Archief
Artikelen

Deze lezing over de militaire dreiging van de VS tegen Iran werd gehouden op 11 oktober 2006 in de Northwestern University in Evanston, Illinois, USA. Hamid Dabashi is afkomstig uit Iran, maar hij woont nu in de VS, waar hij professor is in Iraanse Studies en Vergelijkende Literatuur aan de Columbia Universiteit van New York. Dabashi is ook een belangrijke schrijver. Een van zijn boeken is Iran: A People Interrupted, waarin hij de laatste twee eeuwen van de geschiedenis van Iran beschrijft, met een analyse van de culturele en politieke ontwikkeling, tot en met het presidentschap van Mahmoud Ahmadinejad.

Dabashi is getrouwd met de Iraans-Zweedse feministe Golbarg Bashi. Zij heeft gestudeerd in Engeland en ze neemt als eerste het woord. Haar lezing: “Iranian Women and the Effects of a Possible War” duurt 20 minuten en is ten zeerste het beluisteren waard. De belangrijkste boodschap is dat vrouwen altijd dubbel het slachtoffer worden van een oorlog. Daarom is het voor de emancipatie van de vrouwen in Iran van het grootste belang dat de VS niet met militaire middelen ingrijpt in de situatie. Ze wijst daarbij op de vaak onderbelichte situatie van de vrouwen in Iran in het eerste decennium na de revolutie. Hun emancipatie werd volledig ongedaan gemaakt tijdens de oorlog van Irak tegen Iran!

Daarna komt Hamid Dabashi aan het woord. Zijn lezing heet: “The Culture of Imperialism”. Hij spreekt vanaf minuut 20 over de oorlogen die de VS voert en wat dat betekent voor de Amerikaanse maatschappij. Hoewel hij in Iran niet welkom is, vanwege zijn felle kritiek op de Iraanse theocratie, is hij een uitgesproken tegenstander van militair ingrijpen in Iran. Ook zijn lezing is zeer boeiend en uiterst kritisch!

Vanaf 1 uur en 8 minuten mag het publiek vragen stellen. Ook dat laatste gedeelte is de moeite waard. De hele reportage, die werd gemaakt door Scott Sanders, duurt 2 uur.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

2 Reacties op “Een Iraans echtpaar over de VS en Iran”

  • Commissaris Kassaar:

    Dus als ik het goed begrijp moeten we lijdzaam toezien hoe Tel Aviv over twee of drie jaar door Iran zelf of door een proxy als Syrië, Hizbullah of Hamas, in de as wordt gelegd, omdat anders de emancipatie van de Iraanse vrouw in het gedrang komt?

  • Geachte Commissaris, de mythe dat Ahmadinejad Israël van de kaart wil vegen, bewaar ik voor het laatst. We zullen in elk geval niet lijdzaam toezien hoe Bush straks Iran bevrijd…

Laat een reactie achter