Archief
Artikelen

Redacted is een speelfilm van Brian de Palma uit 2007. Hij speelt in het huidige Irak, in de buurt van de stad Samarra, die in 2007 door de UNESCO tot werelderfgoed werd verklaard. Het verhaal is gebaseerd op de waar gebeurde verkrachting van het meisje Abeer Qassim Hamza in een dorpje bij Al-Mahmudiyah, ten zuiden van Bagdad. Zowel zij als haar ouders en haar kleine zusje werden daarbij vermoord.

Het gezin Qasim woonde in een boerderij, op ongeveer 200 meter van een checkpoint dat door zes Amerikaanse soldaten werd bewaakt. Op 12 maart 2006 werden de vader, de moeder en twee dochters van 14 en 5 jaar overvallen door vijf van de zes bewakers van het checkpoint. Een van hen, Steven Green, had zijn oog laten vallen op de 14-jarige Abeer. Terwijl de mannen haar om beurten verkrachtten, werden haar ouders en haar zusje doodgeschoten. Na deze groepsverkrachting werd ook zij vermoord en haar lichaam werd in brand gestoken. Dit alles speelde zich af op klaarlichte dag, de drie andere kinderen uit het gezin waren naar school.

Daar het huis in brand stond, kwamen de buren kijken. Zij waarschuwden de oom van Abeer, de broer van haar vader. Hij rapporteerde deze gruwelijke misdaad aan Irakese soldaten, die op hun beurt de Amerikaanse soldaten van een ander checkpoint waarschuwden. Na ongeveer een uur gingen zij kijken op de boerderij, maar de zaak werd niet verder onderzocht en de daders bleven onbekend.

Op 22 juni 2006 kwam deze misdaad aan het licht, omdat de soldaat Justin Watt tijdens een gesprek met een psycholoog vertelde wat er gebeurd was. De soldaat Steven Green, de aanstichter van deze gruwelijke slachtpartij, was op dat moment reeds eervol ontslagen uit het leger wegens een “antisociale persoonlijkheidsstoornis”. Hij werd daarom niet aangeklaagd door de krijgsraad, maar door de FBI, want het leger had na het ontslag geen jurisdictie meer over hem. Dit normale strafproces maakte dat deze misdaad in de media veel aandacht kreeg. Green zal in april 2009 worden berecht en men verwacht dat zal pleiten dat hij ontoerekeningsvatbaar was.

De vier anderen, de sergeant Cortez en de soldaten Barker, Spielman en Howard, kwamen voor de krijgsraad. Cortez, Barker en Spielman werden veroordeeld tot zeer lange gevangenisstraffen. Howard kreeg 27 maanden gevangenisstraf en werd oneervol ontslagen. Hij had aan de slachtpartij niet meegedaan, maar hij wist er wel vanaf en had dat niet gerapporteerd.

Op 16 juni 2006 werden in dezelfde streek van Irak twee Amerikaanse soldaten ontvoerd. Op 11 juli 2006 gaf een Irakese verzetsgroep een video vrij waarop de onthoofde lijken te zien waren van deze soldaten. Dat was de wraak voor de verkrachting van Abeer Qasim Hamza en de moord op haar en haar familieleden.

De speelfilm Redacted is min of meer gebaseerd op deze gebeurtenissen. De hoofdpersoon is een Amerikaanse soldaat met een videocamera. De film lijkt te bestaan uit zijn amateur video-opnames. Er wordt ook gedeeltelijk commentaar gegeven in het Frans, maar dat is dan Engels ondertiteld. Daardoor lijkt de film des te meer op een amateuristische documentaire, doorspekt met nieuwsfragmenten. In Irak zijn alle reporters embedded, ze brengen ons wel nieuws met filmbeelden, maar die zijn gemaakt vanuit het perspectief van de Amerikaanse bezetters. De journalisten worden niet alleen beschermd door het leger, maar ze worden er ook door beperkt. De video-opnamen van soldaten die soms op YouTube worden geplaatst, laten vaak beter zien wat er werkelijk gebeurt. Redacted is geen documentaire, maar geeft waarschijnlijk een veel scherper beeld van de realiteit.

Redacted duurt 90 minuten

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

2 Reacties op “Geredigeerd in Irak”

Laat een reactie achter