Archief
Artikelen

Het lijkt niet onwaarschijnlijk dat de VS in het diepste geheim invloed uitoefende op de Iraanse Revolutie van 1979, wat ten kost ging van de meer gematigde, democratische stroming in Iran. Deze geheimhouding was mogelijk op grond van de National Security Act van 1947. In Teheran hadden studenten de Amerikaanse ambassade bezet en het ambassade-personeel gegijzeld. Ze eisten dat de VS de gehate sjah Mohammed Reza zou uitleveren aan Iran, zodat hij kon worden berecht. In plaats daarvan liet de VS Mohammed Reza naar Egypte gaan, waar hij in juli 1980 is overleden.

Zolang Jimmy Carter president van de VS was, lieten de ayatollahs de gijzelaars niet gaan, maar op de dag dat Ronald Reagan de verkiezingen had gewonnen, liet men de gijzelaars vrij. Achter de schermen werd onderhandeld met de ayatollahs, waarbij Israël de rol van intermediair op zich nam. Dit resulteerde in wapen-leveranties aan het Iran van de ayatollahs en het geld dat Iran daarvoor betaalde werd ook weer in het diepste geheim besteed aan het bewapenen van de contra’s in Nicaragua, waar op dat moment de linkse Sandinisten regeerden. De contra’s betaalden met cocaïne, die werd verkocht in de straten van de VS. Tot zover de strijd tegen drugs!

In 1987 kwam deze geheime deal aan het licht. De oorlog tussen Irak en Iran was toen al zeven jaar gaande. Officieel was de VS neutraal, of zelfs een bondgenoot van Irak, terwijl Iran werd gezien als een terroristen-staat. Maar niet alleen Irak, ook Iran werd in het geheim bewapend door de VS. Toen de waarheid aan het licht kwam, begon Ronad Reagan met leugens te schutteren, maar hij viel door de mand. Er volgde een onderzoek waarin het Iran-Contra schandaal aan het licht kwam.

Deze historische documentaire van Bill Moyers stamt uit 1987. Hij gaat niet specifiek over Iran, maar over de geheime wapen-leveranties en de geheime organisaties binnen de VS. Een van de geheime operaties was Operatie Ajax, waarin de democratisch gekozen regering van minister Mosaddeq in Iran omver werd geworpen en sjah Mohammed Reza zijn dictatuur kon vestigen. Maar ook andere geheime operaties van de VS worden besproken, waaronder de invasie van Cuba en Tonkin-incident waarmee de Vietnam-oorlog begon.

Hoewel het Iran-Contra schandaal al meer dan 20 jaar geleden is, heeft deze documentaire nog niets aan kracht ingeboet. Dat wat toen gebeurde, dat kan nog steeds gebeuren. De democratische politiek van de VS is gestoeld op geheime operaties. In deze wereld zijn de dingen beslist niet wat ze lijken!

The Secret Government: The Constitution in Crisis duurt anderhalf uur.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

6 Reacties op “Het Iran-contra schandaal”

 • E-bee:

  Het probleem is dat de gelaagdheid in de Amerikaanse structuren het bemoeilijkt om goed inzicht te krijgen in veiligheidskringen, zelfs voor Amerikaanse regeringsleiders. Maar vast staat wel dat deze wapenindustrie aan alle partijen levert, ook verdeeld en aldus heerst. En ook dat dit al heel lang aan de gang is zonder ophouden overigens, want u schrijft dit kan zo weer gebeuren. In een recent artikel las ik dat Frankrijk onder Mitterand 12 kernbommen heeft geleverd aan Iran in het verleden, waarom nu in plaats daarvan in Georgie de hel is losgebroken toen dat niet meer de eerstte optie was. We kunnen nog wel wat verwachten dunkt me.

 • John:

  Hoe nu? Censuur? Je begint al aardig in de geest van de ayatollahs te handelen, Bou…

 • W. Post:

  10. Als men geslachtelijke omgang heeft met een rund, een schaap of een kameel, worden hun urine en hun uitwerpselen onrein en kan hun melk niet meer worden genuttigd. Het dier moet zo snel mogelijk worden gedood en verbrand, terwijl ervoor moet worden gezorgd dat degene die het dier seksueel heeft gebruikt de eigenaar ervan schadeloos stelt.

  11. Het drinken van wijn en van sterke drank behoort tot de hoofdzonden en is streng verboden. Wie een alcoholhoudende drank tot zich neemt, behoudt slechts een deel van zijn ziel, namelijk het misvormde en kwaadaardige deel; God, diens Aartsengelen, diens Profeten en diens gelovigen vervloeken hem. Gedurende veertig dagen woeden zijn dagelijkse gebeden door God afgewezen. Op de dag van de opstanding der doden zal zijn gezicht zwart worden, zal zijn tong uit zijn mond hangen, zal zijn kwijl over heel zijn borst stromen en hij zal onophoudelijk dorst lijden.

  Vertaling: Ali Suleimany

  Merk op dat het drinken van alcolhol streng wordt verboden, terwijl sex met dieren kennelijk als iets ‘gewoons’ wordt beschouwd. De daad wordt niet veroordeeld; men is alleen bang dat de melk onrein wordt…

 • Beste John, Censuur? Verklaar je nader!

  W. Post, zijn de krankzinnige voorschriften van de fanatieke islamieten in dit verband niet een beetje off topic? En denk je werkelijk dat de meeste moslims zich houden aan deze regels?

  Lees in dat geval ook eens het Bijbelboek Leviticus. Zowel de Joden als de Christenen hechten nog waarde aan dat Woord van God, maar ik denk niet dat die wetten ook nog maar ergens worden toegepast.

 • Speciaal voor W. Post dit bericht in de Telegraaf. Komt in de beste families voor, dus ook in Christelijk Nederland. Alleen hebben we hier geen kamelen. 😉

 • […] bevriend met de in de VS berucht geworden cocaïnedealer “Freeway” Ricky Ross. Tijdens het Iran-contra schandaal werd Ross verantwoordelijk gesteld voor de crack-epidemie, maar de cocaïne waarvan Ross zijn crack […]

Laat een reactie achter