Archief
Artikelen

Nu een economische crisis vrijwel onvermijdelijk lijkt, is het belangrijk om ook naar de keerzijde te kijken. Het economische systeem, gebaseerd op fractional banking, gaat noodzakelijk gepaard met economische groei. Ook de wereldbevolking groeit nog steeds, aangemoedigd door de grote religieuze instituties, waarvan de Paus van Rome wel het boegbeeld is. Maar aan alle groei komt ooit een einde wanneer de natuurlijke grenzen zijn bereikt.

Dit economische systeem gaat eveneens gepaard met uitbuiting van de Derde Wereld. In een rijk olieland als Nigeria lijdt de bevolking armoede, terwijl de oliemaatschappijen de winst uitkeren aan de aandeelhouders. Ook in Zuid Amerika gaan de natuurlijke rijkdommen naar de grote corporaties. Alleen in Venezuela heeft Hugo Chávez een einde gemaakt aan deze uitbuiting. Gesteund door het merendeel van de bevolking, kwam Chávez op democratische wijze aan de macht. Vervolgens nationaliseerde hij de olie-industrie en de opbrengst werd besteed aan de systematische bestrijding van de armoede.

Venezuela is een democratie, met de daarbij behorende vrijheid van meningsuiting. De media zijn echter in handen van de oude heersende klasse en de propaganda tegen Chávez is enorm. Maar het merendeel van de bevolking verwelkomt de verbeteringen in hun situatie. Gratis onderwijs voor de kinderen en gratis gezondheidszorg voor de armen werden mogelijk door het beleid van Chávez. Venezuela verstrekt de olie ook aan andere landen in Zuid Amerika, dit soms zelfs in de vorm van een lening. Let wel: dit is geen fractional banking, want dat wat wordt uitgeleend is een concreet economisch goed!

In 2002 is er met steun van de VS een poging ondernomen om Chávez weg te krijgen. Er werd er een staatsgreep gepleegd, die vanuit het residentiële paleis werd gefilmd door twee Ierse filmers, die daar toevallig aanwezig waren. Chávez werd ontvoerd, maar de bevolking kwam massaal in opstand en eiste zijn de terugkeer. Toen ook de soldaten zich aansloten bij de bevolking, kon men niet anders doen dan Chávez weer vrij te laten.

De beroemde filmer John Pilger maakte in 2007 een documentaire over de democratie in Zuid Amerika. Daarin onderzocht hij de rol die de VS de laatste 50 jaar heeft gespeeld in de Zuid Amerikaanse politiek. Hij besteedt ook ruim aandacht aan Venezuela en Chávez komt langdurig aan het woord. De documentaire vertelt ook hoe de democratisch verkozen president Salvador Allende van Chili in 1973 werd vermoord in een staatsgreep, om te worden vervangen door generaal Pinochet, die door de VS werd gesteund. In Chili leeft een deel van de bevolking nog altijd in bittere armoede, maar de economie groeit, de export neemt toe en de middenklasse heeft het goed.

Andere landen in Zuid Amerika beginnen nu het voorbeeld van Venezuela te volgen. Bolivia is rijk, onder andere aan goud en zilver, maar de bevolking leed bittere armoede. In Bolivia probeert president Evo Morales deze kloof nu te dichten. Net als Hugo Chávez is Morales afkomstig uit de gewone bevolking en hij wordt gesteund door de talrijke arme boeren in zijn land. Aldus ontstaat er hoop voor de toekomst!

John Pilger: The War On Democracy (2007) duurt een uur en 34 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

5 Reacties op “De oorlog tegen de Democratie”

 • E-bee:

  Ik ben bang Mr. drs. Bou dat we ook tegen het definitieve einde van de democratie aankijken.
  De machten die op dit moment nog steeds doorgaan met geld uit lucht te creeren hebben het voor het zeggen en spelen dit spel opzettelijk zo dat er een crash volgt.
  Als er rente zou worden geheven op de totale uitstaande derivaten schuld zou die alleen al tig keer het bruro wereldproduct overtreffen, alles gaat dus omvallen, mooie woorden van politici, die dit heel goed weten, ten spijt. Men zal onder een socialistisch NWO maskeronaangename maatregelen introduceren. Er zal geen verweer zijn als iedereen in de goot ligt en is ontworteld. Wereldwijd fascisme.

 • Niet zo somberen, E-bee! Een economische crisis gaat over geld en de enige redding ligt volgens mij in een herleving van het democratische proces. De machthebbers zijn slechts met weinigen…

 • Anna:

  Ik denk dat veel ervan afhangt of mensen hun ogen open durven doen…en het is niet prettig wat ze dan zien: corruptie en alles wat daarmee samen hangt. Dan houden mooie dromen op.
  Samen kunnen we het tij keren en onze macht terug eisen. Inderdaad, mhr. Bou, de machthebbers zijn slechts met weinigen. Maar die weinigen hebben wel VEEL. Het zal de komende tijd knokken worden.
  We hoeven het onrecht en de leugens ons niet te laten welgevallen en als je de waarheid achter de waarheid leert onderscheiden, kan je keuzes maken.

 • Een Documentaire over Amerika: From Freedom to Fascism.
  In a time of deceit telling the truth is a revolutionary act
  -George Orwell.
  1913 was Amerika een vrij land. Toen de bankiers zelf de macht
  in handen kregen en de regeringen konden controleren, was Amerika
  niet meer hetzelfde.
  De Federal income Tax is een belasting over alle belastingen die de Amerikanen al moeten betalen en waar blijft dat geld? Er is ook niets in de Wet te vinden.
  Een lange documentaire van 1 uur en 50 minuten.
  http://video.google.com/videoplay?docid=-1656880303867390173#

  En beste Bou, misschien had je het ergens al staan!

 • mr. drs. Bou:

  Jawel, Ankie, hij staat al hier:
  http://www.boublog.nl/01/03/2009/amerika-vrijheid-tot-fascisme/

  p.s.: voer de JUISTE titel in in de zoekfunctie, in dit geval niet FROM, maar alleen Freedom to Fascism, dan komt hij vanzelf naar boven. 😉

Laat een reactie achter