Archief
Artikelen

Uit de gang van zaken rond de moord op John Kennedy blijkt dat er in 1963 in de VS reeds een machtige en gewetenloze kliek bestond, waardoor politieke tegenstanders gewetenloos uit de weg werden geruimd. Twee latere presidenten maakten deel uit van deze kliek: Richard Nixon en George H. W. Bush. Maar daarmee is het hele verhaal nog niet verteld.

Op 4 april 1968 werd Martin Luther King jr. vermoord. Ook deze moord zou zijn gepleegd door een eenzame gek: James Earl Ray. En ook deze moord had heftige politieke consequenties. We keren even terug naar april 1968 (duurt 5 minuten):

James Earl Ray kon volstrekt niet schieten. Toch zou hij met een enkel schot, gelost vanuit de badkamer van een pension voor daklozen, King in het hoofd hebben geraakt. In plaats van een perfecte moord, is dit een onmogelijke moord. Zelfs de nabestaanden, de familieleden van King, geloven niet dat James Earl Ray de dader was. Zij pleitten voor heropening van zijn proces, dat in 1997 inderdaad plaats vond, maar tevergeefs.

Een grondige documentaire over Martin Luther King heb ik al eens eerder geplaatst. Deze duurt een uur en 21 minuten, maar het eerste uur gaat over de politieke beweging rond King. Alleen de laatste 20 minuten gaan over de moord op King en de cover-up die daarop volgde.

Omdat deze moord past in het rijtje van politieke moorden, doen we het nog eens dunnetjes over met een andere documentaire. Deze maakt deel uit van een complot-serie en bevat wel een correcte reconstructie. De serie is echter meer bedoeld als amusement. Er worden vragen gesteld, maar er wordt niet gezocht naar antwoorden. Uit deze documentaire blijkt in elk geval duidelijk waarom James Earl Ray de moord niet kan hebben gepleegd. De conclusie is daarna slechts dat de FBI zich schuldig maakte aan een cover-up. Het hoofd van de FBI, J. Edgar Hoover, speelde echter ook een rol in het complot rond de moord op Kennedy.

Unsolved Mysteries-Martin Luther King Jr. duurt 25 minuten

Voor wie meer wil weten, is er dit interview van Ken Aaron met de onderzoeker en schrijver Jim DiEugenio. Nadat Oliver Stone in 1991 zijn film over J. F. Kennedy had uitgebracht, werden de “classified” documenten in het onderzoek naar deze moord vrijgegeven. Jim DiEugenio heeft deze documenten bestudeerd en er een boek over geschreven: The Assassinations. Het gesprek gaat over de politici die in verband staan met de moord op King. Onder hen zijn J. Edgar Hoover, Malcom X, John F. Kennedy, Robert F. Kennedy en Lyndon B. Johnson. Ook gaat de discussie over het proces in 1997, waarin de moord op King ten minste gedeeltelijk werd toegeschreven aan de CIA, het Pentagon en de maffia.

MLK Assassination duurt 26 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter