Selecteer een pagina

Archieven

Hier komt de zon!

Op 20 oktober 2008 zond Tegenlicht van de VPRO een documentaire uit over zonne-energie: Here comes the SUN! Elk half uur valt er op het aardoppervlak ruimschoots genoeg zonlicht om de hele wereld een jaar lang van energie te voorzien. We hebben geen energie probleem, we hebben een omzettingsprobleem. Als we in staat zijn het zonlicht op slimme wijze te oogsten dan kunnen we een mondiale energiecrisis voorkomen.

Verschillende instanties willen ons doen geloven dat dit niet mogelijk is: Het is te duur; het kost te veel ruimte, te veel materiaal; het kost meer energie dan het oplevert; het is nog niet efficiënt genoeg. Zij zien weliswaar in de verre toekomst een rol weggelegd voor zonne-energie, maar het blijft een marginale speler in het mondiale energiespel.

Tegenlicht laat zien dat een zonne-economie veel dichterbij is dan we denken. Volgend jaar al rollen er GigaWatts aan zonnecellen van de lopende band. De industrie heeft de technologie onder de knie en de machines staan klaar. Door radicale maatregelen van de Duitse overheid heeft men in Duitsland reeds bewezen dat het kan. Daar worden op onvruchtbare stukken grond complete zonnecentrales geplaatst. Deze leveren stroom aan het net, dat voor die stroom betaalt. Op deze manier wordt de investering in 15 jaar terugverdiend, waarna er nog slechts winst wordt gemaakt. Zonne-energiebedrijven beloofden de investeerders een rendement van 6%, maar dat bleek zelfs hoger!

Veel landen volgden het Duitse voorbeeld: De Amerikanen hebben hun Grand Solar Plan en de Franse president Sarkozy heeft het over een Plan Solaire met de landen rond de Middellandse Zee. Volgens de Spaanse producenten van elektriciteit worden de oliemaatschappijen nu links in gehaald. In India heeft de zonne-energie ook reeds een hoge vlucht genomen. En de Arabische Emiraten investeren op dit moment in drijvende zonne-eilanden. Dus hoezo energiecrisis? Hier komt de zon!

Here Comes The SUN duurt 50 minuten.

In de uitzending van 27 oktober ging Tegenlicht dieper in op de positie van zonne-energie in Nederland. Denk vooral niet, dat het hier te vaak regent. Nederland krijgt voldoende zon, maar er is ook wind! Ook heeft Nederland de beste zonneceltechnologen van de wereld. We bouwen kassen die meer energie uit de zon halen dan ze verbruiken. Maar onze technologen worden weggekocht door het buitenland. Onze overheid heeft maar een zeer bescheiden subsidieregeling voor zonne-energie en in de plannen wordt deze energiebron nauwelijks genoemd. In plaats daarvan blijven we kolencentrales bouwen. Een protest van Greenpeace tegen de komst van een nieuwe kolencentrale op de Maasvlakte, kan men hier steunen.

Waarom gaat Nederland niet massaal over op zonne-energie? Deskundigen schetsen een droombeeld voor de toekomst, maar laten ook zien hoe Nederland zich voortdurend verslikt in verkeerde keuzes. Deze uitzending maakt zichtbaar hoe ieder zijn eigen elektriciteitscentrale kan creëren en hoe ons in een nieuwe elektrische eeuw een zonnige toekomst wacht.

Onder leiding van de gelauwerde wetenschapsjournalist Rob van Hattum wordt in de studio gepraat met Ad van Wijk (CEO van Econcern), Peter Blom (CEO van Triodos bank), Wubbo Ockels (ruimtevaarder en hoogleraar TU Delft) en Willem Vermeend (voormalig minister en ondernemer).

Het land van zonnestroom en windenergie duurt 49 minuten.

8 Reacties

 1. coosie

  Ja, onbegrijpelijk die ouderwetse Hollandse onwil om te investeren in zonne-energie. En maar terug willen naar kernenergie en kolencentrales bouwen! Las laatst ook dit:

  Kind (12) doet revolutionaire vinding
  Een 12-jarige jongen uit de VS heeft een ontdekking gedaan die van grote invloed kan zijn op de toekomst van de zonne-energie. Het wonderkind kreeg onlangs een prijs van 25.000 dollar voor het ontdekken van een zogenoemde drie dimensionale zonnecel die 500 keer zo effectief is als de traditionele zonnecel.

  De hoogbegaafde William Yuan uit Portland bestudeert dagelijks nanotechnologie en kernfusie. Tijdens het spelen met lego kreeg hij zijn geniale ingeving. Hij deed er vervolgens nog twee jaar over om het uit te werken.
  William Yuan, die al lang op de middelbare school zit, kreeg al diverse wetenschappelijke onderscheidingen, maar deze prijs moet zijn grote doorbraak als wetenschapper worden.
  bron: http://www.telegraaf.nl/buitenland/1962683/__Kind__12__doet_revolutionaire_vinding__.html?view=print

  Antwoord
 2. mr. drs. BOU

  Dank je wel, coosie. Dat had ik nog niet gelezen. Hoop voor de toekomst!
  Eigenlijk denk ik dat dit wel klopt:
  Zonne-energie = VREDE

  Antwoord
 3. WeAreChangeHolland

  Beste site-beheerder,

  Ik ben Julian, de oprichter van We Are Change hier in Nederland. Misschien wist je nog niet dat wij bestaan, daarom even deze comment. Als je intresse hebt om je bij ons aan te sluiten kan je je inschrijven op onze website: http://www.wacholland.org

  Groeten,
  Julian
  -We Are Change Holland-

  Antwoord
 4. Don

  Prima initiatief om dit onderwerp en de tv programma’s hier aan de orde te stellen. Voor velen zal het een eye opener zijn. Okkels is voorstander om de jeugd ook eens mee te laten denken, prima idee.
  De 12 jarige William Yuan gaf al het goede voorbeeld. Het wordt tijd voor het nieuwe denken. Nu nog een publieke omroep die een hele avond aan het onderwerp besteed, waarom kunnen dat soort dingen niet in dit land.

  Antwoord
 5. Schrander

  @Don
  Juist kinderen, die hebben nog geen volledige geindoctrineerd denkpatroon.

  Het is ook wel weer van de zotte . Wat doet NL juist ja kolencentrale bouwen. Hoe kortzichtig

  Antwoord
 6. BOU

  Dank je wel, Lion. Dat Orion project klinkt heel zinnig.
  Je suggesties zijn genoteerd, maar met dit mooie weer besteed ik wat minder tijd aan bloggen. Het leuke van zonne-energie is dat iedereen er gratis van kan genieten. 😉

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 × een =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën