Selecteer een pagina

Archieven

De dwaze dans rond de paddenstoelen

Alle paddo’s zijn paddenstoelen, maar niet alle paddenstoelen zijn paddo’s. Sommige soorten paddenstoelen zijn eetbaar, andere soorten zijn giftig. Soms lijken deze soorten erg op elkaar. Vandaar dat je beter niet zelf paddenstoelen kunt gaan plukken, want vergissen is menselijk.

Paddo’s zijn niet giftig, maar ze bevatten een hallucinogeen stofje: psilocybine. Sommige mensen vinden dat plezierig, want het verruimt de geest, maar dat mag niet meer van onze regering. Zij hebben de paddo’s verboden, niet bij wet, maar bij AMvB (pdf). Dat verbod gaat aanstaande maandag in. Aanleiding was een ongeval, of misschien wel de zelfmoord, van een Frans meisje. Ze had paddo’s gegeten, maar ook alcohol gedronken. Het aantal zelfmoorden in Nederland is overigens onbekend.

EenVandaag, 4 april 2007 duurt ruim 8 minuten.

Onze minister van volksgezondheid Ab Klink liet na de dood van het Franse meisje een onderzoek doen… Hij pleitte voor een verbod. Burgemeester Cohen van Amsterdam pleitte voor een vergunningenstelsel met een bedenktijd van drie dagen voor de gebruiker. Zo kwamen de paddo’s in het nieuws.

De Wereld Draait Door, 13 september 2007 duurt bijna 8 minuten.

Hoewel deskundigen verklaarden dat een verbod op paddo’s niet bijdraagt aan de volksgezondheid, wilde minister Klink de paddo’s verbieden. De beroemde crime-fighter Fred Teeven, tegenwoordig kamerlid voor de VVD, is ook een voorstander van verbieden. Volgens Teeven is die vriendelijke paddo zelfs een hard drug! Dat alcohol vele malen schadelijker is, doet kennelijk niet ter zake… Na het rookverbod in de horeca kwam minister Klink met een paddoverbod.

NOVA, 1 november 2007 duurt 5 minuten.

Als de paddo’s verboden worden, dan zullen sommige mensen ze zelf gaan zoeken. Vooral de paddenstoelen die op de verboden lijst staan, zullen daarbij een gewilde prooi worden, want volgens de minister zijn die hallucinogeen! Maar wie kan de ene vezelkop van de andere onderscheiden? Van foute paddenstoelen kan men ernstig ziek worden en zelfs dood gaan! Ook zullen criminelen de markt overnemen, met alle gevolgen van dien.

Netwerk, 2 november 2007 duurt ruim 7 minuten.

Intussen deed de CAM-commissie wetenschappelijk onderzoek naar het effect van paddo’s. Zij concludeerden dat paddo’s niet echt schadelijk zijn. De minister bleef echter op zijn standpunt staan: verbieden!

EenVandaag 15 mei 2008 duurt ruim 8 minuten.

De belangenvereniging van smartshophouders VLOS was daar natuurlijk niet blij mee. Ze gingen over tot actie en leverden daarvoor een kwartje in van iedere verkochte portie paddo’s. De vraag is dan, of het kwartje van Klink ooit valt.

Het kwartje van Klink duurt 3 minuten.

Misschien zijn er wel drie paddo-doden gevallen, maar er vallen nou eenmaal voortdurend doden, in het snelverkeer, in het huiselijk verkeer, ten gevolge van alcohol of door zelfmoord. Deze komen nooit in de krant! Er sterven voortdurend mensen (kinderen) aan verwaarlozing, mishandeling of een ongeluk (alcohol?), maar de spaarzame paddo-doden worden breed uitgemeten in de media. Dat deze roekeloze toeristen naast paddo’s ook alcohol en/of andere harddrugs hadden gebruikt, wordt nauwelijks vermeld.

Vooral de combinatie van alcohol en paddo’s blijkt riskant. Alcohol maakt op zich al vele slachtoffers, de maatschappelijke schade ten gevolge van alcoholisme is vele malen groter dan die van alle andere drugs bij elkaar. In combinatie met alcohol wordt het effect van de paddo’s echter niet alleen versterkt, maar het wordt ook anders. De kans op een “bad trip” wordt groter. Dat komt niet door de paddo’s, maar door de alcohol!

Netwerk, 7 augustus 2008 duurt ruim 8 minuten.

Per 1 december heeft Klink alle paddo’s verboden. Professor Freek de Wolff, toxicoloog, ging met NOVA paddenstoelen plukken. Hij adviseerde ooit om de paddo’s niet te verbieden, omdat de risico’s van het verbod op paddo’s veel groter zijn. Cisca Joldersma van het CDA denkt daar anders over. Zij kent wellicht zelfs niet de groene knolamaniet, terwijl deze smerige gifzwam toch een fraaie bijrol speelt in de bestseller: De Quincunx.

De paddokwekers zijn al helemaal niet blij met het paddoverbod. Hun investering wordt plotseling waardeloos, want hun product wordt illegaal.

NOVA, 11 november 2008 duurt ruim 6 minuten.

Maar niet alleen de trippende paddo wordt verboden. Minister Klink wil 186 paddenstoelensoorten verbieden. Volgens mij heeft deze minister zelfs nooit het verschil geproefd tussen eekhoorntjesbrood en de bittere boleet, laat staan dat hij een kleverige knolamaniet van een weidechampignon kan onderscheiden. De meeste mensen weten ook niet welke zwammen op de verboden lijst staan. Zo blijkt de doodgewone gazonvlekplaat verboden en ook de vliegenzwam mag niet meer bestaan. Zouden kabouters en elfjes nog wel mogen?

Nieuwslicht, 19 november 2008 duurt bijna 3 minuten.

Dit verbod valt volstrekt niet te handhaven, want die paddenstoelen groeien overal! In parken, plantsoenen en domeinen, in tuinen en tussen stoeptegels, overal zullen verboden paddenstoelen opduiken. En omdat ze verboden zijn, zullen sommige mensen ze willen plukken en eten. Maar wie ziet het verschil tussen de onschadelijke helmmycena, het giftige satijnvezelkopje en het trippende puntige kaalkopje?

Eénvandaag 25 november 2008 duurt bijna 7 minuten.

Op dinsdag 25 november diende een kort geding van de Vereniging van Smartshophouders (VLOS) tegen de Minister van Volksgezondheid, met het verzoek om het paddoverbod buiten werking te stellen. Naast een aantal principiële bezwaren van staatsrechtelijke aard voeren de smartshophouders aan dat de minister niet in redelijkheid kan besluiten om verse paddo’s aan lijst II van de Opiumwet toe te voegen. Minister Klink heeft ook niet aangetoond dat het gebruik van verse paddo’s leidt tot gezondheidsschade bij de gebruiker, of tot schade aan de samenleving. De motivering om tegen de adviezen van deskundigen in de paddo’s toch te verbieden, acht de VLOS volstrekt ontoereikend. Bovendien vinden de smartshophouders het verbod een veel te zwaar middel en zijn de te verwachten nadelige gevolgen van een verbod onvoldoende in het besluit afgewogen. Verder is de lijst met aangewezen paddenstoelen niet zorgvuldig tot stand gekomen. Van het overgrote deel van de aangewezen paddenstoelen is niet wetenschappelijk vastgesteld dat het gaat om paddo’s. Tenslotte zijn in de besluitvorming de belangen van de smartshopbranche onvoldoende meegewogen.

De dagvaarding valt hier te lezen (pdf). We zijn benieuwd naar het oordeel van de rechter omtrent deze dwaze dans om de paddenstoelen. We hopen dat ook de uitspraak binnenkort op de website van de VLOS zal staan.

2 Reacties

 1. Michel

  Onverwacht en verfrissend. Bedankt voor deze bijdrage aan de paddo discussie. Feiten zijn moeilijk aan te komen in deze tijd van opiniegalore. Iedereen heeft een mening, maar vrijwel niemand kent het hele plaatje.

  Ikzelf heb nog nooit paddo’s genomen. Dat doet er dan gelukkig ook niet toe. Mijn probleem met het paddo-besluit is dezelfde als het rookverbod, de uitlatingen over een mogelijk softdrugsverbod, het EPD, RFID, nationalisatie van banken, de EU grondwet, etc. Het draait allemaal om controle van de staat over de burger.

  Misschien een tip voor een volgend artikel van uw hand. Codex Alimentarius. Ik heb hier zelf een beetje onderzoek naar gedaan, maar ik wordt persoonlijk niet wijs uit alle informatie en wat betrouwbaar is. Misschien een ideetje om het allemaal eens op een rijtje te zetten?

  Antwoord
 2. Annelies

  Ik ben ook geen gebruikster van paddo’s, maar wel fel tegen dit soort actie’s van de overheid. Ik walg van de hycocrite van Den Haag.
  Er worden ons dingen opgedrongen, nu meer dan ooit. Mind-control is in volle gang, we mogen niets meer, moeten voldoen aan normen en waarden die Den Haag en de Bilderberg-groep en een belangrijke regerende groep in de wereld nu heeft. Monsanto mag hier wel velden inzaaien met GM-mais !!!! We hebben NEE gezegd tegen de EU-grondwet en die is er toch onder de naam Lisbon-Treat, we worden besodemietert aan alle kanten. Er is absoluut geen sprake meer van een democratie. Opeens valt het EPD op ons dak. De kranten staan er vol van nu: DNA afnemen van schaamhaar. Hoever gaan ze om alles van ons te weten? Ik voorspel, we zijn net begonnen!
  Zelfs roken op terassen verboden? Denk eens aan George Orwell, hij wist toen al veel meer dan wij nu weten en heeft zijn best gedaan om het ons te laten weten. Maar wij geloofden hem niet. Dat was fantasie, fictie.

  Michel, ik heb grondig onderzoek gedaan naar de Codex Alimentarius en heb daar een site over gemaakt. Vanaf het bestaan tot heden.
  Als je wilt: http://www.voedseloorlog.Come2me.nl
  Ik wil graag gegevens met je uitwisselen.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeven − drie =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën