Archief
Artikelen

Afghanistan map

Vandaag stond in de krant, dat Nederlandse militairen gisteren een groot offensief in Uruzgan hebben beëindigd. Met duizend man, onder wie 500 Britten en ongeveer 150 Afghanen, trokken zij eergisteren de Mirabad-vallei binnen, ongeveer twintig kilometer ten oosten van de provinciehoofdstad Tarin Kowt. Ze vonden er onderdak en opslagplaatsen voor wapens en springstoffen. De Taliban-leiders waren niet in het gebied, er werd één Taliban-strijder gedood. Een deel van de bevolking steunde de Taliban.

Duizend militairen, twintig kilometer, één dode Taliban… Tien jaar lang hebben de Russen geprobeerd om Afghanistan met militaire macht te overheersen, nu lijkt het de beurt aan de NAVO-troepen om te belanden in dezelfde impasse.

Een jaar geleden besloot de regering om de Nederlandse militairen nog twee jaar in Tarin Kowt te laten blijven. Naar aanleiding daarvan praatte EenVandaag met twee hoge Russische militairen die in Afghanistan hadden gevochten. Hun advies was: wegwezen! Ze voorspelden ook, dat er in Afghanistan een burgeroorlog zal uitbreken, zodra de NAVO uit het land verdwijnt. Hetzelfde gebeurde na het vertrek van de Russen, er brak een burgeroorlog uit die na zeven jaar strijd werd gewonnen door de Taliban.

De Wikipedia vertelt: Sinds de invasie van de Sovjet-Unie in 1979 was Afghanistan het strijdtoneel geworden van diverse partijen. Het verzet tegen de Sovjets werd met geld en wapens door de Verenigde Staten gesteund. Na verloop van tijd waren er diverse krijgsheren die niet alleen de Sovjets, maar ook elkaar bestreden. De teelt van papaver voor de productie van heroïne was voor hen een belangrijke inkomstenbron. In 1988 trokken de Sovjets zich terug uit Afghanistan en raakten de krijgsheren slaags met elkaar.

De Engelstalige Wikipedia voegt daar aan toe: Hoewel er geen bewijs is dat de CIA de Taliban of El Qaida rechtstreeks steunde, was er wel een basis voor militaire steun aan de Taliban. Begin jaren ’80 verstrekten de CIA en de ISI (de geheime dienst van Pakistan) wapens aan de Afghanen die zich tegen de Sovjetinvasie verzetten. De ISI hielp ook met het verzamelen van radicale moslims uit de hele wereld, om tegen de Sovjets te vechten. Osama bin Laden was een van de belangrijkste mensen bij het organiseren van opleidingskampen voor deze buitenlandse moslimvrijwilligers. De VS schonk grote bedragen aan geld voor de bewapening. Alleen al in 1987 werd 65.000 ton aan Amerikaanse wapens en munitie gebruikt in de oorlog tegen de Russen.

Nadat de Russen zich hadden teruggetrokken, brak er een burgeroorlog uit. In 1994 werd Kandahar ingenomen door de Taliban. Tot 2001 was dat de hoofdstad van het Talibanregime. In de jaren 1994-1996 rukten de Talibanstrijders steeds verder noordwaarts op. Hoewel ze de hoofdstad Kaboel aanvankelijk niet konden innemen, bezetten ze wel de tweede stad Herat. Door de oorlogsmoede Afghanen werden ze als bevrijders binnengehaald. In september 1996 werd Kaboel alsnog ingenomen. Alleen in het noorden bleef een deel van Afghanistan onafhankelijk van de Taliban, onder leiding van de Noordelijke Alliantie.

De Taliban stichtten het Islamitisch Emiraat Afghanistan, dat alleen werd erkend door Pakistan, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Ze vormden Afghanistan om tot een streng Islamitisch land. Vrouwen werden verplicht om een boerka te dragen, mannen moesten hun baard laten staan. Onderwijs voor vrouwen werd verboden, alle amusement was uit den boze, foto’s en video’s eveneens. Televisies werden officieel aan galgen opgehangen. Zelfs vliegeren was verboden.

Lijfstraffen als amputatie, verminking en zweepslagen werden ingevoerd en de bevolking van Kaboel was verplicht om executies in het voetbalstadion bij te wonen. Daarnaast verboden de Taliban de teelt van papaver. Eerst hieven ze een belasting van 56 dollar per 6 kg morfine, wat enkele honderdduizenden dollars per dag opleverde. In 2001 was de productie van opium echter gedaald tot 5% van de oorspronkelijke hoeveelheid. In maart 2001 bliezen de Taliban de oeroude Boeddhabeelden van Bamyan op, dit tot grote verontwaardiging van de internationale gemeenschap. Het regime van de Taliban kon wereldwijd rekenen op geen enkele sympathie.

De journaliste Saira Shah is geboren in Engeland, maar haar vader komt uit Afghanistan, uit Paghman, een stadje niet ver van Kaboel. In 2000 ging Saira Shah op weg naar de stad van haar vader, dwars door het land van de Taliban, waar vrouwen gesluierd moeten zijn, niet mogen werken, niet naar school mogen… een levensgevaarlijke reis! Tot slot treft ze Paghman volledig verwoest aan. De reportage die ze van deze reis maakte, werd op 9 oktober 2007 uitgezonden door Channel 4.

Dispatches: Beneath The Veil duurt 49 minuten

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

7 Reacties op “Wie zijn de Taliban?”

 • GBJ Hilterman:

  Jammer dat uw artikel hier een beetje is ondergesneeuwd. Misschien heeft u het wel een beetje gehad met dit onderwerp maar het wordt actueler dan ooit! Op dit moment zijn de Int. verhoudingen compleet gewijzigd. De schaduwregering in de VS, hun puppie is Obama, heeft thans besloten Iran toch niet te nuken. Maar simpelweg als tool in te zetten tegen Rusland, die momenteel de VS kunnen bestrijken met kernkoppen vanaf de kust van Venezuela. Israel schijnt momenteel in ongenade te zijn gevallen maar mogen van de VS bij medewerking een Endlosung voor de Palestijnen uitvoeren. Ook schijnt er een ophanden zijnd verdrag met Korea op tafel te liggen among others. Graag ook zag men dat China werd beroofd van zijn olieaanvoer (7% van zijn behoefte) vanuit Soedan en in de armen wordt gedreven van Rusland. Reden voor militaire VS aanwezigheid in Soedan en straks ook Zimbabwe. Pakistan wordt inmiddels al gebombardeerd, kijken hoe dat afloopt. Het plan is nu om met het Afghaanse leger Pakistan aan te vallen. Verder in Azie met Birma en Cambodja(.) aan de gang te gaan en mogelijk met Polen een met de Cubacrisis vergelijkbaar incident uit te voeren, Georgie is net met een sisser afgelopen. India en Japan idem. Naar verwachting zal men de VS en (Z.) Europa zonder problemen opofferen. Brezinski, Soros, Rockefeller, Paulson, Rice, de Trilateral Commission, etc. hebben het gehad met zigzag oorlogjes en nu er toch al exposure is. Rusland en China zijn nu het doel geworden. Obama, ooit een Moslim, zal goed liggen in Europa en het Midden Oosten…

 • Geachte heer GBJ Hilterman, 😉
  Mijn verhaal over Afghanistan gaat inderdaad wat met horten en stoten, omdat ik ook andere zaken probeer te volgen. Maar wat in het vat zit, verzuurt niet.

 • […] hadden het laatst over de Taliban, die zich op dit moment in Afghanistan ontpoppen als de grote vijand van de NAVO-troepen. Toen de […]

 • Vincent Brunott:

  Wapens van de Taliban komen volgens de gevestigde media vooral uit Iran, China en Pakistan. En verder, vanuit de tijd dat de Sovjets in Afghanistan tekeer gingen, uit Rusland en de V.S.
  De gevestigde media houden niet op rond te bazuinen dat de Taliban wapens koopt van smokkelaars en ze ook, op slinkse wijze, rechtstreeks koopt van regimes die een centje willen bijverdienen door de V.S. dwars te zitten.

  Het zal allemaal wel. Maar wat mij interesseert is: Wat zijn de merken van die wapens? De enige merknaam die steeds weer opduikt is Kalashnikov (Russisch). Maar van welke merken zijn al die andere wapens? Alle betrokken machthebbers en veel van hun strijdende ondergeschikten beschikken natuurlijk over die kennis en weten daardoor ook precies waar al die wapens zijn gefabriceerd.
  Maar die kennis bereikt ons niet. Het enige wat we horen zijn vage, onverifiëerbare beschuldigingen, vooral aan het adres van Iran. Leuk voor de onderbuik…

  Als ‘merk-kennis’ van Talibanwapens eindelijk eens openbaar wordt, komen de internationale wapentransacties duidelijker in beeld en dan zal wel blijken hoeveel boter ‘de internationale gemeenschap’ op het hoofd heeft…

  Kortom: Is er ergens iemand die mij (ons, iedereen) kan vertellen over wat voor soort wapens de Taliban precies beschikken en vooral ook van welke merken al die wapens zijn?… Bij voorbaat dank!

 • Beste Vincent,
  Ik heb daar een documentaire over gezien, maar toen ik die wilde plaatsen, stond hij helaas niet meer online.
  In het noorden van Pakistan wonen ook Pashtun, net als in het zuiden van Afghanistan, en de grens is zo lek als een mandje. De Pashtun, dat zijn die zogenaamde Taliban. En de wapens worden gemaakt in het noorden van Pakistan. Hoe ze het doen: Geef die jongens een geweer, ze halen het uit elkaar en kopiëren de onderdelen. Het merk maakt dan niet meer uit. Dat ze vooral Kalashnikovs maken (made in Pakistan), komt omdat dit een gewild wapen is.

  De wapens worden betaald met geld dat wordt verdiend aan de opium en er komt geen vreemde mogendheid aan te pas!

  Dit wil natuurlijk niet zeggen dat dit de enige manier is waarop de “Taliban” aan wapens kunnen komen, maar die Paki’s kopiëren geweren, zoals de Chinezen merkartikelen en de Japanners camera’s.

 • Vincent Brunott:

  @mr. drs. BOU

  Bedankt voor de reactie. Ik ben er iets wijzer van geworden. Maar dat kopiëren van wapens lijkt me een industrie waar nogal wat voor nodig is: Grondstoffen (zoals ijzer, lood, explosieven), gereedschap, machines, werkplaatsen met techneuten, logistiek, enz.
  En dat alles mag, neem ik aan, niet te veel opvallen omdat Pakistan (tegen wil en dank samenwerkend met de V.S. in the war on terror), dit niet officiëel kan toestaan.
  Het is opvallend moeilijk om over dit soort onderwerpen aan degelijke informatie te komen maar ik blijf het proberen. Nogmaals bedankt.

 • Beste Vincent,

  Voor de productie van heroïne zijn echt tonnen chemicaliën nodig, maar die worden gewoon doorgelaten. Grondstoffen is dus nooit een probleem.
  Ook was het onder de Pashtun al eeuwen gebruikelijk dat de mannen gewapend waren. De fabricage van wapens is dus ook niet nieuw. Tot mijn verbazing werd wel alles met de hand gemaakt! Dus geen lopende bandwerk, geen fabrieken, maar kleine werkplaatsen waar men alles zeer zorgvuldig kopieert.
  Dat wil natuurlijk niet zeggen dat dit de enige bron van wapens is, maar wel dat de oorlog door vele belangen in stand blijft. Ook zijn de “Taliban” meestal gewone Afghanen die vechten voor de vrijheid van hun land, of desnoods voor de vrijheid om wapens te dragen, zoals daar gebruikelijk is.

Laat een reactie achter