Archief
Artikelen

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

33 Reacties op “De echte economische crisis komt nog…”

 • E-bee:

  Dit zijn onvoorstelbare bedragen en de reden dat ook financieel deskundigen zich afvragen wat er nu eigenlijk op ze/ons afkomt.
  Ziehier de reden dat WTC7 en de Army budget dept. in het Pentagon werden geraakt.
  Het is eigenlijk lachwekkend wat zo,n Bos en Balkenende en Nout Wellink ons proberen op te dissen.
  En de FED blijft maar geld uit niets creeren.

 • E-bee, het meest intrigerende vind ik nog wel, dat de Islam de moslims verbiedt om geld tegen rente uit te lenen. In de komende crisis zou Iran wel eens de grootste overlever kunnen zijn…

  Maar ach, we weten het niet. Een één met 15 nullen is in elk geval wel véél. Doe mij maar een aardappel!

 • E-bee:

  Daar spreekt dan toch wel diepe wijsheid uit, Jezus joeg ze de tempel uit. Zou dit de wraak van de bankiers zijn? (lol)

  Iran gaat ook mee. Er moeten nog een paar kaarten gespeeld worden door de NWO.
  Kent u dat spel uit 1990, de Illuminati card game?

 • Theo:

  Hallo drs Bou,
  Na Hugo Chavez’s perikelen een tijdje te hebben gevolg ben ik tot de conclusie gekomen dat de socialistische revolutie van hem, desastreus is voor de arme bevolking en irritant voor de rijkere bevolking.
  Het land is gesplitst in drie partijen: 1/voor en 2/tegenstanders van het regiem Chavez en als derde corrupte ambtenaars.
  Het land is een chaos er is haat en nijd tussen de partijen aangewakkerd door de president.
  Er zijn geen wetten meer, niet voldoende werkgelegenheid en een torenhoge inflatie.
  De levensmiddelen zijn duurder dan in een Europeesche supermarkt en vaak van minimale kwaliteit.
  De rijken zijn wederom rijker en de armen kunnen niet meer geholpen met olie dollars(vanwege de zakkende prijs voor olie).

  vriendelijke groet Theo (woonachtig in Venezuela)

 • Theo, dit wil ik wel weten. Dus gaarne de bronnen!
  Helaas is ook Venezuela afhankelijk van de (dalende) olieprijs.
  Maar uit (ook andere) reportages blijkt dat de arme bevolking juist wel vaart bij zijn beleid.

  Zelf ben ik slechts een voorstander van eerlijk delen, omdat me dat de beste weg lijkt naar vrede. Maar economie is niet mijn sterkste kant. En Venezuela is maar een heel klein land.

 • Zaphod:

  Zo, let ff een weekje niet op en heb aardig wat in te halen qua video’s kijken e.d. Zal niet allemaal nieuw zijn maar herhaling is de kracht van de boodschap … 😉

  Mvg,

  Zaphod

 • Zaphod:

  PS Ga vanavond wel eerst ff Heerenveen – Milan kijken. Een mens moet ook kunnen ontspannen; en daar ben ik ondertussen na de afgelopen weken wel aan toe. 😉

 • Heerenveen – Milan is echt meer van hetzelfde. Oftewel: de bal is rond. Veel plezier, Zaphod!

 • Theo:

  De prijzen van de supermarkten in venezuela zijn te zien op bijvoorbeeld http://www.centralmadeirense.com.ve/ dit is een van de goedkoopste supermarkten van Venezuela. 3 Bs.F=ongeveer 1 Euro

  Haat? bijvoorbeeld vandaag een veslag van een speech gisterenavond van Hugo Chavez “Land vol bloed” http://www.noticias24.com/actualidad/noticia/19123/hay-que-impedir-que-el-pais-se-llene-de-sangre-el-proximo-ano/

  Armoede komt als consumptie goederen niet meer gekocht kunnen worden (85%=geimporteerd) De BolivarFuerte is in het buitenland niets waard (www.dollar.nu/paralelo.php) en daarom worden importeurs geholpen met subsidie om van de “gecontroleerde” bolivar harde dollars te maken. Als deze subsidie olie-dollars er niet meer zijn kan er niet meer worden geimporteerd.

 • Theo:

  Mijn vorige comment staat er niet bij, ik kreeg een error melding “u post 2 X hetzelfde”

  Maar daar gaat ie dan nog een keer,

  inflatie en hoge voedselprijzen
  Central Madeirense is een van de goedkoopste supermarkten in Venezuela: kijk en vergelijk prijzen 1Euro=3BolivaresFuerte
  http://www.centralmadeirense.com.ve

  Hatelijke taal van president Chavez zie een voorbeeld van een samenvatting van zijn speech van gisterenavond.
  http://www.noticias24.com/actualidad/noticia/19123/hay-que-impedir-que-el-pais-se-llene-de-sangre-el-proximo-ano/

  En de door lage olieprijs zal de cadivi dollar niet meer kunnen worden
  vereffend. De Bolivar Fuerte is in het buitenland niets waard en daarom word voor importeurs de Bolivar gewisseld voor harde Us.Dollars (normaal 2,15Bs.F zie de paralelo in http://www.dollar.nu/paralelo.php) De import voor de consument is 85% dus goederen en ook voedsel zullen wederom enorm in prijs stijgen.

  gr.Theo

 • Theo, dank je wel en ik heb het een beetje bekeken. Mijn Spaans is bepaald niet vloeiend, maar ik begrijp wat je bedoelt. Het gaat minder goed met de economie van Venezuela als ik dacht.

  Het probleem lijkt me ook dat Venezuela te klein is om zelfstandig te functioneren. Het land is afhankelijk van de wereldmarkt en het wordt heftig getroffen door de recente halvering van de olieprijs.

  De reden dat ik sympathiseer met Hugo Chávez, heeft te maken met de armoedebestrijding. Het is toch schandalig dat in deze wereld van overvloed en hoog-technologie nog mensen wonen op vuilnisbelten en in achterbuurten zonder riolering, schoon drinkwater en elektriciteit! Mijn indruk van Chávez is, dat hij daar werkelijk iets aan probeert te doen.

 • Theo:

  Hugo had de eerste jaren succes en wilde toen ook de armoede bestrijden maar later kreeg hij grootheidswaanzin en dat wordt alleen maar erger de laatste jaren.
  Hij is gek geworden.. tja, dat kan gebeuren. Je ziet hetzelfde gebeuren bij mensen die plotseling enorm rijk zijn geworden.
  Ik moet ook even vertellen dat de Venezolanen het “werken” niet hebben uitgevonden. Ze zijn met weinig tevreden en doen niets inovatiefs.
  Ik had een moestuintje om eens te kijken hoe dat gaat. Met een beetje Nederlandse kennis liet ik komkomers meloenen tomaten en paprika in mijn tuintje groeien. Het groeit zonder problemen. Ik was de enige met mijn eigen groenten. Maar de mensen willen liever alles kado krijgen

  Hieronder nog een link met een reactie van claco die ook uw mening had gelezen.
  http://www.venezuela.prikpagina.nl/read.php?f=2876&i=10384&t=10368

 • Beste Theo, Dank voor de link en ik ben een beetje verbaasd dat ik mijn eigen tekst aantref op een ander weblog. En dat zonder link naar de bron! Ik zal er niet over zeuren, maar dat is wel schending van copy-right…

  Over Venezuela: Hoe het politieke systeem daar in elkaar zit, weet ik niet precies, maar het is een democratie. Als Chávez inderdaad gek geworden is, dan zou zijn partij een andere man (of vrouw) naar voren kunnen schuiven.
  Decennia lang was Venezuela een economisch wingewest van de VS. Hoewel ik de consequenties niet kan doorzien, hoop ik soms echt dat de dollar instort. De Amerikaanse economie is zo pervers!
  De Wikipedia zegt: “Chávez trok op 30 januari 2007 alle macht naar zich toe, nadat het parlement een wet had aangenomen, waarmee het zichzelf buiten spel zette.”
  Als dit waar is, dan is Venezuela niet langer een democratie. Wordt het nu een soort Cuba? Venezuela heeft nu nog een voorbeeldfunctie voor de rest van Zuid Amerika. Als heel Zuid Amerika bevrijd zou zijn van het economische imperialisme van de VS, dan pas wordt duidelijk of het systeem werkt. Maar zonder democratie werkt het zeker niet!

 • Theo:

  Hallo drs. Bou
  Het economische imperialisme, is volgens mij wat iedere vrije handelaar in het groot of in het klein doet (ook in Venezuela).

  Zorgen voor je afzetmarkt en gebied.
  En natuurlijk zorgen dat jouw behoeften (bijvoorbeeld grondstoffen) economisch te krijgen zijn.
  Dat is handel!

  Daarom gaat het in de wereld zo snel met technologien en rijkdom.

  mijn mening:
  Alle druk vanuit regering of religie dat niet spoort met vooruitgang en verbetering van de wereld moet worden bestreden.

  En armoede kan alleen met rijkdom bestreden worden.

  Theo

 • Beste Theo, als armoede alleen met rijkdom kan worden bestreden, waarom heerst er dan armoede in Nigeria, in allerlei Afrikaanse landen, in Zuid Amerika en zo voort? Landen met een grote natuurlijke rijkdom…

  Volgens mij ontstaat armoede door een scheve verdeling, door onderdrukking, uitbuiting en onrechtvaardige verhoudingen. Rijkdom trouwens ook! Door het goud en zilver uit Zuid Amerika te roven, kon men in Europa rijk worden. Maar de rijkdom van de 17e eeuw werd betaald met het bloed van slaven en “heidenen”.

  Dat het nu in de wereld zo snel gaat met technologie en rijkdom, heeft te maken met de exponentiële functie die deze processen regeert. Het gaat trouwens even snel met de armoede! En met de schuldenlast! En met de bevolkingsgroei! En met de grondstoffen…

  Misschien zien wij tijdens ons leven het kapitalistische schip nog wel stranden. Zo niet, dan is dat de erfenis die we achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen.

 • Theo:

  Drs. Bou
  Een van de oudste manieren om rijk te worden is stelenvan anderen (=van oudsher menselijk) , een methode die, tot nu toe, vooral in instabiele landen ook de vaak de beste manier is om rijk te worden.
  U weet hoe armoede ontstaat want U schreef: “Volgens mij ontstaat armoede door een scheve verdeling, door onderdrukking, uitbuiting en onrechtvaardige verhoudingen.”
  Daarom zijn er in veel landen wetten die ertoe moeten leiden dat er zo min mogelijk gestolen wordt.

  In Venezuela, Nigeria, Zimbabwe zijn deze wetten er wel(of niet) maar niet iedereen houdt zich er aan. Daarom gaat het mis!

  Ik heb twee vragen:Wat bedoelt U met “de exponentiële functie die deze processen regeert”?
  En vraag 2 Welke soort economie stelt U zich dan wel voor ?

  Zelf zie ik als enige mogelijkheid -een goed onderwijs-voor duurzame armoedebestrijding.

  Ik heb gereisd en ben tot twee maal toe een door Nederlandse “Goede Doelen” betaalde waterput tegengekomen in een dorp in Thailand en een in Kenia waar mensen woonden die makkelijk zelf zo’n put hadden kunnen maken.

  Ik heb nog een voorbeeld van een land waar het plotseling goed gaat..
  China heeft de fabricage in China door “de westerse uitbuiters” een tijd lang geobserveerd maar hebben nu al meer dan tien jaar alle kennis en de fabricage overgenomen(van de westerse uitbuiters) en het gaat goed een groeiende Chineese economie elk jaar meer dan 10%.

  vriendelijke groet,
  Theo

 • “Wat bedoelt U met “de exponentiële functie die deze processen regeert”?”
  Bekijk deze video, duidelijk genoeg!
  “En vraag 2 Welke soort economie stelt U zich dan wel voor ?”

  Democratie is eerlijk delen, van onder op. Volgens mij is dat de enige oplossing voor de komende crisis. Deel met je buren, je dorp, je buurt, je stad, je land! Dan pas komt de wereldeconomie.
  Wereldeconomie berustend op kapitalisme = onderdrukking en uitbuiting.
  Besef wel dat er enkelen zijn die welvaren bij dit systeem. Zij hebben ons middels het geld in hun macht!
  Geloof dus vooral niet in geld…

 • Theo:

  Drs Bou
  Ik kan helaas geen videobestanden openen vanwege het zeer trage internet hier. Maar mischien kunt u het met woorden uitleggen.

  “Onderdrukking en uitbuiting” daar zijn meestal wetten voor om dat tegen te gaan.

  Democratie OK!
  De grote vraag blijft alleen….
  Waar komt het geld vandaan??
  Mensen(=menselijk) willen hun mobieltje, computer, auto… er kan toch niets verdeeld worden als er niets is.
  Zonder (grote kapitalistische) ondenemingen, met enorme winsten dus ook belastingen… Ga je achteruit terug in de tijd!

  Dat wil toch niemand!

  Theo

 • Beste Theo, ik begrijp het: je kunt de video’s niet bekijken. Jammer. De meeste informatie zit in die video’s!

  De exponentiële functie is wel belangrijk. Stel dat iets groeit met een vast percentage per jaar, dan telt die groei bij het geheel op, dus het volgende jaar is de groei groter! De professor in die video vereenvoudigt de formule een beetje, zonder te zwendelen overigens. De wiskunde klopt. Als je wil weten hoe lang het duurt voor iets verdubbeld is, dan is de formule: 70 jaar gedeeld door het percentage. Groeit iets met 7% per jaar, dan verdubbelt het zich in 10 jaar. Maar in 20 jaar is het dan verviervoudigd…

  Fractional banking maakt dat de economie moet groeien, anders werkt het niet. Een groei van 3 1/2% vindt men meestal wel ideaal. Dit leidt tot een verdubbeling in 20 jaar. In 40 jaar is dat al 4 maal zo veel, in 60 jaar is het 8 maal zo veel, in 80 jaar is het 16 maal zo veel. Als je 80 jaar wordt, dan is een gezonde economie tijdens jouw leven 16 maal zo groot geworen.

  De grondstoffen die daar voor nodig zijn, moeten zich dan ook elke 20 jaar verdubbelen, maar dat doen ze niet. De aardolie is binnen kort doodgewoon op! Ook groeit de wereldbevolking exponentieel. Die professor rekende ons voor hoe lang het zal duren voor er per persoon slechts een vierkante meter grond op aarde is. Het antwoord was: een paar honderd jaar. Stel je dat eens voor!

  De grote kapitalistische ondernemingen betalen helaas steeds minder belasting. Ze maken wel enorme winsten, maar die gaan naar de aandeelhouders, of ze worden geïnvesteerd. Zo blijft de boel lekker doorgroeien…

  De verdeling van deze rijkdom is echter behoorlijk scheef. Als we eerlijk zouden delen, dan gaan de bewoners van de sloppenwijken een eeuw vooruit in de tijd, terwijl wij zelf hoogstens twee decennia achteruit gaan. Deze twee decennia betekenen echter wel een halvering! Die eeuw betekent riolering, een WC, een douche, water uit de kraan, elektrisch licht, leerplicht, verbod op kinderarbeid, minimumloon, ouderdomspensioen en ga zo maar door…

  En geld? Dat is slechts een ruilmiddel. Money is used onley to keep score!

 • Theo:

  Drs. Bou
  De grondstoffen hoeven niet te verdubbelen.
  Zonder werkelijke grondstoffen wordt steeds meer omgezet…
  tv-film, ringtones, software, kwatiteitswaardering(luxe), ik heb zelf vele paginas met adsense van Google en andere adverteerders, schrijvers zoals u gebruiken ook geen olie. Allemaal voorbeelden waar “grondstoffen” te verwaarlozen zijn.

  U zegt niet hoe een bedrijf wel zou moeten kunnen functioneren.
  En hoe mensen hun brood kunnen verdienen.

  In Venezuela is op dit moment het bewijs dat “weggeven” niet werkt!

  Goede scholing en werkgelegenheid kan het armoede probleem oplossen.
  En dat kan met belastingen worden betaald.

  groet,
  Theo

Laat een reactie achter