Archief
Artikelen

Dank zij de Hubble Ruimtetelescoop kunnen we tegenwoordig tot diep in de ruimte kijken. Deze telescoop, die als een satelliet rond de aarde draait, werd in 1990 door de NASA gelanceerd. De telescoop heeft geen hinder van de atmosfeer, die het beeld vertekent. Ook zijn er camera’s aan boord voor het infrarood spectrum en röntgenstraling. De temperatuur van sterrenstelsels wordt omgezet in kleuren, waardoor schitterende beelden ontstaan.

Binnenkort zal het European Space Agency (ESA) een nieuwe ruimtetelescoop lanceren: Herschel. Deze is nog geavanceerder dan Hubble. Deze zet de temperatuur echter niet om in kleuren, voor leken zijn de beelden dan veel minder spectaculair.

Vijftien jaar na de lancering van Hubble heeft ESA een documentaire gemaakt over de Hubble telescoop. Deze neemt ons mee op een reis door de ruimte en de tijd. De documentaire begint met een technische uitleg van de werking van Hubble, om ons daarna te trakteren op de prachtige beelden van sterrenstelsels die door Hubble zijn gemaakt. De beste manier om deze documentaire te bekijken, is op full screen.

Wie meer wil weten over sterrenkunde, kan terecht op een aantal websites. Mijn favorieten:
De Hubble site
Het Hubble fotoalbum
De Negen Planeten
De sterrenhemel voor Nederland en België
Astroversum, een Nederlandse website met actualiteiten
Spacepage, een Belgische website met actualiteiten

Hubble – 15 Years of Discovery duurt een uur en 20 minuten

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

1 Reactie op “Een reis door de ruimte en de tijd”

Laat een reactie achter