Selecteer een pagina

Archieven

Monsanto patenteert varkens

Het grootste voedselbedrijf ter wereld heet Monsanto. Het is eigenlijk een chemische multinational, maar Monsanto experimenteerde ook met genetische manipulatie. Vervolgens probeerde het bedrijf om op deze gemanipuleerde genen een octrooi te verkrijgen en na heel veel juridisch getouwtrek is dat gelukt. Een patent of octrooi geeft de patenthouder het alleenrecht om een uitvinding te gebruiken of te produceren. De patenthouder heeft aldus een monopolie, maar hij kan zijn uitvinding ook aan iemand anders in licentie geven. De ander betaalt dan aan de uitvinder een bedrag voor ieder product waarin de uitvinding is verwerkt.

Zolang het gaat om een technische vinding, is het octrooi een goede zaak. Het maakt dat mensen graag tijd en geld investeren in het doen van een uitvinding, want als dat lukt, dan kan de uitvinder zijn vinding patenteren en profiteren van het alleenrecht. Op planten en dieren werden echter nooit patenten verleend, omdat het leven zichzelf kan reproduceren. Met behulp van heel veel dure juristen en advocaten is het Monsanto gelukt om deze regel te doorbreken. Monsanto heeft het patent op bepaalde genen en iedereen die iets produceert met deze genen, moet aan Monsanto een boete betalen wegens schending van het octrooi, tenzij Monsanto een licentie heeft verleend. Wie van Monsanto zaaizaad koopt, mag van de oogst geen zaad bewaren voor het volgende jaar. Wie dat toch doet, moet aan Monsanto de licentie betalen!

Wie de website van Monsanto bekijkt, krijgt een indruk van milieuvriendelijke windmolens, gezonde gewassen en gelukkige boeren. De werkelijkheid is anders… Genetische manipulatie, in combinatie met patenten op gewassen en zelfs dieren, maakt de boeren volledig afhankelijk van de bio-technologische corporaties. Monsanto maakt de onafhankelijke boeren welbewust kapot met claims op de “intellectuele eigendom” van gewassen en zelfs dieren.

De volgende documentaire is gemaakt door het Belgische programma Terzake en uitgezonden op 9 juli 2007. Hij gaat over de praktijken van Monsanto. Varkens worden onvruchtbaar na het eten van het genetisch gemanipuleerde BT-Corn, maar Monsanto zegt: bewijs dat dan maar. Boeren moeten boetes betalen omdat hun land verontreinigd is met gepatenteerde gewassen, terwijl ze deze gewassen bewust hebben geweigerd. Andere boeren moeten straks misschien betalen voor elk biggetje dat wordt geboren, omdat Monsanto ook de genetische code van hun varkens heeft gepatenteerd. Het patent op genen is een juridisch wangedrocht!

Monsanto patenteert varkens duurt 28 minuten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

20 + 18 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën