Archief
Artikelen

Nadat sjah Mohammed Reza Pahlavi decennia lang zijn westers georiënteerde en militaristische dictatuur had uitgeoefend, dit met steun van de VS, kwam de bevolking van Iran in 1979 massaal in opstand. Al sinds 1941 had de Islamitische geestelijke Ruhollah Khomeini openlijk kritiek uitgeoefend op het regime. In 1961 werd hij uitgeroepen tot ayatollah, de hoogste geestelijke van het land. In 1963 werd hij door Mohammed Reza verbannen, wegens zijn aanhoudende kritiek op de westerse hervormingen van de sjah. Vanuit Parijs bleef hij echter schrijven en toespraken houden, die op tapes Iran werden binnengesmokkeld. Hij verkondigde een politiek die was gestoeld op Islamitische principes en zijn aanhang bleef groeien.

In 1979 keerde Khomeini uit zijn ballingschap terug naar Teheran. Er volgde een opstand waarin Mohammed Reza moest vluchten. Hij zocht zijn heil in de VS, waarop studenten de Amerikaanse ambassade in Teheran bezetten. Zij eisten dat de sjah zou terugkeren, om te worden berecht. Ze hielden het ambassadepersoneel in gijzeling en zelfs toen Jimmy Carter Mohammed Reza het land uitzette (waarop hij naar Egypte ging) weigerde Khomeini de gijzelaars te laten gaan.

In plaats van een democratische Islamitische regering, kwam in Iran de Shi’itische geestelijkheid aan de macht. De gebeurtenissen waren chaotisch, niemand begreep welk politiek spel er werd gespeeld. Maar in 1980 won Ronald Reagan de verkiezingen van Jimmy Carter en die zelfde dag liet Khomeini de gijzelaars gaan. Daarop volgde in Iran een bloedbad, waarbij duizenden politieke tegenstanders op bevel van Khomeini werden geëxecuteerd. Boze tongen beweerden later dat Khomeini met Reagan onder een hoedje speelde, maar bewezen is dit nooit. De vice-president onder Reagan was echter George H.W.Bush. Met deze man achter de hand zijn complotten nooit ver weg.

Kort daarna werd Iran aangevallen door Irak, in een oorlog die duurde van 1980 tot 1988. Toen Khomeini in 1989 stierf, waren duizenden mensen Iran ontvlucht, wegens het streng religieuze regime en de onderdrukkende Islamitische wetgeving.

In de volgende reportage wordt door enkele nauw betrokkenen teruggekeken op Islamitische revolutie in Iran van 1979 tot 1980.

De Islamitische revolutie duurt ongeveer drie kwartier.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

6 Reacties op “De Islamitische revolutie in Iran”

 • Commissaris Kassaar:

  In plaats van een democratische Islamitische regering (…)

  U bakt ze wel bruin, mr. drs.!

 • En onze Christelijke regering, is die dan niet democratisch?

  U bakt ze wel halfgaar, meneer Commissaris Kassaar!

 • W. Post:

  Deze christelijk-socialistische regering is een van de meest verschrikkelijke sinds de Tweede Wereldoorlog. Echter, in vergelijking met welk islamitisch schrikbewind dan ook, is ze een toonbeeld van democratie. Mevrouw, u beseft niet hoe gelukkig u bent dat u niet in zo’n religieus-totalitaire staat hoeft te leven.

 • Beste W. Post,
  Daar gaat het me niet om. Ik ben gelukkig daar waar ik ben.

  Als men de reportage bekijkt, dan zullen er zeker vragen rijzen. Vrijwel de gehele bevolking kwam in opstand tegen het regime van de Sjah. Het resultaat was echter geen “vrijheid, gelijkheid en broederschap” (vergeef me de anti-feministische kreet), maar een uiterst onderdrukkend regime van Islamisten. En dan is daar nog de wonderlijke vrijlating van de Amerikaanse gijzelaars op de dag dat Jimmy Carter de verkiezingen verloor aan Reagan, wiens running mate de naam draagt van Bush.

  Wij weten helaas nog niet een fractie van wat er gaande was…

  Misschien is het belangrijk om even terug te gaan naar die prachtige docu: The Power of Nightmares.

  In deel 1 blijkt duidelijk dat de radicale politieke Islam niet afkomstig is uit Islamitische landen, maar werd geformuleerd door Islamitische studenten en bannelingen in het “vrije westen”. Khomeini leefde vele jaren in Parijs, geïnspireerd door de Franse Revolutie en Sartre. Zijn ideologie heeft echter gefaald, daarover later meer. Want ik kan niet alles tegelijk schrijven.

  Zonder de druk van de VS was deze revolutie misschien wel veel gunstiger verlopen. Maar dat is een complot-theorie die ik niet kan staven. De bovenstaande docu doet het me slechts vermoeden…

 • Wink van Kempen:

  sorry heer Bou, altijd bijzonder geinspireerd door uw voortreffelijke blog …..maar U bent duidelijk een enthousiaste twintiger of zoiets ……anders had U moeten weten dat Khomeiny door de Amerikanen, president Carter via Parijs naar Iran gestuurd is ….puur uit angst dat de Sjah samen met de Europeanen een olie macht zou gaan vormen als concurrentie voor de al bestaande Arabische ….waar Amerika heel goed deals mee kon sluiten en die ook alle amerikaanse STAAT`S leningen financieerde ….., ook had U kunnen weten dat de Sjah in Amerika en wel Florida medisch ( expres een foute operatie !) vermoord is …..mijn schoonvader was een kennis van de arts die met opzet een FOUTE operatie op de sjah MOEST uitvoeren ……al die CIA agenten zijn dus ook door Carter en zijn linkse pro palestina vrienden VERMOORD ……alleen om een terreur bewind dat anti vrouw anti MENS en anti religieus is…maar gewoon FASCISTOIDE ….maar LINKS en daardoor vrij van kritiek ……was …..best rot als mensen denken ergens iets vanaf te weten…. en er helemaal totaal naast zitten ….ik wens U kracht & Inzicht en succes

 • mr. drs. BOU:

  Beste Wink,

  sorry heer Bou, altijd bijzonder geinspireerd door uw voortreffelijke blog …..maar U bent duidelijk een enthousiaste twintiger of zoiets ……

  Nu moet ik toch wel lachen! 🙂 🙂 🙂

  Maar uw reactie is welkom vanwege de aanvullende informatie. Of deze correct is, weet ik niet en ik heb nu ook even geen tijd om het na te trekken.

  ….ik wens U kracht & Inzicht en succes

  Insgelijks! 😉

Laat een reactie achter