Archief
Artikelen

De Canadese journaliste Kathy Gannon was van 1986 tot 2005 correspondente voor de Associated Press in Pakistan en Afghanistan. Met ruim 18 jaar ervaring in deze landen, is zij een van de best ingevoerde journalisten in de problematiek van Afghanistan. Over de geschiedenis en de politiek van Afghanistan schreef zij het boek I is for Infidel.

In de volgende lezing, gegeven op 4 oktober 2005 voor de Universiteit van Californië in Santa Barbara, vertelt Kathy Gannon over Afghanistan. Ze praat over de desinformatie die bewust door de CIA wordt verspreid, met name omtrent Osama bin Laden. Ze vertelt ook over de toestand in Afghanistan, voor de Taliban aan de macht kwamen. Nadat de Russen waren vertrokken, raakte het land verdeeld onder de mujahidin, de krijgsheren. Er volgde een periode van totale anarchie, waar de Taliban onder leiding van Mullah Omar een einde aan maakten. Daarna werden alle fouten en oorlogsmisdaden van de krijgsheren middels desinformatie in de schoenen van de Taliban geschoven, waardoor zij volledige werden gedemoniseerd. Op dit moment maken de krijgsheren een substantieel deel van de regering uit.

De lezing van Kathy Gannon duurt 40 minuten, waarna de toehoorders vragen stellen. Gannon vertelt dan bij voorbeeld dat er in 2005 nog slechts een begin is gemaakt met zaken als onderwijs. Zoveel kansen worden niet benut! De dominante bevolkingsgroep, de Pashtun, kreeg veel te weinig zeggenschap, wat leidde tot een herleving van de Taliban.

We zijn nu ruim drie jaar verder en in plaats van wederopbouw, medische zorg en onderwijs dreigt er deze winter een zeer ernstige hongersnood in Afghanistan. Terwijl de NAVO-troepen zich druk maken om bermbommen, sterft de bevolking van Afghanistan van de honger en de kou!

From Holy War to Holy Terror duurt 58 minuten

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

1 Reactie op “Van Heilige Oorlog tot Heilige Terreur”

Laat een reactie achter