Archief
Artikelen


(Illustratie: Banksy)

The Road to Guantanamo is een documentaire speelfilm van Michael Winterbottom en Mat Whitecross. Hij gaat over de Tipton Three, drie jonge Britse moslims uit Tipton, die eind 2001 op weg waren naar een bruiloft in Pakistan. Ze raakten echter verzeild tussen de Moslimstrijders in Kandahar. De vrienden waren aanvankelijk met hun vieren, maar een van hen raakte verloren in de chaos van de oorlog. De anderen zijn Ruhal Ahmed, Asif Iqbal en Shafiq Rasul. Zij werden gearresteerd en zaten twee jaar lang gevangen in Guantanamo Bay, zonder formele aanklacht en zonder dat ze contact mochten hebben met hun familie of een advocaat.

Deze film werd in 2006 op het festival van Berlijn onderscheiden met een Zilveren Beer voor de regie. Hij geeft ook een goed beeld van de manier waarop de gevangenen door de VS en Groot Brittannië worden behandeld. Toch blijkt achteraf dat de film niet helemaal op waarheid kan berusten. In 2007 deed Ruhal Ahmed namelijk mee in “Lie Lab”, een wetenschappelijk programma op Channel 4. In tegenspraak tot de manier waarop hij in de film verzeild raakte in Afghanistan, vertelde hij toen dat hij een Islamitisch trainingskamp had bezocht, waar hij had geleerd om met wapens om te gaan. Shafiq Rasul weigerde de leugendetector-test.

The road to Guantanamo duurt een uur en 32 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

2 Reacties op “The Road to Guantanamo”

Laat een reactie achter