Archief
Artikelen

Once Upon a Time in Iran is een documentaire over Shi’itische pelgrims die vanuit Iran op weg zijn naar Karbala in de woestijn van Irak. Karbala ligt ongeveer 100 km ten zuiden van Bagdad. Het is de hoofdstad van de provincie Karbala, met een inwonertal van 572.300 in 2003. Shi’itische moslims beschouwen het als een van de meest heilige steden, naast Mekka, Medina, Jeruzalem en Najaf. Het was ook een van de meest welvarende steden van Irak, niet alleen vanwege de pelgrims, maar ook door hun landbouwproducten, vooral dadels. In het centrum van de oude stad staat de Masjid Al-Husayn, de tombe van Hoessein. De Shi’iten beschouwen deze plaats als een van de poorten naar het paradijs.

In 680 AD werden de kleinzoon van de profeet Mohammed, Hoessein ibn Ali, en zijn hele familie in Karbala gedood door de boze tiran Yazid. Hun hoofden werden op staken gespiest en hun lichamen vertrapt door de paarden. De slag bij Karbala is voor de Shi’itische moslims nog steeds een belangrijke gebeurtenis, omdat Hoessein, de zoon van Ali en Fatima, de dochter van Mohammed, in hun ogen de eerste martelaar is. Zijn dood wordt herdacht op de Dag van Ashura, een dag van rouw en gebed, maar ook de tiende dag van het nieuwe jaar.

Twee eeuwen later zou in Samarra, eveneens gelegen in Irak, een zes jaar oude jongen zich hebben verborgen nadat zijn vader was begraven. De Shi’iten geloven dat deze jongen, Mohammed al Mahdi, nog steeds verborgen is, maar dat hij zal terugkeren bij het einde van de wereld. Ze noemen hem de Verborgen Imam. Hij zal het bloed van Hoessein wreken een rechtvaardigheid brengen in de wereld.

Zowel Karbala als Samarra zijn heilige plaatsen voor de Shi’iten. Tijdens het bewind van Saddam Hoessein was de grens tussen Irak en Iran gesloten, maar drie jaar na de invasie van Irak door de VS achtten de pelgrims uit Iran de weg wel weer veilig. In de zomer van 2006, vlak voor de verjaardag van de Verborgen Imam, vertrok een autobus vol pelgrims uit Teheran voor de gevaarlijke reis naar Karbala. De documentaire volgt de pelgrims niet alleen op hun reis van 1000 km door het door oorlog verscheurde Irak, maar laat ons ook kennismaken met hun achtergrond. We krijgen zelfs een duidelijker beeld van de Islamitische Revolutie van 1979. Ook spelen de herinneringen aan de oorlog tegen Irak een rol.

Het is een bont gezelschap van 70 personen. Een van de pelgrims, Kamran Yeganeh, is transport manager en veteraan in de oorlog met Irak. Zijn verloofde en zijn moeder vrezen voor zijn welzijn. Een oudere man, Mohammad Rajaei, is handelaar in ruste. Ahmad Nikbakht is timmerman, maar er zijn ook schoolkinderen bij en een lerares, Maryam Sepahi. Onder de pelgrims is ook de drie jaar oude Mohammed Hussein. De meest indrukwekkende bedevaartganger is Kamal Azahi, meester in het vechten met knuppels. Hij is de leraar van het zogenaamde Huis van Kracht. Zijn harde training vindt zijn oorsprong in pré-Islamitische tijden en wordt bezongen in de oude verhalen en gedichten van Iran. Zijn leerlingen speelden een belangrijke rol in de Revolutie. Voor de Shi’iten is Karbala even belangrijk als de kruisiging van Jezus dat is voor de Christenen. Martelaarschap maakt deel uit van de religie. Ook valt er een duidelijke echo te beluisteren van de Zoroastrische religie: de strijd tussen goed en kwaad, tussen licht en donker.

Op 14 april 2007 ontplofte er een autobom op ongeveer 200 meter van de tombe. Daarbij werden 47 mensen gedood en meer dan 150 gewond. De reis van de pelgrims naar Karbala was dus zeker niet zonder gevaar of risico, maar Allah was met hen!

Deze prachtige road-movie is gemaakt voor BBC Channel 4 door Rebecca Dobbs. De regie was in handen van Kevin Sim. Hij werd genomineerd voor de Grierson Award 2007, voor de beste documentaire over een hedendaags onderwerp.

Once Upon a Time in Iran duurt een uur en 15 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter