Archief
Artikelen

Baybasin 09
(illustratie: Huseyin Baybasin)

Allereerst het goede nieuws. Op 27 juni jl. is Huseyin Baybasin overgeplaatst naar een andere afdeling binnen de gevangenis te Zoetermeer met een algemeen regiem, én prettige en humane bewakers. Hij is zeer opgelucht en wil weer gaan schilderen. De aandacht die Baybasin heeft gekregen in de vorm van ansicht-kaarten heeft effect gehad!

Mijn brief in het Engels werd ook beantwoord. Baybasin schrijft:

You and your friends support is very important to me, because it gives me the feeling that I am not alone and you represent the group of people who care about maintaining civil liberty which mankind earned during its civilisation and we will not let it be misused for the individuals personal habits and interests.

En in een volgende brief:

I would like to say that I had a hard time in Dutch prisons, especially in the EBI in Vught and even more difficult is it not to be able to see my wife and kids for more than 10 years now!

I have to say that more painful for me is to undergo the irresponsible handling by the Dutch prosecutors and judges in my case. It seems to me that both prosecutors and judges are showing to be proud of themselves by victimizing people with lies creates by them. I cannot understand how they can live with that, especially the pedophile ones. I shall only feel relieved when I see such kind of people be punished in a Court of Law for the crime the committed.

Met die laatste woorden ben ik het helemaal eens! Deze gewetenloze mensen maken slachtoffers. Zolang zij niet ter verantwoording worden geroepen, is onze democratische rechtsstaat slechts een illusie, een ideologie voor politici en een slaapmiddel voor goedgelovige burgers. Ook ik zal opgelucht zijn als zij worden berecht.

Veel mensen denken nog steeds dat Baybasin een gevaarlijke boef is, die heel terecht voor levenslang achter de tralies is gezet. Maar de echte boeven staan daar boven en kijken spottend neer op het volk dat zo braaf gelooft in ons rechtssysteem.

Natuurlijk was Baybasin ooit een boef, dat geeft hij zelf ook toe. In mei 1998, vlak voor hij in Nederland werd gearresteerd, verscheen het volgende boek: De Maffia van Turkije, door prof. dr. Frank Bovenkerk en dr. Yücel Yeşilgöz. (Meulenhof / Kritak, ISBN 90-290-5610-X). Daarin staat een hoofdstuk: Het Verhaal van Hüseyin Baybaşin. Zijn hele criminele carrière wordt daarin door hemzelf zeer levendig verteld.

Maar de ene crimineel is de andere niet. Heroïne en opium waren tot WO I overal legaal. Pas in de 20e eeuw werden deze narcotica langzaam maar zeker verboden. Als producent van opium deed Turkije aan dat verbod echter niet mee. Er waren in Turkije ook nog geen verslaafden. Opium was een pijnstiller, anders niets. In 1971 begon president Nixon met zijn “oorlog tegen drugs” en de Verenigde Naties vaardigde een boycot uit tegen Turkije. De regering Erim, die middels een militaire staatsgreep in Turkije in 1971 aan de macht kwam, verbood toen de papaverteelt. Maar in 1974, zodra de democratie was hersteld, werd dit verbod teruggedraaid. Er wordt in Turkije nog steeds legaal opium verbouwd!

In Turkije is misdaad iets anders dan bij ons. Heroïne wordt daar niet direct gezien als crimineel. Het zelfde geldt min of meer voor smokkelen. Zes eeuwen lang was Istanbul het centrum van het Ottomaanse rijk. De huidige grenzen zijn pas na WO I getrokken en deze lopen soms dwars door gebieden die worden bewoond door een verwante bevolkingsgroep. Dat is zeker het geval met de Koerden, ze hebben allemaal wel familie die over de grens woont. Deze nieuwe grenzen werden dan ook niet aanvaard door de bevolking. Zes eeuwen lang was er immers geen grens! Smokkelen wordt in Koerdistan niet gezien als een misdaad, maar als een soort sport.

Baybasin was een smokkelaar van heroïne, maar zijn geweten werd daardoor niet bezwaard. Ook werd hem geen strobreed in de weg gelegd door de Turkse overheid, die zelf eveneens betrokken was bij de handel in heroïne. Het ging pas mis, toen Baybasin zich bewust werd van zijn Koerdische identiteit en van de onderdrukking van zijn volk door de Turkse regering. Door het Susurluk-ongeval kwam de Turkse regering in opspraak. Intussen was Baybasin gevlucht naar West Europa en daar bezig om uit de school te klappen over de betrokkenheid van de Turkse autoriteiten bij de heroïnehandel. Zijn huidige veroordeling berust uitsluitend op vervalste bewijzen, die tot stand kwamen door een samenwerking tussen de Turkse autoriteiten en de chantabele pedofiele SG van Justitie in Nederland.

Inmiddels is er ook een Turkse website, die gaat over Baybasin. Helaas kan ik de Turkse taal niet lezen, maar voor mensen die Turks verstaan biedt deze site misschien wel interessante informatie. Tot mijn verrassing trof ik daar ook een galerie van schilderijen van Baybasin aan, die moeten zijn gemaakt toen hij nog in Turkije woonde. Prachtige landschappen! Schitterende kleuren! Die taal is universeel, voor iedereen te begrijpen. Ga daar dus gerust eens kijken.

Hoewel ik geen Turks versta, spreek ik wel Engels. Baybasin verstaat wel Engels, maar spreekt geen Nederlands. En dat na 10 jaar in Nederland! Volgens de Wet van Rita Verdonk zou hij onmiddellijk moeten worden uitgewezen, of toch minstens worden gedwongen om een inburgeringscursus te volgen! In het Persbericht dat mr. Adèle van der Plas vorig jaar op 18 december verspreidde, staat echter het volgende:

Cliënt is vrijdagmiddag, 14 december j.l. overgeplaatst naar de landelijke afzonderingsafdeling in Vught. Hij verblijft daar 24 per dag alleen in een cel, zonder mogelijkheid van telefonische of andere contacten. Kleding en documenten zijn hem afgenomen. Zijn advocaat mag hij slechts van achter een glaswand spreken. De bewakers weigeren te antwoorden op vragen die niet in het Nederlands worden gesteld, ondanks het feit dat eerdere verzoeken van cliënt om een cursus Nederlands te mogen volgen werden afgewezen, omdat hij ‘illegaal’ in Nederland zou verblijven.

Dat is toch te gek om los te lopen! Baybasin is veroordeeld tot levenslang, hij kan nooit meer weg uit Nederland, want ze laten hem niet gaan. Maar hij mag geen Nederlands leren, want hij verblijft hier “illegaal”. Krankzinniger kunnen we het niet maken! Mocht iemand een cursus Nederlands voor immigranten over hebben, dan weet ik daar wel een goede bestemming voor. Gooi hem niet weg, maar stuur hem naar:

PI Haaglanden
t.a.v. Huseyin Baybasin
geb. 25 juni 1956
Postbus 99
2700 AB Zoetermeer

Ansichtkaarten en brieven blijven natuurlijk ook welkom!

Ceterum censeo Joris D. strafrechtelijk… wordt vervolgd.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

7 Reacties op “En niet te vergeten: Baybasin!”

Laat een reactie achter

Recente reacties