Archief
Artikelen

Iran aardolie

Terwijl de Olympische Spelen en de onlangs uitgebroken oorlog in Georgië en Ossetië het nieuws beheersen, verzamelt de VS vrijwel in stilte een grote oorlogsvloot die oprukt naar de Perzische Golf. Die vloot is bedoeld om de Straat van Hormuz af te sluiten. Iran wordt reeds omringd door Amerikaanse troepen in Irak en Afghanistan, en Amerikaanse vazallen in Pakistan, Turkmenistan, Azerbeidjan, Turkije, Koeweit, Saoedi-Arabië en Oman. De Straat van Hormuz biedt nu nog een ingang en uitgang. Ook kan men vanuit Iran via de Kaspische Zee naar Rusland varen. De VS wil nu de uitgang van de Perzische Golf blokkeren. Dat Iran daarmee in de armen van Rusland wordt gedreven, ligt voor de hand.

Eind vorige week verscheen het volgende bericht op Zaplog:

Na “Operatie Brimestone”, een gezamelijke marine-oefening van de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk in de Atlantische Oceaan, keert, wederom, een massieve armada terug naar de Perzische Golf om naar verwachting de “blokkade van Iran” in te stellen. De blokkade is het gevolg van de “strengere sancties” die de EU, Israël en de VS Iran willen opleggen. De afgelopen weken overeengekomen VN-sancties gaan de drie machten niet ver genoeg. De militaire opbouw in de Golf zal naar verwachting zelfs de aanwezigheid van Amerikaanse oorlogsbodems tijdens de eerste en tweede Golfoorlog overtreffen. Met het instellen van de blokkades wordt de kans op confrontatie met Iran beduidend verhoogd. Lijst met mogelijke oorlogsbodems: (er volgt dan een lange lijst).

In het “Vrije Westen” wordt Iran afgeschilderd als een Islamitische dictatuur die kernwapens wil maken om daarmee het Midden Oosten te domineren en Israël te elimineren. Iran heeft echter geen kernwapens, maar wel aardolie. Pakistan en India hebben geen aardolie, maar wel kernwapens. Israël heeft ook kernwapens, maar daar hoor je de VS en de EU niet over. In tegenstelling tot Israël heeft Iran het non-proliferatieverdrag ondertekend, het land heeft onlangs nog een inspectie van het Internationale Atoomagentschap toegestaan. Iran is de komende jaren helemaal niet in staat om kernwapens te maken. Van het geld dat wordt verdiend aan de export van ruwe olie, bouwt Iran kerncentrales om de bevolking te voorzien van energie.

Iran is beslist geen achterlijk land. Het heeft een rijke geschiedenis die op zijn minst teruggaat tot de 6e eeuw voor Christus. Het land heette toen Perzië en de Perzen veroverden heel Mesopotamië, Turkije, Israël en Egypte. In de loop der eeuwen heeft Perzië steeds een hoge cultuur gekend. Het land maakte geen deel uit van het Byzantijnse Rijk of het Ottomaanse Rijk, Perzië bleef door de eeuwen heen zelfstandig. Men spreekt dan ook geen Arabisch, maar Farsi. In de 20e eeuw heerste er de dictatoriale sjah Reza Pahlavi, een generaal die in 1921 de macht had gegrepen. Zijn zoon Mohammed Reza werd in 1953 verjaagd door de bevolking, dit onder leiding van de democratische premier Mohammed Mossadeq. Op dat moment greep de CIA in en na 1953 was Iran weer een dictatuur onder sjah Mohammed Reza, die werd gesteund door het westen.

In 1979 kwam de sjah ten val door een opstand van vrijwel de hele bevolking: geestelijken, intellectuelen, middenstanders en vele maatschappelijke organisaties. Deze Iraanse Revolutie richtte zich tegen ook tegen de VS die de dictatuur van de sjah had gesteund. De machtigste politieke partij, die van de Islamitische geestelijkheid, kwam aan de macht onder leiding van ayatollah Khomeini. Sindsdien wordt het land volgens een islamitische wetgeving geregeerd.

In september 1980 werd het land aangevallen door Irak, met steun van het “Vrije Westen” dat Saddam Hoessein voorzag van wapens en gifgas. In deze bloedige Irak-Iranoorlog, die duurde tot 1988, zijn meer dan anderhalf miljoen mensen omgekomen.

Tegenwoordig is Iran een redelijk modern land. Na de Iraanse Revolutie is het analfabetisme gedaald van ruim 50% in 1980 tot ruim 20% in 2003. Het is sindsdien verder gedaald, want alle kinderen gaan naar school en het onderwijs is gratis. Er zijn overal gratis medische voorzieningen, ook op het platteland, en er heerst niet langer de bittere armoede van voor de revolutie.

Rageh Omaar heeft jaren lang gewerkt als nieuwspresentator voor de BBC. Hij is geboren in Somalië, maar hij verhuisde naar Engeland toen hij 2 jaar oud was. In 2006 is hij gaan werken voor Al Jazeera. Vlak voor zijn vertrek bij de BBC heeft hij voor Channel Four een reportage gemaakt over het dagelijks leven in Teheran, de hoofdstad van Iran. Op de BBC website staan leuke commentaren over deze documentaire. Iran is zeer uitgestrekt, het is mogelijk dat zich op het platteland andere taferelen afspelen, maar Teheran laat zich vergelijken met willekeurig welke andere moderne stad.

Rageh inside Iran duurt anderhalf uur.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

4 Reacties op “Iran heeft geen kernwapens maar aardolie”

 • Comm. Maigret:

  Ik heb vandaag weer alle media gelezen en geen woord over de samengebrachte oorlogsvloot van de VS, Engeland en Frankrijk.
  Opvallend ook dat de politici zich in China bevinden en hier de pleuris kan uitbreken. Op een bekend medium trof ik vanmorgen in 1 artikel verschillende keren de kreet Russische imperialisten(.) aan en de waarschuwing uit 1938, maar de scribent kan en de link maar niet leggen naar de huidige gebeurtenissen of houdt al rekening met de uitkomst voor de toekomst…. Embargo, verraad of onvermogen? Iran en Rusland kennen geen olieproblemen en de VS willen de oliemarkten beheersen. Deze media zien ook voortdurend Rusland als agressor maar de oorlog in Ossetie is uitgelokt door de Amerikanen op de 1e dag van de olumpische spelen. Op dit moment wordt het steeds duidelijker wie de verraders van het volk zijn geworden en een fascistensysteem omhelzen. Zij weigeren steeds weer een objectieve mening te verkondigen en de argeloze burger blijven zij maar een rad voor ogen draaien.

 • Gelezen op Nujij:

  Een official van het Amerikaanse ministerie van defensie heeft Woensdag aan de Jerusalem Post laten weten dat berichtgeving over een oorlogsvloot, die op weg zou zijn naar de Golf niet op waarheid berust. Hij reageert hiermee op berichten dat drie carrier strike groups naar de Perzische Golf onderweg zouden zijn ter voorbereiding van een blokkade tegen Iran.

  Dit is de bron.

 • […] is een land met veel oliebronnen, een rijke historie, een eigen taal, een grootse natuur en een vriendelijke bevolking met een […]

Laat een reactie achter

Recente reacties