Archieven

Artikelen

Halloween: Carnaval der Zielen

halloween

Vandaag is het Allerheiligen, oftewel Halloween. Dit is van oorsprong een Keltisch feest, dat vooral in Ierland werd gevierd. Volgens de Keltische kalender was 1 november de eerste dag van het jaar, zodat men op 31 oktober oudejaarsavond vierde. De oogst was dan binnen, het werk was gedaan en de winter was in aantocht. Men geloofde echter ook dat op die dag de zielen van de overledenen naar de aarde kwamen. Om hen tevreden te stellen, bood men hen voedsel aan.

De Rooms Katholieke kerk nam het feest over in de vorm van Allerheiligen (31 oktober) en Allerzielen (1 november). Omdat de Ieren in de 19e eeuw in groten getale naar Amerika emigreerden, werd het feest ook daar bekend. Tegenwoordig is Halloween over grote delen van de wereld verspreid geraakt. Halloween is griezelavond! Dan kijken wij naar een griezelfilm…

Carnival of Souls is een griezelfilm uit 1962. De producent en regisseur Herk Harvey had de film bedoeld als een B-film, low budget en in drie weken tijd op locatie gefilmd in Lawrence en Salt Lake City. De hoofdrolspeelster, Candace Hilligoss, was volslagen onbekend en ook de bijrollen worden gespeeld door lokaal talent. Harvey zelf speelt de spookachtige man die steeds verschijnt. De film werd een absolute cult-hit, mede vanwege de muziek. Carnival of Souls zou tot inspiratie dienen voor vele toekomstige griezelfilms.

Een jonge organiste, Mary Henry, maakt met twee vriendinnen een autorit. De bestuurster laat zich uitdagen tot een wedstrijd met twee mannen, maar tijdens de race schiet de auto van een brug. De vriendinnen verdrinken, alleen Mary komt weer boven water. Zij heeft haar orgelstudie voltooid en neemt een baan aan als organiste in een kerk. Zo begint het carnaval der zielen… begeleid door orgelmuziek die soms door het merg gaat, dwars door de ziel! Alleen al de klank van deze film bezorgt je kippenvel.

Carnival of Souls duurt een uur en 23 minuten.

1 Reactie

  1. Ron

    Inanna, wil je even laten weten dat ik hier ben neergestreken. Bij Zapruder ben ik definitief weg na een fors doorgeslagen Patman heb ik hem eindelijk kunnen verleiden om mijn account op te heffen. Eindelijk, gelukkig. Ik ga me eerst maar eens flink inlezen in je mooie site!

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Halloween is heksennacht… « BOUblog - [...] Mocht u zich op Halloween liever vermaken met een griezelig mooie muzikale spookfilm, kijk dan hier. [...]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën