereldbank aan deze regeling meewerken. Helaas blijkt niets minder waar. De grote corporaties hebben zich in deze instantie ingekocht en bepalen daar nu het beleid. Dit is nog slechts gericht op winst voor de corporaties.

Er zijn op dit moment slechts drie mensen die substantiële tegenstand bieden: Paul Anthony Taylor, voorzitter van de National Health Foundation (NHF), Scott Tips, president van de NHF en dr. Robert Verkerk, uitvoerend directeur van de NHF. Een interview met dr. Verkerk staat hier. Meer informatie over het werk van Ian Crane is te vinden op de website fool me once.

Ian Crane over de Codex Alimentarius duurt anderhalf uur.

12 Reacties

 1. mr. drs. BOU

  Beste Petje, dank je wel! Die had ik zelf nog niet ontdekt.
  Ik luister nu naar die uitzending:

  http://www.trosradar.nl/index.php?id=uitzending&itemUid=1247

  Europa betaalt wel degelijk boetes, in de vorm van importheffingen, omdat we geen vlees met groeihormonen uit de VS willen. Maar volgens Tros Radar heeft dat geen gevolgen voor de consument. Die boete komt echter wel uit de zak van de bevolking!

  Hier staat de tekst van de uitzending:
  http://www.trosradar.nl/index.php?id=262&tx_ttnews%5BbackPid%5D=85&tx_ttnews%5Btt_news%5D=18606

  En hier staat nog meer informatie:
  http://www.trosradar.nl/index.php?id=262&tx_ttnews%5BbackPid%5D=85&tx_ttnews%5Btt_news%5D=18607

  Let ook op zinnetjes zoals deze:
  “Normen van Codex zijn vrijwillig maar via de hiervoor genoemde verdragen zijn zij de facto bindend.” Daar staat: het mag, dus het moet!
  Als de Codex van kracht wordt, dan kunnen we niet meer terug. En de regels zijn niet op een democratische manier opgesteld, maar door lobbyisten van Big Food en Big Pharma.

  Kortom: ik vertrouw het niet zo… Wat Ian Crane er over zegt, is wel degelijk verontrustend. Genetisch gemanipuleerd graan wordt nu al vermengd met normaal graan. Als de Codex van kracht wordt, wie weet dan nog wat men eet? Big Food en Big Pharma!

  Antwoord
 2. petje

  Toch denk ik dat Europa nooit zal meegaan in de voedselmanialobby van de WTO, ook al omdat de meerderheid van het Europees parlement daar niks van wil weten. Ook consumentenorganisaties en nationale parlementen zullen dit nooit accepteren.
  Wel een reden om volgend jaar te stemmen voor het EP.
  Overigens kon Radar ook geen enkel contact krijgen met dr. Laibow die op mij ook nogal overkomt als een sektarische onheilsprofetes.
  Het is wel zaak heel alert te zijn op kwesties betreffende (gemodificeerd) voedsel.

  Antwoord
 3. Michel

  Het Europees Parlement heeft niks te zeggen over het beleid van de EU. Momenteel is dat nog enigszins in het voordeel van voedselvrijheid, maar ik leg mijn vertrouwen niet in een politieke organisatie met een vrij dubieuze geschiedenis. We zijn continue 2 stappen verwijderd van de codex.

  Ik heb al deze docu’s al een tijdje geleden bekeken incluis die van Radar. Ik vond dr. Laibow ook behoorlijk suggestief, en ze is behoorlijk dubieus. Dat betekend niet dat ze geen gelijk heeft. De debunk campagne van Radar had op mij niet zo’n goede indruk gemaakt. Het is een ja/nee welles/nietes festival zonder enige betrouwbare onderbouwing. Ze halen de persoon onderuit, maar negeren de feiten compleet. Ook was er naar ik mij herinner geen aandacht voor de organisaties binnen de codex groep die tegen bepaalde aspecten van de Codex Alimentarius strijden. Helaas kan ik nu de betreffende links niet vinden, maar als ik ze vind plaats ik ze hier.

  Antwoord
 4. Stella

  Ik wil niemand ontmoedigen, maar we hebben nu de ECPA : Europian Crop Protecting Assosiation.
  De ECPA bestaat uit: BASF, Bayer CropScience, Dow AgroSciences, DuPont S.A., Monsanto Europe, and here, Syngenta .

  De PR wordt verzorgdt door Euro-Care Bonn

  Nou, als dat niet eng is, ik kan me niets engers voorstellen. De ECPA heeft zeer nauwe banden met de EFSA en de EU, dan weten we genoeg toch?

  En de regels/wetten van de Codex Alimentarius zullen tot uitvoer worden gebracht. Het is een grote puzzel, maar ik hou van puzzelen.
  Leg alle stukjes op tafel en kijk welk stukje waarin past. Codex Alimentarius, Monsanto ja. Dan de FDA en WTO , oke we schieten al op. Even zien….. stukje Rockefeller maar dat is een vrij groot gebied, de NWO ow dat is een hoekstuk, BASF, IG Farben ja, klopt ook.
  Barosso, ow doet hij ook mee? Ja. Minister Verburg, de Bilderberg-groep, chippen, elektonisch vastleggen van persoonlijke gegevens, liefst per chip, De Bohemian Grove, Barak Obama, Bush, Al Qaida enz. enz. enz. enz.

  Aangezien nederland bij oprichting in 1962 lid geworden is van de Codex Alimentarius heeft ze zich gebonden aan de regels van de CA.
  Bij niet naleven volgen hoge sanctie’s die op het volk verhaald zullen gaan worden.
  het mes snijdt aan twee kanten.
  We mogen alleen bewerkt voedsel eten of duur betalen voor bio-logisch voedsel of een sanctie waardoor voedsel gewoon onbetaalbaar wordt.
  Belgie heeft nu een regerings-crisis en Verhoffstadt is een mogelijk nieuwe premier. moeten we daar blij mee zijn?

  Antwoord
 5. E-bee

  Food Safety Modernisation Act

  Antwoord
 6. petje

  Ik verbaas me de laatste weken over prof. Ab Osterhaus die het in bijzinnetjes heeft over mogelijk 100 miljoen doden door de evt. mutaties van de huidige Mexicaanse griep. De heer Osterhaus is nauw verbonden aan de WHO die onlangs fase 5 inzake het gevaarvan een grieppandemie afkondigde. Is de WHO bezig met paniekzaaien? En: wat zijn de mogelijke banden van de WHO met de pharmaceutische industrie.
  Er zijn Duitse virologen die het bestaan van griepvirussen in het menselijk lichaam ontkennen en de waarde van Tamiflu diskwalificeren. Hier een reactie op de griepblog:

  Geplaatst door Hans op 1 mei 2009 om 9:35
  Ik twijfel absoluut niet aan de deskundigheid van Ab Osterhaus, maar betreffende het varkensgriepvirus zaait hij onnodig paniek. Zijn mening staat haaks op die van enkele vooraanstaande Duitse virologen, die unaniem van mening zijn, dat het ‘nieuwe’ virus zeker niet gevaarlijker is dan het ‘normale’ griepvirus. Daarom waarschuwt o.a. viroloog prof. Detlev H. Krüger, hoogleraar en directeur van het Instituut voor Virologie van de universiteitskliniek Charité van de Humboldt-Universiteit in Berlijn, voor paniekzaaierij. ‘Er sterven jaarlijks gemiddeld in Duitsland 20.000 mensen aan wat wij noemen gewone griep. Daar hoor je niemand over. En nu maakt de hele wereld zich ineens zorgen over een virus, dat met de bestaande medicijnen goed te behandelen is. Natuurlijk zullen er mensen aan sterven, maar die zouden ook zijn gestorven bij het ‘normale’ griepvirus’, zei hij in een interview met de Duitse tv-zender ARD. Uiteraard vindt ook Krüger dat de vinger aan de pols moet worden gehouden, maar voor alle commotie heeft hij weinig begrip. Dus meneer Osterhaus, even kortsluiten met uw Europese collega’s, alvorens u allerlei wilde verhalen de wereld in stuurt en mensen op het verkeerde been zet.

  http://griep.blog.nl/item-van-de-week/2006/10/02/wie_is_ab_osterhaus

  Antwoord
 7. petje

  Waarom praat Ab zoals hij praat..?:

  Ab Osterhaus heeft sterke banden met onder andere farmagigant GSK en het WHO. Ab werkte 15 jaar voor het RIVM en is aandeelhouder in een dieren én mensenvaccins producerend bedrijf, IsoTec, dat het onderzoek uitbesteed aan een ander bedrijf waar Ab aandeelhouder van is, ViroClinics. Het bedrijf Viroclinics is afhankelijk van sponsoringen van voornamelijk medicijnfabrikanten.

  http://zapruder.nl/portal/artikel/ab_osterhaus_architect_van_pandemieen

  Antwoord
 8. petje

  De schaamteloosheid van onze bestuurders kent geen grenzen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt bevolkt door vertegenwoordigers van de farmaceutische industrie, en pretendeert desondanks onafhankelijk te zijn, de Ministers van Financiën van vrijwel elk Westers land komen over het algemeen rechtstreeks uit de burelen van de grote banken (en keren er na hun vernietigende werk als ministers meest ook linea recta naar terug) en vakbondsleiders hebben er geen enkele moeite mee over te stappen naar de andere kant van de maatschappij nadat ze enkele jaren de rechten van de werknemers door het riool hebben gespoeld.

  Deze week werd het nieuwste voorbeeld van de belangenverstrengeling van onze dames en heren bestuurders bekend. De voorzitter van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) , mevrouw professor Diana Bánáti, blijkt namelijk eveneens in de Raad van Bestuur van het ILSI (International Life Sciences Institute), te zetelen. Wat is het ILSI? Niets anders dan een ordinaire lobbygroep voor de gentech-industrie; van fijne firma’s als Monsanto, Bayer, Syngenta en BASF dus.

  http://www.zonnewind.be/voeding/voorzitter-europese-autoriteit-voor-voedselveiligheid-werkt-voor-de-gentechlobby.shtml

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 × 2 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën