Archief
Artikelen

Monsanto patenteert varkens en andere levende wezens, door een octrooi aan te vragen op genen. Vervolgens kunnen ze dat patent gebruiken om boeren geld af te persen of zelfs helemaal kapot te procederen. Maar dat is niet het enige gevaar van de praktijken van Monsanto. Met hun genetische manipulatie maken ze wereldwijd de voedselproductie kapot!

Op 11 maart 2008 werd op ARTE een lange documentaire uitgezonden: ”The World According to Monsanto”. Deze verontrustende documentaire werd gemaakt door de beroemde Franse journaliste en filmmaakster Marie-Monique Robin. Zij beschrijft hoe het biotech bedrijf Monsanto een bedreiging vormt voor de biodiversiteit in de agricultuur wereldwijd.

In september kwam deze documentaire ook uit in de Verenigde Staten, terwijl er tegelijkertijd een verkorte versie van werd gemaakt. Monsanto is geen voedselproducent, maar een chemisch bedrijf. In het verleden produceerde het zeer giftige onkruidbestrijders, waaronder de nu streng verboden DDT en PCB’s en het in Vietnam gebruikte ontbladeringsmiddel Agent Orange. Deze chemische substanties zijn niet biologisch afbreekbaar en verzamelen zich in het lichaam, tot de dosis dodelijk is. Een van de vele ziekten die daardoor worden veroorzaakt, is kanker.

In 1974 bracht Monsanto een onkruidbestrijder op de markt: Round Up. Het zou biologisch afbreekbaar zijn, maar dat bleek niet waar. Het blijkt ook kankerverwekkend, maar dat wordt niet openlijk erkend. Op dit moment legt Monsanto zich toe op genetisch gemanipuleerde zaden, de zogenaamde GMO’s, die immuun zijn voor Round Up. Genetisch gemanipuleerde sojabonen worden gelijkgesteld aan gewone sojabonen, zodat niemand hoeft te testen of deze technologie soms gevaren oplevert. En op de genetisch gemanipuleerde gewassen heeft Monsanto het patent, zodat de boeren ieder jaar opnieuw zaden moeten kopen.

De landbouw in de VS is fundamenteel veranderd sinds de invoering van genetisch gemanipuleerde gewassen. Boeren mogen hun zaad niet meer bewaren en kunnen daardoor niet meer zelf beslissen over hun bedrijfsvoering. Omdat het aantal boeren dat onder Monsanto’s patent- en contractpraktijken valt steeds groter wordt, klinkt de roep om ingrijpen van de overheid steeds luider. Intussen vindt het genetisch gemanipuleerde voedsel zijn weg naar de markt. Niemand weet echter of deze producten van de biotechnologie wel geschikt zijn voor menselijke consumptie, niemand kent de effecten op de langere termijn.

Helaas heeft Monsanto ook in Europa vestigingen en het bedrijf probeert tevens de landbouw in de Derde Wereld over te nemen. Greenpeace voert actie tegen de toenemende macht van Monsanto over de wereldwijde voedselproductie. De verkorte uitvoering van deze documentaire laat de essentie zien: Monsanto is niet uit op het produceren van voedsel, maar slechts op het maken van winst.

The World According to Monsanto duurt 33 minuten.

In de lange documentaire komen ook andere aspecten van de bedrijfsvoering van Monsanto aan bod. Zo gaat de biotechnologie ten koste van de biodiversiteit. Als genen kunnen worden gepatenteerd en boeren kunnen worden gedwongen om deze genetisch gemodificeerde gewassen te kweken, dan dreigen allerlei soorten eenvoudig te verdwijnen. De biodiversiteit die in duizenden jaren is opgebouwd door de boeren, die steeds het beste zaad bewaarden om daarmee verder te kweken, zal plaats maken voor een monocultuur. Op dat moment heeft Monsanto de volledige beheersing over de voedselproductie in handen. Maar als er iets mis gaat, zoals een ziekte waartegen de monocultuur niet resistent blijkt, dan is er geen voedsel meer!

Controlling Our Food duurt een uur en 49 minuten.

Ook in Nederland voert Greenpeace actie tegen de gentechnologische landbouw. Met een confetti-kanon verspreiden zij biologische bloemzaden over een gentech maisveld in de omgeving van Leleystad. Wie bovenstaande documentaire heeft gezien, begrijpt waarom.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

4 Reacties op “De wereld volgens Monsanto: controle over ons voedsel”

 • mrpettjo:

  Etikettering van GMO produkten moet door volstrekt geheime pact TPP voorkomen worden..

  (NaturalNews) It’s called the Trans Pacific Partnership (TPP), and it’s a super secret trade pact being negotiated completely outside of law, with no congressional authority but with the aim of forcing nations around the world to ban GMO labeling, embrace Monsanto’s GMO crops and keep pharmaceutical prices artificially high to enrich the world’s medication monopolists.

  A purely executive creation of the Office of the United States Trade Representative — i.e. created outside of law with zero public accountability — the TPP involves White House loyalists running around the world, strong-arming over a dozen nations into signing on to a corporate domination agreement knowingly misnamed “free trade.”

  Learn more: http://www.naturalnews.com/041965_TPP_GMO_labeling_Monsanto.html#ixzz2eWIrNt4k

 • mrpettjo:

  Fox News haalde journalisten van onderzoek af over kankerverwekkende gen gemanipuleerde melk na druk van Monsanto:
  http://www.youtube.com/watch?v=axU9ngbTxKw

  Fox News Kills Monsanto Milk Story duurt 10 minuten.

  Bij de reactie wordt gemeld dat Obama al in 2008 (!) een hoge functionaris van Monsanto ( Tom Vilsack) tot minister van Landbouw benoemde. Deze Vilsack benoemde in 2009 Michael Taylor (VP van Monsanto) als senior adviseur voor de Food and Drug Authority (FDA), het hoogste adviesorgaan inzake voedsel- en medicijnenvraagstukken..
  Bewijs dat Obama vanaf dag een van zijn presidentschap de NWO agenda verder uitrolde wat ook al bleek uit de hoge bank- en CIA directiepiefen die door hem stante pede in 2008 in zijn kabinet gehaald werden.

Laat een reactie achter