Archief
Artikelen

Nu de zevende verjaardag van 11 september nadert, zien de Nederlandse omroepen zich kennelijk verplicht om toch iets te doen met dit jubileum. Vanavond om half 9 zendt SBS 6 de film van de gebroeders Naudet uit. Deze film werd gemaakt met beeldmateriaal dat toevallig die dag kon worden geschoten, omdat Jules en Gédéon Naudet een reportage maakten over een brandweerman in New York, toen de Twin Towers werden getroffen. Omdat er een vliegtuig laag overvloog, richtte Jules Naudet zijn camera omhoog en maakte daardoor als enige een opname van de eerste inslag. Daarna volgden de broers de brandweerman naar de Twin Towers en ze bleven filmen. Dit materiaal bewerkten ze tot een film: 9/11. Verwacht van hen geen verklaring, maar de beelden zijn echt!

Op donderdag 11 september zendt de VPRO de documentaire Fahrenheit 9/11 van Michael Moore uit. Deze gaat echter niet zozeer over 11 september, maar het is een kritisch filmdocument over president George W. Bush en zijn post-9/11 politiek. Om het nog wat kritischer te maken, zendt de VPRO een dag eerder, om middernacht, een documentaire uit over Moore: VPRO’s Import – Manufacturing Dissent: Michael Moore and the Media. Kritisch en humoristisch portret van de bejubelde en beruchte documentairemaker Michael Moore.

Er valt op woensdag nog meer te genieten. RTL5 zendt dan de spannende actiefilm United 93 uit, made in Hollywood en onderbroken door reclame, zodat men af en toe even een pilsje kan pakken. Het is het sprookje van de Boeing die op 11 september werd gekaapt door vier plofmoslims, die werden overmeesterd door de dappere, patriottische passagiers en stewardessen, waarna de Boeing neerstortte bij Shanksville. God bless America, land of the brave… Let ook op de haarbanden van de kapers, want hoewel er van dat toestel in Shanksville verder weinig overbleef, is de bandana van een van de kapers onbeschadigd teruggevonden.

Aansluitend daarop volgt op RTL 5 9/11: The Twin Towers, een docu-drama uit 2006 over de situatie in de Twin Towers na de aanslag. De maker, Richard Dale, gebruikte hiervoor talloze interviews met de betrokkenen, waarbij we die interviews ook te zien krijgen. Hun verhalen worden vervolgens nagespeeld door acteurs. Misschien toch even kijken: woensdag om 22.40 uur bij RTL 5.

Op donderdagavond zendt RTL 7 een andere film uit over de Boeing die neerstortte bij Shanksville: Flight 93 van Peter Markle. Voor deze low-budget film zou uitgebreid bronnenonderzoek zijn verricht, maar het sprookje van de vier plofmoslims en de 40 dappere passagiers blijft in stand. God bless the ignorant…

Op vrijdag gaat de Nederlandse TV weer over tot de orde van de dag, maar in Rusland doen ze dat anders. Daar wordt op vrijdagavond een grondige en degelijke documentaire uitgezonden over de feiten en gebeurtenissen rond 11 september: ZERO: An Investigation into 9/11. De aankondiging staat hier in het Russisch.

Deze documentaire is gemaakt door de Italiaan Giulietto Chiesa, Europees Parlementslid, journalist van La Stampa en filmmaker. In ‘Zero’ komen onder anderen de schrijver Gore Vidal, de huismeester van het WTC William Rodriguez en de Amerikaanse filosofieprofessor David Ray Griffin aan het woord. Zij geloven niet in de officiële complottheorie en ze voelen zich gesteund door de kritische uitlatingen van controleurs van de FAA (Federal Aviation Administration), piloten van de Amerikaanse luchtmacht, militaire bevelhebbers en natuurkundigen.

Met zijn film hoopt Chiesa politiek bewustzijn te kweken over het gebrekkige officiële onderzoek door de 9/11-commissie. In februari van dit jaar is de film vertoond aan het Europese Parlement. Inmiddels heeft Chiesa ook gevraagd om een internationaal tribunaal dat een onafhankelijk onderzoek moet uitvoeren naar de aanslagen van 11 september 2001.

Het valt te verwachten dat vele miljoenen Russen naar deze documentaire zullen kijken, terwijl wij in het “Vrije Westen” genieten van Vlucht 93. Gelukkig kan het dank zij internet ook anders. Op BOUblog staat reeds een reeks goede documentaires over 11 september. We zullen deze wat aanvullen, om te beginnen met de documentaire die de Euro-parlementariërs reeds kennen en die de Russen a.s. vrijdag op de TV zien. Met dank aan The Dude voor de tip!

Zero: An Investigation Into 9/11 duurt een uur en 45 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

7 Reacties op “Jubileum-uitzendingen 11 september op de TV”

 • W. Post:

  Mevrouw, ik mag hopen dat de Russen, die in uw ogen zo enorm boffen, ooit ook een van de documentaires te zien krijgen, waarin de ware toedracht uit de doeken wordt gedaan van het opblazen van vier flatgebouwen in (de omgeving van) Moskou. Hiervan kan gezegd worden dat het in ieder geval z e k e r is dat de FSB en (Ras) poetin daar zelf de hand in hebben gehad – iets wat in geval van de aanslag op de Twin Towers en de CIA/Bush enkel zo is in de ogen van notoire (antiamerikaanse) complotdenkers…

  Om uw herinnering op te frissen – voor zo ver nodig, want u bent doorgaans goed gedocumenteerd -, een citaat uit een bespreking (in de Volkskrant) van Anna Politovskaya’s Russisch Dagboek: ‘Van alle lijken die Poetin volgens zijn vijanden in de kast heeft hangen, is dit zonder twijfel het grootste. In september 1999 werden zich in korte tijdspanne vier appartementsgebouwen opgeblazen in Moskou, Boeinaksk en Volgodonsk. Kort hierna, op 22 september 1999, zag een bewoner in de provincieplaats Rijazan hoe drie verdachte lieden, in een Lada met deels afgeplakt nummerbord, een aantal grote zakken binnendroegen in de kelder van een appartementsgebouw. Hij waarschuwde de politie, die in de kelder een ontstekingsmechanisme aantrof, evenals drie zakken gevuld met hexogeen.

  Dat het hexogeen betrof – en geen suiker, zoals de FSB later beweerde – werd onmiddellijk daarna vastgesteld door Joeri Tkatsjenko, een explosievendeskundige. De politie sloeg groot alarm, alle bewoners werden geëvacueerd en politici en de media berichtten over de ‘voorkomen aanslag van Rijazan’. Op de avond van de verijdelde aanslag hoorde een telefoniste een fragment van een gesprek dat ze doorverbond: ‘Verspreid je en zorg ervoor dat jullie individueel de stad uitkomen!’

  De telefoniste meldde het gesprek aan de politie, die het nummer traceerde tot de FSB. Pas twee dagen na het gebeurde, toen de autoriteiten van Rijazan op het punt stonden twee betrokkenen in hun schuilplaats aan te houden, kwam het konijn uit de hoed. De toenmalige chef van de FSB Patroesjev verklaarde dat de FSB een ‘oefening’ had gehouden in Rijazan, om de weerbaarheid van de bevolking te testen. In de zakken zat suiker, geen hexogeen, en er was ook geen ontstekingsmechanisme. De burgemeester van Rijazan, evenals de plaatselijke politie en zelfs het lokale FSB-kantoor reageerden verbijsterd: zij wisten niets van een ‘FSB-oefening’ in hun stad.

  Later zou Tkatsjenko bezweren dat de apparatuur waarmee hij de substantie had getest deugdelijk was en dat het om hexogeen ging. Nikita Tsjekoelin, een oud-directeur van het Russische Explosieven Conversie Centrum, verklaarde twee jaar later dat in de maanden voorafgaande aan de explosies grote hoeveelheden hexogeen waren besteld, opgehaald en gedistribueerd door verschillende eenheden uit de Russische krijgsmacht.’ [einde citaat]

  Ook in de gijzelingszaken in dat Moskouse theater en die school in Beslan zou de FSB zelf de hand hebben gehad.

 • Beste W. Post, bedankt voor de lange bijdrage, maar heeft u ook een link naar de bron? Dan gaarne!

  En u heeft natuurlijk gelijk: niet alleen 11 september was een inside job, maar ook die flatgebouwen die zogenaamd door de Tjetsjenen (hoe schijf je dat ook al weer) zijn opgeblazen, waren een inside job. En die gijzelingszaken in dat theater en die school klopten ook van geen kant.

  Op dit moment probeert men in Rusland de bevolking een beetje op te stoken tegen de VS, dit in verband met de Nieuwe Koude Oorlog. Maar die reportage van die Italiaanse Europarlementariër is echt héél goed! Het bekijken meer dan waard! Zo helder!

  Misschien wel een beetje tè goed naar Russische maatstaven. Want als je de Russen zo duidelijk maakt hoe 9/11 in elkaar geknutseld is, dan zullen sommigen van hen misschien ook gaan nadenken over de aanslagen in hun eigen land.

 • W. Post:

  De link naar bovenstaand citaat is :
  http://extra.volkskrant.nl/select/boeken/artikel.php?id=551

  Maar ik moet erbij zeggen dat er veel meer over deze zaak te vertellen is dan in deze – praktische – samenvatting staat. Kent u het boek ‘Poetin’s Rusland’, van deze zelfde moedige journaliste Ana Politkovskaya? Ook dat is een aanrader voor degenen die meer willen weten over de manier waarop Poetin aan de macht is gekomen, over de smerige Tsjetsjeense oorlogen, over de wantoestanden in het Russische leger (en de wanhoop der recruten, onder wie het zelfmoordpercentage schrikbarend hoog is) en de Russische gevangenissen/strafkampen, de onvoorstelbare corruptie (en afhankelijkheid van het regime) bij OM en rechtspraak in Rusland. Ik weet, we dwalen af van het oorspronkelijke onderwerp, maar ik werd getriggerd door dat ene zinnetje van u over de Russen, die toch zo zouden boffen omdat ze een spraakmakende documentaire over 9/11 te zaien zouden krijgen. Je zou je zelfs kunnen afvragen waarom uitgerekend de Russen – die weinig anders gewend zijn dan bestookt te worden met propaganda – deze documentaire wél te zien krijgen. En wat dit mogelijk zegt over het waarheidsgehalte van deze documentaire…

 • Beste Post, dit is een bruikbare reactie! Dank u wel.

  Maar vergeet niet dat de VS en de Sovjets twee kanten zijn van dezelfde medaille. In plaats van te kiezen voor een kant, zou men ook kunnen kiezen tegen deze medaille.

  Want de wanhoop ligt bij de front-soldaten en het maakt daarbij niet uit aan welke kant men staat…

  Overigens kan ik deze docu aan iedereen aanbevelen. Gewoon goed! Kijk zelf maar, net als al die Russen op vrijdag a.s.

 • petje:

  Ik ben het met mr. Bou eens. De Russen doen natuurlijk niet onder voor de Amerikanen.
  Het wrange is dat de VS als een democratie te boek staat.
  O.a. de commercialisering en politisering van het perswezen, het gepolitiseerde tweepartijensysteem en de ongebreidelde macht van de geheime diensten hebben VS echter tot een quasi democratie gemaakt.
  De Russen gaan ook gewoon verder met Amerikaantje pesten met de vlootoefeningen voor de Venezolaanse kust na de inval in Georgie.

 • […] de Engelse versie, maar ook voor de Russen is deze film een absolute aanrader. Vooral als ze ook ZERO hebben […]

 • […] van 11 september. De rest van de kranten deed er het zwijgen toe en de TV bracht voornamelijk desinformatie. Het artikel in de Pers was gebaseerd op een internationale opiniepeiling. Daaruit blijkt dat 46% […]

Laat een reactie achter