Archief
Artikelen

Een van mijn favoriete humoristen is en blijft toch Charlie Chaplin! The Great Dictator is een film van hem die in 1940 uitkwam. Het is de eerste echte geluidsfilm van Chaplin. Hij drijft daarin de spot met Hynkel, oftewel Hitler, en de toestand in Duitsland, dat in de film Tomania wordt genoemd. Garbitsch is Goebbels, Herring is Goering en Napaloni is Mussolini. Chaplin zelf speelt zowel Hitler als een Joodse kapper.

Toen na de oorlog duidelijk werd wat er werkelijk was gebeurd met de Joden in Europa, heeft Chaplin zijn spijt betuigd dat hij deze film had gemaakt. In sommige opzichten is deze film inderdaad wat naïef, maar achteraf kan men dat gemakkelijk constateren. Vrijwel niemand heeft in 1939 voorzien wat zich zou afspelen in de Joodse getto’s en de concentratiekampen.

Toch blijft deze film een van de grootste meesterwerken van de grootmeester van de humor. De begin-scene waarin hij als dienstplichtige Duitse soldaat op het einde van WO I een Duitse vliegenier vergezelt op de terugtocht, is en blijft hilarisch! En de manier waarop de Grote Dictator speelt met de wereldbol, blijft een van de meest poëtische protesten tegen de machtswellust van de wereldleiders.

Aan het eind van de film houdt Chaplin een toespraak die wordt gezien als één van de beste teksten in de filmgeschiedenis. Dit hartstochtelijk pleidooi voor de vrede heeft nog niets van haar kracht verloren. Wie alleen die toespraak nog eens wil zien en horen, met een transcript van de Engelse tekst, kan hier terecht.

The Great Dictator duurt 2 uur en 5 minuten.

Bekijk de volgende delen op YouTube

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter