Archief
Artikelen

We hebben gezien dat allerlei natuurlijke drugs sinds het begin van de vorige eeuw steeds strenger verboden werden. In dezelfde periode begon de chemische industrie geneesmiddelen te produceren. Omdat deze medicijnen door artsen werden voorgeschreven, richtte de reclame zich aanvankelijk uitsluitend op de artsen. In Nederland is dat nog steeds min of meer het geval. Artsen worden niet alleen overspoeld met reclame voor geneesmiddelen, maar ze krijgen daarbij soms ook leuke reisjes aangeboden, meestal onder het mom van “bijscholing”.

In de Verenigde Staten is openlijke reclame voor geneesmiddelen nu een normaal verschijnsel geworden. In Nederland is dat nog niet het geval. Hier zoekt de farmaceutische industrie andere wegen om het grote publiek te overtuigen van de heilzame werking van hun medicijnen. Het kan dan gaan om artikelen van journalisten over de effecten van Prozac, of men overtuigt de politiek van de noodzaak om ieder meisje in te enten met Gardasil. Het gaat daarbij echter niet om onze gezondheid, maar om geld. Veel van deze “geneesmiddelen” blijken verslavend, soms werken ze averechts, of ze hebben bijwerkingen die levensbedreigend zijn. Wie herinnert zich nog de problemen rond Softenon? Foutje, bedankt!

Omdat de meeste mensen nauwelijks iets weten van de medische condities, vertrouwen ze op hun arts, die de pillen voorschrijft. De farmaceutische industrie heeft daar belang bij, maar heeft de “patiënt” dat ook? Om meer pillen te verkopen, worden er zogenaamd wetenschappelijke artikelen geschreven door artsen die in dienst zijn van de farmaceutische industrie. Ook worden er nieuwe ziektes bedacht, waarbij vooral de “psychische” kwalen een goede kans maken.

De volgende documentaire gaat over de manier waarop de farmaceutische industrie zijn drugs verkoopt. Hij is geënt op het Amerikaanse systeem van gezondheidszorg, maar veel aspecten zijn ook van toepassing op de situatie in Europa en in Nederland. In de farmaceutische industrie gaan vele miljarden om! En er gaat ongeveer twee maal zoveel geld naar marketing en reclame, dan naar het onderzoek naar de werking van deze drugs.

Big Bucks Big Pharma duurt een uur en 9 minuten.

http://video.google.co.uk/videoplay?docid=739609197405993027

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

5 Reacties op “Drugs en de farmaceutische industrie”

Laat een reactie achter