Archief
Artikelen

aapjes horen zien en zwijgen

Gisteren ontving ik een persbericht, geschreven door de advocate van Baybasin. Nu ben ik geen journaliste, daarom leek het mij het beste om dat bericht integraal te plaatsen. Maar ik was wel nieuwsgierig naar wat de kranten er dan over schrijven. Want een persbericht is natuurlijk bedoeld voor de pers.

Vanmorgen even langs de kranten, op zoek naar het bericht. De kwaliteitskrant NRC (slijpsteen voor de geest) schreef er helemaal niets over! Wel stond er dit bericht: Advocaat niet vervolgd voor heling schilderijen. De Bossche advocaat Arthur van der Biezen is niet langer verdachte in het onderzoek naar de heling van vijf schilderijen die in 2002 uit het Frans Hals Museum werden gestolen. Maar er stond niet: Secretaris Generaal van Justitie niet vervolgd voor pedofiele praktijken, wederrechtelijke vrijheidsberoving en criminele organisatie.

De Volkskrant schreef er wel over: Geen vervolging pedofiele topambtenaar. Het gerechtshof in Den Haag heeft een verzoek om de topambtenaar van het ministerie van Justitie te vervolgen, afgewezen. Dat heeft een persraadsheer van het hof maandag gezegd. Opvallend in het bericht: de topambtenaar en een persraadsheer… Nee, we noemen geen namen. Hoewel? De tot levenslang veroordeelde Koerd Hüseyin Baybasin wordt wel met naam en toenaam genoemd.

Ook in de Telegraaf zegt men vooral geen Demmink. Het bericht legt het accent op het feit dat Mustafa Y. aangifte heeft gedaan tegen Joris D. wegens seksueel misbruik van een minderjarige. Precies hetzelfde bericht staat ook in de Pers, de Trouw, de streekbladen en wellicht in andere kranten. Geen van hen neemt het hele persbericht over, maar iemand pikt een krent uit de pap, maakt er een artikel van en de anderen schrijven het over. Pedofilie gaat er altijd wel in! Wederrechtelijke vrijheidsberoving, oftewel het organiseren van vals bewijs om iemand een veroordeling tot levenslang te geven, ligt al wat minder smakelijk op de ontbijttafel. Criminele organisatie binnen de top van Justitie lijkt een complottheorie die blijkbaar niet echt goed valt bij de koffieautomaat.

Sommige bloggers besteedden ook aandacht aan de zaak. De samenvatting van het persbericht op Onderwereldblog is kort maar krachtig, al ontbreekt het vervolg waarop de kranten zoveel nadruk legden: de aangifte van Mustafa Y. Inmiddels heeft Onderwereldblog daar een apart artikeltje aan gewijd. Interessant in dit verband is ook een ouder bericht over de stroeve samenwerking van de Turkse justitie met die van Nederland. In Turkije is onze topambtenaar van justitie reeds publiekelijk ontmaskerd door de journalist Burhan Kazmali. Zoiets gaat toch ten koste van de sfeer…

Crimesite verwijst naar NWO-INFO, kennelijk is men daar blij met het volledige persbericht. Een eerder bericht op Crimesite verwijst naar Onderwereldblog en de Telegraaf.

Klokkenluider plaatste gisteren een artikel met veel verwijzingen. Micha Kat volgt deze zaak al heel lang, zo blijkt ook uit zijn feitenoverzicht. Daar kan nu weer een feit aan worden toegevoegd. Vandaag volgde een kleine analyse van het besluit van het Hof. De conclusie: De Raadsheren hebben alle feiten, bewijzen en dossiers onbekeken naast zich neergelegd.

Tot mijn verrassing stuitte ik op een Wikipedia over Joris Demmink. De affaires waar topambtenaar Joris D. bij betrokken is, staan daar keurig op een rij. Onze pedofiele Joris begint main stream te worden, al doet Arendo Jouwstra van Elsevier nu alsof hij nog nooit heeft gehoord van zijn goede vriend.

In juli 2008 kwam Micha Kat in het radioprogramma Wake Up Call van Adam Curry uitgebreid aan het woord over Joris Demmink. Bij deze nog even die uitzending.

Micha Kat over de zaak Demmink duurt 25 minuten.

Tot slot, misschien ten overvloede, de uitzending van EenVandaag van 13 juni 2007. In deze uitzending zien we ook Christa van Velzen, die op haar weblog een draad heeft over de affaire Joris D. Misschien wordt het tijd om daar weer eens wat reacties te plaatsen! Want deze gang van zaken vraagt om Kamervragen.

EenVandaag over de zaak Demmink duurt 6 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

1 Reactie op “De zaak Baybasin-Demmink en de persversie”

Laat een reactie achter

Recente reacties