Archief
Artikelen

Iran is een prachtig land met veel culturele schatten en een schitterende natuur. In de tijd van de Sumeriërs, omstreeks 3000 v.Chr., bloeide er reeds een hoge beschaving rond de rivier Karun. Dat land heette Elam, met als hoofdstad Suza. In de ruïnes van Suza is ooit de beroemde stèle van Hammurabi opgegraven, die door Elam was veroverd op Babylon.

In het 1ste millennium v.Chr. heersten eerst de Meden over een groot gebied. Hun hoofdstad Hamadan heette toen Ekbatana. Daarna regeerden de Perzen vanuit Persepolis over een zeer groot gebied. In de Romeinse tijd omvatte het rijk van de Parthen zowel Iran als Irak. Vanaf ongeveer 400 AD vormde Iran de kern van het uitgestrekte rijk der Sassaniden en na de Islamitische Revolutie van de 7e eeuw werd Iran het centrum van de Shi’itische tak van de Islam. Binnen de Islamitische cultuur had het land daarom een aparte positie. Omstreeks 1600, op het hoogtepunt van het Ottomaanse Rijk, was Iran een belangrijke schakel in de zijderoute, met bloeiende handelssteden zoals Isfahan.

Cultuur heeft Iran te over, maar ook het landschap is prachtig. Er zijn twee hoge gebergten, het Zagros gebergte in het westen en het Alborz gebergte in het Noorden. In het oosten ligt nog een lagere bergketen en binnen deze driehoek ligt een hoogvlakte. Ondanks de vrij zuidelijke ligging (30 tot 36 graden NB) zijn de toppen van de hooggebergten bedekt met eeuwige sneeuw. Ten noorden van het Alborz gebergte ligt de Kaspische Zee, in het zuiden grenst Iran aan de Perzische Golf. Men kan er dus ook naar het strand. In het oosten liggen woestijnen en hoogvlakten, maar er is ook vruchtbaar heuvelland. Iran is zeer uitgestrekt en divers, men vindt er voor elk wat wils. Het is ook een modern en redelijk welvarend land, met een goede infrastructuur. De volgende YouTubes laten wat foto’s zien.

Beautiful Iran duurt 4 minuten.

Iran: Another Perspective duurt 4 en een halve minuut.

In 2004 ging een groep Amerikaanse toeristen voor 17 dagen naar Iran. Deze goed georganiseerde trip resulteerde in een video van een uur. Het reisgezelschap komt moeiteloos door de douane en gaat in Teheran eerst naar het museum. Dan volgt een bezoek aan de belangrijkste moskee. Daarna gaat men de rest van het land bekijken. Een vliegtuig brengt de groep naar Yazd, in het midden van Irak. Van daar gaat de reis naar het zuiden, naar Shiraz en het nabijgelegen Persepolis, om dan de bus naar Yasuj te nemen. De volgende halte is Isfahan, met zijn moskeeën, kerken en paleizen. Vervolgens gaat de reis weer naar het noorden, naar Kashan en terug naar Teheran. Tot slot nemen ze de bus door het Alborz gebergte naar de Kaspische Zee, eerst naar het strand en dan naar de havenstad Anzali.

Hoewel de video is gemaakt door amateurs, geeft dit reisverslag een beeld van de cultuur en de diversiteit van het land. Alle vrouwen in het gezelschap moeten een hoofddoek dragen, want dat is verplicht in Iran. En ook is de manier van reizen een beetje Amerikaans: men wil het hele land zien in 17 dagen!

One hour video about Iran duurt 58 minuten.

In het Elburz-gebergte ligt ’s winters een dik pak sneeuw. Het is een perfect ski-gebied. Een Amerikaanse vader met zijn drie kinderen besloten om alle propaganda over de “Axis of Evil” te negeren en in het Alborz gebergte op wintersport te gaan. Ze brachten daarbij ook een bezoek aan Teheran. Ook zij beleefden een fantastische vakantie in Iran. Luister ook even naar wat de zoon zegt over de “Axis of Evil”: In Iran itself no-one cares about it…

Skieën in Iran duurt 13 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

6 Reacties op “Op vakantie in Iran”

 • Er bestaan toch foto’s van Beatrix op bezoek bij de Shah ergens in de jaren zeventig? Zijn die nog te vinden of hebben ze die weggemoffeld?

 • Cees:

  Ik heb er 4 maanden gewerkt aan een water zuiveringsproject.
  Geloof de TV en kranten maar niet, Iran is modern en de mensen ECHT gastvrij.
  Alleen is die Islam kermis idd wel een stoor zender. Vind de bevolking trouwens ook.
  En de bevolking maakt uiteindelijk een land, niet een debiele regering.

 • John:

  ‘Wat ten koste ging van de meer gematigde, democratische stroming in Iran.’

  Volgens mij was Khomeiny van begin af aan al een aartsreactionaire, door blinde haat gedreven, ouwe zak. Ook vóór zijn terugkeer uit Parijs had hij enkele ‘boeken’ op zijn naam waar de honden geen brood van lusten. Vol discriminerende teksten over vrouwen, ongelovigen en homo’s. En met oeverloos gedetailleerde (en ridicule) uitwijdingen over hoe je op islamitisch verantwoorde wijze je gat moet afvegen en dat je, alvorens je weer mag bidden, toch echt je geslacht moet reinigen nadat je sex hebt gehad met een kameel (!). Ik zie niet in hoe van deze archaïsche idioot ooit een ‘meer gematigde, democratische stroming’ te verwachten was. In de euforie van het vertrek van de Sjah werd hij onthaald als een held. Het volk kwam echter van een koude kermis thuis.

 • John, Khomeini was niet de enige die een revolutie wenste. Deze revolutie werd gedragen door het merendeel van de bevolking. Boze tongen beweren dat de VS ingreep ten gunste van Khomeini, maar bewezen is dat nooit.

  Het Iran-contra schandaal is echter wel bewezen. En dat geeft te denken!

 • carine:

  Beste,
  zou het mogelijk zijn ons te laten weten of het veilig is om als vrouwen rond te reizen ( 50 plussers ) we zouden enkel de vlucht boeken, of is dit onverstandig ? Op een site las ik dat het aanspreken van mannen al ons in de gevangenis kan brengen. (Iets dat ik sterk betwijfel ) kunt u ons raad geven of zegt u gewoon ga elders op reis ?
  Alle tips neem ik met grote dank aan
  groet carine ( belgie )

 • mr. drs. BOU:

  Beste Carine,

  Volgens mij verschilt de situatie in Iran van streek tot streek. Het land is nogal uitgestrekt, maar als je de gewone toeristische route volgt, zal er weinig aan de hand zijn. Houd je wel aan de kledingcode. Als je niet zeker bent, boek dan een georganiseerde reis.

  Er staat op Google Video een documentaire over een Amerikaans reisgezelschap in Iran: 17 days in Iran. Zij houden zich aan de kledingcode: de dames dragen een hoofddoek. Ze hebben het prima naar hun zin gehad!

Laat een reactie achter