Archief
Artikelen

Toen de Taliban in 1996 aan de macht kwamen, regeerden ze over een totaal verwoest land. Afghanistan was min of meer teruggebombardeerd naar de middeleeuwen. Na 10 jaar oorlog tegen de Russen en 7 jaar burgeroorlog, viel het land in handen van fanatieke moslims, die waren opgeleid in Pakistan. Zij baseerden zich op een middeleeuwse religieuze ideologie die door een deel van de bevolking als laatste hoop op vrede werd gezien. Het land werd vrijwel afgesloten van de buitenwereld, maar intussen probeerden de Taliban hun Islamitische revolutie ook te exporteren. De Taliban zijn streng Soennitisch, hun Wahabisme is anders dan de Shi’itische Islam van Iran. Ze waren van plan om eerst Iran te bekeren tot hun versie van de Islam. Pakistan zou dan volgen.

In oktober 1998 bezocht de Australische filmer Mark Corcoran Afghanistan. In zijn documentaire laat hij zien dat de Taliban nu hun aandacht op Iran hebben gevestigd en daar problemen veroorzaken. De Taliban lieten hem hun Iraanse gijzelaars zien. Deze diplomaten waren gevangen genomen door de Moejahidin, de Afghaanse strijders tegen de Russen, en deze hadden hen verkocht aan de Taliban. Ook ontvingen de Taliban een militant lid van de Soennitische minderheid in Iran met open armen. Ze wilden graag ook Iran tot hun versie van de Islam bekeren. Daarna zou Pakistan zeker volgen, zo meenden de Taliban, die immers zijn opgeleid in Pakistan.

Corcoran filmt ook in Pakistan, in een van madrassa’s, de religieuze jihad-scholen. Een voormalige Pakistaanse senator, Sami-ul-Haq, preekt daar voor 2.500 studenten, afkomstig uit diverse landen. In de Islamitische landen ten Noorden van Afghanistan, die in de Sovjettijd behoorden tot Rusland, was iedere religie verboden. Behalve uit Pakistan en Afghanistan, komen er ook veel studenten uit deze landen. In hun eigen land zijn ze arm en vrijwel kansloos, op de Koranscholen in Pakistan worden ze op Spartaanse wijze opgeleid voor de religieuze strijd. Hun ideologie is zeer anti-westers.

Eenmaal aan de macht, werden de Taliban een bedreiging voor de stabiliteit in de hele regio. Het conflict ging niet langer uitsluitend over een pijplijn, maar mede om het Islamitische extremisme, het belangrijkste exportproduct van de Taliban.

Exporting the Taliban duurt 23 minuten. Het geluid is helaas vrij zwak.

In Afghanistan verzette een deel van de bevolking zich tegen de Taliban. In het Noordoosten, in het gebergte van Hindu-Kush, hadden de krijgsheren die in het verleden de Russen bestreden, een coalitie gevormd, de zogenaamde Noordelijke Alliantie. Ze betaalden hun wapens met opium, waardoor de opiumproductie toenam. De oorlog tussen de Taliban en de Noordelijke Alliantie bleef voortduren tot het land in 2001 werd binnengevallen door de VS en Groot Brittannië. De Noordelijke Alliantie sloot zich toen bij de westerse troepen aan.

De volgende reportage is gemaakt in 1999, in een Afghaanse stad op de grens met Tajikistan. De stad was even in handen van de Taliban, maar op het moment dat de documentaire werd gemaakt, was ze heroverd door de Noordelijke Alliantie. Vooral voor de vrouwen blijkt dat een bevrijding! De bevolking heeft schoon genoeg van de oorlog. De Taliban kunnen echter elk moment terugkomen.

Getting Liberated – Afghanistan duurt 25 minuten

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter