Archief
Artikelen

De documentaire Jesus Camp heb ik al eens eerder geplaatst, maar hij past ook wel in de reeks over het Einde der Tijden. De Christenen die in deze documentaire voorkomen, geloven niet in de evolutie, maar wel in een spoedig Einde der Tijden. Ze zijn fel tegen abortus, want dat beschouwen ze als moord, maar ze willen wel strijden tegen de volgens hen oprukkende moslims. Ze zijn heel tevreden met president Bush, omdat ook hij openlijk een Christen is. Op Jesus Camp worden kinderen van de Christenen geïndoctrineerd en gevormd tot “strijders in het leger van God”. Voor wie deze documentaire nog niet heeft gezien: Jesus Camp duurt een uur en 25 minuten.

Vorig jaar in februari heeft de VPRO Tegenlicht een tweeluik uitgezonden over de groeiende politieke invloed van de fundamentalistische Christenen in de VS: God in Amerika. Het tweede deel staat nog online: Gods agenda duurt 50 minuten.

Zo langzamerhand lijkt de VS hard op weg naar de vorming van een fascistische theocratie. De invloed van de fundamentalistische Christenen is de laatste decennia alleen maar toegenomen. De bemoeienis van deze Christenen met de politiek begon in de jaren ’70 met de toenemende invloed van de televisie-dominees. Zij riepen de Christenen op om te gaan stemmen. Vervolgens riepen ze hen op om alleen te stemmen op streng Christelijke politici. Niet het politieke programma deed ter zake, maar het geloof!

De eerste president die gokte op dit Christelijke electoraat, was Ronald Reagan, maar zijn politieke programma was in feite slechts gericht op het herstel van de economie, die ernstig had geleden onder de oorlog in Vietnam. In dertig jaar tijd is er echter veel veranderd. Op dit moment zit George W. Bush in het Witte huis. Zijn waarschijnlijke opvolger John McCain heeft Sarah Palin gekozen als zijn Vice-President. Ook zij lijkt een fundamentalistische Christen!

De volgende documentaire laat zien hoe religieus rechts aan de macht kwam in de VS. Beginnend met president Kennedy, een Rooms Katholieke president en een voorstander van de scheiding tussen kerk en staat, gaat het via de presidenten Reagan en Nixon als snel over George Bush, die in zijn jeugd nogal wat “zonden” heeft bedreven. Vervolgens is hij als een “verloren zoon” teruggekeerd tot de Evangelische Kerk. Hij doet alles wat mogelijk is om de Christenen te behagen. Hij is tegen abortus, tegen het homo-huwelijk, tegen de evolutie-theorie en zo voort. Ook lijkt het soms alsof hij bezig is om in het Midden Oosten het Einde der Tijden voor te bereiden.

George W. Bush and the rise of the religious right in America. Duurt 1 uur en 41 minuten

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter