Archief
Artikelen

Niet alleen Christenen en Moslims, maar ook sommigen in de New Age beweging geloven dat we leven in de Eindtijd. Het Einde der Tijden is volgens hen zelfs zeer nabij. Op Internet wemelt het van de voorspellingen uit deze hoek. Wie even zoekt op 2012, kan reeksen documentaires vinden waarin de wereld vergaat. In Nederland wordt dit idee verkonding door Marcel Messing, waarvan de lezing “Worden Wij Wakker” op Internet staat. Weliswaar verschillen de New Age goeroes onderling in de manier waarop ze dit interpreteren, maar 11 september, global warming, een tsunami, een inslag van een meteoriet, het omslaan van het magnetische veld, epidemieën en hongersnoden, soms met een kernoorlog, het komt allemaal voorbij. Over een ding zijn ze het echter eens: zeer binnenkort!

Zij kennen zelfs de exacte datum: 21 december 2012. Wat er op die dag precies zal gebeuren, daarover verschilt men nog van mening. Sommigen denken dat de planeet Niburu dan zal terugkeren, want zijn omlooptijd zou 3600 jaar zijn. Het bestaan van deze planeet is echter reeds gelogenstraft door de moderne astronomie. Dat er op deze planeet reptielen zouden wonen die ooit in ruimteschepen naar de aarde zijn gekomen en die zich nu, vermomd als mensen, onder ons bevinden en de macht hebben gegrepen, behoeft daarom geen verdere weerlegging. Niburu bestaat niet en die reptielen bestaan daarom evenmin.

Toch blijft de datum van 21 december 2012 circuleren. Deze datum is volgens insiders gebaseerd op de Maya-kalender, die niet alleen cyclisch is, maar ook zeer geavanceerd. De grootste cyclus in deze kalender valt volgens hen samen met de precessie van de aardas, oftewel een Platonisch jaar. De exacte lengte is 25.765 jaar, dat is ongeveer 26.000 jaar. De huidige grootste cyclus zou volgens sommige kenners van de Maya-kalender eindigen op 21 december 2012. Er zijn mensen die daarom geloven dat dit het Einde der Tijden is. Volgens de Wikipedia eindigt de huidige cyclus echter op 12 oktober 4772.

De volgende documentaire geeft uitleg over de manier waarop de kalender van de Maya’s werkte en hoe hij werd ontcijfert. Tevens vertelt hij over de cultuur van de Maya’s en hoe deze beschaving werd verwoest door de Conquistadores. Er bleven slechts vier boeken van de Maya’s gespaard voor deze fanatieke Christenen, die de Maya’s wilden bekeren tot hun eigen religie. Uit deze boeken zou blijken hoe de kalender tevens diende om de toekomst te voorspellen.

De documentaire zegt echter ook dat de zon op 21 december 2012 exact in het centrum van de Melkweg zal staan, oftewel dat de denkbeeldige lijn door de aarde en de zon ook door het centrum van de Melkweg loopt. Mocht dat juist zijn, dan zou dat getuigen van een wel zeer geavanceerde kennis omtrent de loop van zon, maan en sterren bij de Maya’s, want zelfs de hedendaagse astronomen kunnen dat onmogelijk berekenen. Dat deze oppositie de toestand van de aarde zou kunnen beïnvloeden, valt eveneens te betwijfelen. Het centrum van de Melkweg ligt immers nog steeds even ver weg! Het huidige geloof in de datum van 21 december 2012 berust daarom op een voorbarige interpretatie van een kalender waarvan we het fijne nog lang niet weten.

Decoding the Past: Mayan Doomsday Prophecy duurt 44 minuten.

In de volgende reportage komen nog meer Eindtijd-voorspellingen aan bod. De ene is afkomstig van de tovenaar Merlijn uit de mythen rond Koning Arthur. Wellicht leefde deze koning in de vijfde eeuw AD, na de val van het Romeinse Rijk, in de vroeg-christelijke tijd in Engeland. Wees niet verbaasd dat ook Merlijn heeft voorspeld dat de wereld zal vergaan. Verder is er Mother Shipton, met voorspellingen die eveneens gruwelijk zijn. En natuurlijk komen die ooit uit! Vervolgens komt de Bijbelse Apocalyps even ter sprake, waarna blijkt dat ook de Sioux-Indiaan Black Elk en de Hopi Indianen het einde van de wereld voorspelden. We missen alleen nog Nostradamus, ook op zijn cryptische voorspellingen worden eindtijd-theorieën gebaseerd. Uiteraard zijn er ook hier weer mensen die in deze voorspellingen geloven, want ze zeggen het immers allemaal!

Dat mensen onafhankelijk van elkaar voorspellen dat er een einde zal komen aan het lijden van hun volk, lijkt me echter beter te verklaren vanuit het simpele verlangen naar hoop in barre tijden. Ook geven voorspellingen vaak een extra kracht aan de boodschap van een ideoloog op prediker. Veel van de huidige zogenaamde “Tekenen” worden daarbij ook nog eens veroorzaakt door menselijk handelen. De vraag is dan ook of al die mensen die in de Eindtijd geloven, niet hard bezig zijn om deze zelf te veroorzaken.

Doomsday 2012 duurt 23 minuten

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

58 Reacties op “De wereld vergaat op 21 december 2012… of niet”

 • Léon:

  Fout, fout, fout… Ik heb het nagerekend. Het gebeurt pas op 22 december, om 17.34 uur

 • Léon, het is nog veel erger: volgens de Wikipedia eindigt de huidige cyclus op 12 oktober 4772. Ik denk dat ik dat straks maar even invoeg in mijn artikel. 😉

 • Léon:

  Zonde… dan vrees ik dat het niet meer zal meemaken 😉

  En wat een teleurstelling voor al die hallelujah-christenen die onder bezielende leiding van Andries Knevel dansend en zingend op de berg Sinaï het Einde der Tijden afwachten…

 • E-bee:

  Naar mijn mening is de Maya kalender perfect. Ik stel meer prijs op de kennis en vooral integriteit van astrologen uit die tijd, waarvan de Maya,s zo,n beetje de laatste representanten waren, dan de astronomen van nu.

  Het is maar zeer de vraag of men deze informatie tegenwoordig wel wil prijsgeven.

 • E-bee:

  Zo lijkt het of ik mezelf tegenspreek, ik geloof in een afsluiting van een tijdperk en de vestiging van een nieuwe periode. Niet het einde van de Aarde.

 • maykel:

  ik wil niet dood 🙁

 • maykel, of je nu wilt of niet, we gaan allemaal ooit eens dood. Het is de manier waarop we sterven, die telt.

  Ik wil zelf liever niet in stukken worden gescheurd door een of andere bom, al lijkt het me eigenlijk nog veel erger om langzaam maar zeker te bezwijken aan chemotherapie en bestralingen, omdat men kanker heeft gecontateerd.

  Doe mij maar een hartaanval of een aderverkalking, of gewoon inslapen in mijn slaap. Wel te rusten! See You in 2013!

 • Michel:

  De hele Mayakalender is gebaseerd op ongefundeerde speculaties over de begindatum van de Maya kalender. Het zijn New Age praatjes waar wereldwijd miljarden mee wordt verdient.

  De planeet Nibiru zou trouwens wel eens bestaan kunnen hebben. Tussen Mars en Jupiter is een grote groep asteroïden gevonden die weleens de restanten kunnen zijn van een planeet.

  Bron:
  Het is een lange lees, maar het is het waard. Niet alleen word de totale New Age mythe ontkracht doormiddel van research naar de beweging zelf, ook de theoriën zijn gebaseerd op niks.

  De New Age beweging heeft trouwens nauwe banden met de Club of Boedapest, wat weer nauwe banden heeft met de Club of Rome. Juist, de club van mr AL globalwarming Gore.

  Daarnaast geeft dit artikel een naar mijn mening veel geloofwaardigere theorie omtrent de Maya cultuur en vele gebeurtenissen beschreven in de Bijbel en andere oude culturen zoals de Sumeriërs, Egyptenaren, Indiërs, voorlopers van de Maya’s en zelfs de Chinese pre-keizerlijke periode. Genoeg voer voor een avondje leeswerk.

 • jeffrey:

  Wat ik geloof . Wij zijn niet van god of allah , Vroeger ging de zon in de melkweg stelsel van Nibiru stuk . Een inwoner van Nibiru heeft het gedaan met een aap en daaar kwam een mens uit . Wij waren slaven om goud op te halen voor het redden van hun zon ( een zogenaamd schild ) maar ze hadden niet verwacht dat wij zo slim werden dat wij ons eigen wil gingen . Eigenlijk zijn wij nog slaven van de maatscapij De machtigste mensen zijn bush obmama of iemand anders niet nee. het zijn de afstammelingen van Nibiru die bestaan nog , ze zeggen dat de wereld leiders er ook van weten en dat die voor ze werken . Wij gaan een nieuwen evolutie tegemoet sins 20 jaar gelden heeft iedereen Dna met 3 sterengen gehad Dat houd in dat we anderen dingen kunnen zo als telecanetisch dingen op maken om er na te kijken . Maar wij weten niet hoe we het moeten gebruiken . En ja de wereld zal veel; verandereing in komen maar het staat niet meer vast dat wij vergaan .ze zeiden dat we in 2019 Nibiru in geslagen zou worden in de aarde . Maar de planeet komt langs ons in 2012 het electronische veld van de aarde zal dan veranderen en er zullen aardebevingen , vulkaan uitbarstingen , overstromingen komen . Nederland is een stuk water na de gebeurtenis dus wij moeten hogeren gebiednen in trekken zo als duitsland het staat neit vast dat wij Dus allenmaal overleinden . !

  Vragen \ Reacties Voeg me msn of mail me maar op : jeffrey_darkflame@hotmail.com

  Hoop dat jullie veel info hebben en dat ik julli gerust heb gestelt Groeten jeffrey

 • Er is wel meer over 2012 te zeggen dan dat wat de Maya’s overleverden. En 21-12-12 hoeft niet een einde te betekenen. Mss hoogstens ‘to a world as we know it’.

 • Ik denk niet dat het einde van de wereld komt met 2012. Denk dat er best een en ander zou kunnen plaatsvinden en wellicht dat we een nieuw tijdperk ingaan. 22-12-2012 halen we in elk geval wel 😉

 • aya Latsi:

  ok mijn mening is als je geen gelovige bent dan heb je peg
  je geloofd dat zij waar hebben
  zijn zij god om te beslissen wat gebeurd??welke mens geloofd dit??
  is er een slimme mens dat weet dat alleen god kan beslissen wanneer de einde van de wereld is ??? maar nee er is geen mens dat het geloofd
  jullie zullen gefopt worden door de dadjal okok

 • sylvana:

  Hallo allemaal,,

  weetje?
  ik geloof er helemaal niks van ze hebben het ooit al in 1990 ofso hebben ze het ook gezegt maar der is niks gebeurd
  en hoe kunnen ze het nou uitvinden met een kalender?
  we zullen het zelf wel zien!
  maar ik geloof het niet

 • islam:

  alles wat ze zeggen is onzin er is 1 god die het beslist zoals in de bijbel of de koran staat, als de wereld vergaat zal het onverwachts komen dit is zo vaak gezegt dat de wereld vergaat de mayas hebben dat stuk of 3 keer gezegt 1000 jaar geleden hadden ze het ook gezegt jullie mogen dit geloven mij boeit het niet ga maar schuilen ik ga lekker voetballen ofzo jullie maken je zelf bang om niks mensen moet je nooit geloven wat ze je ook wijsmaken

 • BOU:

  @ Islam,
  En wat als die god niet bestaat?

  Als je wat dieper in de geschiedenis duikt, dan blijkt dat de wereld regelmatig vergaat. En inderdaad: “mensen moet je nooit geloven wat ze je ook wijsmaken”.

  Laat je dus ook niet wijs maken dat god bestaat. Veel plezier met het voetballen, want dat kan geen kwaad.

 • Laura:

  Soms denk ik wel eens dat er wat gaat gebeuren.
  Ik ben pas 12 en ik vind het wel een beetje eng.
  Aan de ene kant geloof ik het wel maar ook niet.
  Wat gaat er dan gebeuren en die kalender dan ze wisten in de oertijd nog niet eens wat een appel was laat staan een kalender !

 • mr. drs. BOU:

  Beste Laura,

  Dit is een beetje een blog voor volwassenen, de stof is nog te moeilijk voor jou. Maar op 21 december 2012 gebeurt er echt niets bijzonders. De mensen die dit soort voorspellingen doen, proberen ons alleen maar bang te maken.

  Er zijn in de nabije toekomst echter wel andere gevaren, zoals een oorlog met Iran, een economische crisis en een tekort aan olie en andere fossiele brandstoffen (peak oil). Maar intussen worden jullie bang gemaakt met een spannende film over 2012.

  Vooral peak oil kan een groot probleem worden! Misschien moet je daar op school eens wat vragen over stellen, want jullie zijn de volgende generatie en jullie zullen dit probleem dus moeten oplossen.

Laat een reactie achter