Archief
Artikelen

Dank zij de Runderkamp-papers (pdf) weten we dat het Rolodex-onderzoek over de volgende verdachten ging: een netwerk van topambtenaren, twee hoofdofficieren van justitie, een oud-bewindsman, een oud-advocaat van de koningin en een enkele hoogleraar die seks met minderjarige jongens zouden hebben.

In het Nederlandse pedo-netwerk dat door Micha Kat in kaart wordt gebracht, figureert de oud-advocaat van de koningin Frits Salomonson. Deze voormalige huisvriend van Claus en Beatrix, oom Frits voor de prinsjes, kwam in 1991 in opspraak wegens een financieel schandaal rond de Banque de Suez Nederland. Vervolgens bleek hij commissaris van het failliete bedrijf Text Lite, lid van de frauderende beleggingsclub Groupe Courtier en zo voort. Het NRC-Handelsblad en de Volkskrant deden begin jaren ’90 uitgebreid verslag van de financiële avonturen van mr. Frits Salomonson. Wie een abonnement heeft op een van deze kranten, kan zich middels de zoekfunctie verdiepen in een royale beerput waarin ook de advocaat Oscar Hammerstein en de LPF-topman Ed Maas figureren. In 1996 verleende Hare Majesteit oom Frits eervol ontslag.

dag oom Frits!

Daarmee waren de avonturen van oom Frits echter nog niet ten einde. Zijn naam werd in het IRT-rapport genoemd in verband met het witwassen van drugsgeld. Daarop eiste mr. Frits een miljoen aan schadevergoeding, wegens aantasting van zijn eer en goede naam, te betalen door professor H. van de Bunt, die na de dood van Maarten van Traa eindverantwoordelijk was voor het IRT-rapport. In april 1999 stelde de Arnhemse rechtbank mr. Frits in het gelijk, maar matigde het bedrag tot 150.000 gulden. Daarop begonnen ook andere IRT-criminelen schadevergoedingen te eisen, maar gesteund door de Staat der Nederlanden ging Van de Bunt in hoger beroep en vervolgens in cassatie. Na een terugverwijzing door de Hoge Raad heeft de Staat ten slotte de schadevergoeding vergoed die Van de Bunt aan mr. Frits moest betalen.

Het werd echter nog smeuïger. In 1999 kreeg mr. Frits ruzie met zijn buren, de heren J. Sietsema en P. Houben, die een appartement bewoonden in hetzelfde grachtenpand als oom Frits, die toen 65 jaar oud was. Zij beklaagden zich over het komen en gaan van Marokkaanse schandknaapjes in het trapportaal en ze beweerden dat Salomonson een ruimte in zijn huis als “seksmartelkamertje” gebruikte. Ze suggereerden tevens dat er Dutroux-achtige praktijken hadden plaatsgevonden in het huis van Salomonson. Ze hadden ooit schoten in de tuin gehoord en er waren volgens hen zelfs beenderen gevonden. Nadat mr. Frits een kort geding wegens smaad tegen hen had gewonnen, wilde hij zijn buren ook strafrechtelijk laten vervolgen.

In de bodemprocedure kwam er echter een aap uit de mouw! Hoofdredacteur Willem Smitt van het weekblad Privé verklaarde namelijk onder ede dat hem in 1987 ruim tien kleurenfoto’s waren aangeboden, waarop oom Frits zich sadomasochistisch liet verwennen door drie of vier hoerenjongens van hooguit zestien jaar. De officier van justitie vroeg hem verbaasd waarom hij geen aangifte had gedaan van kinderporno, waarop Smitt antwoordde: “Ik ga geen aangifte doen tegen de advocaat van Hare Majesteit.” Aldus verloor mr. Frits het proces.

Dit verhaal heeft echter nog een staartje dat via Stan de Jong boven tafel kwam. Het gaat om het artikel “Linksgestrickt”, dat in 1982 zou verschijnen in het Duitse blad Der Spiegel, maar dat op het laatste moment niet werd gepubliceerd. Stan de Jong kreeg dat artikel toegestuurd van Ton Biesemaat, een journalist die het koninklijk huis al vele jaren in het vizier houdt. Stan schreef er een pittige column over. Daarin kan men doorlinken naar een Word-document, waarin Biesemaat de avonturen van mr. Frits beschrijft, onder andere met zijn buren die schande spraken van zijn schandknaapjes. Ook kan men er doorlinken naar het originele artikel Linksgestrickt (pdf).

Om een vorstelijk verhaal kort te houden: oom Frits was pedo en prins Claus was homo. Op een nacht gingen zij samen stappen in Amerika. Ze bezochten wat homo-bars, op de voet gevolgd door geheime dienders met infrarood camera’s, die foto’s maakten van het geflikker van de prins en zijn maat. In het diplomatieke verkeer kan dat immers van pas komen!

Tot slot nog een kleine, maar ironische speling van het lot. Het gaat daarbij om Adam Curry, die is getrouwd met Patricia Paay. Op 18 juni 2001 schreef Kleintje Muurkrant: Nog veel later betrok het echtpaar Curry-Paay een woning aan een van de Amsterdamse grachten. De vorige eigenaar was mr. Frits Salomonson. Tot 1995 juridisch adviseur van het Koninklijk Huis en persoonlijk vriend van prins Claus. Zijn reputatie liep in de jaren negentig flinke averij op toen de commissie Van Traa hem in verband bracht met criminele witwasactiviteiten. Daarnaast werd hij door een paar buurtjes ervan beschuldigd regelmatig in zijn woning close encounters te hebben met te jonge jongens, die ook in het trappenhuis van het bewuste grachtenpand rondkrioelden. In 1995 kwam in feite een einde aan zijn glanzende carrière en trok hij zich terug in een duur Belgisch optrekje van waaruit hij geassisteerd door zijn jonge collega Oscar Hammerstein achterhoedegevechten leverde om zijn naam gezuiverd te krijgen. Gevechten die overigens nog voortduren zonder dat er sprake is van kruitdamp. Maar wat kan Patries daar nou aan doen? Niks. The girl can’t help it, nietwaar?

De radio-gastheer van Micha Kat, Adam Curry, woont in het zelfde grachtenpand waar ooit oom Frits zijn “martelkamertje” had. En oom Frits is verhuisd naar België, alwaar Maurice Lippens van de Fortis-bank… Want ons kent ons in dat wereldje!

Ceterum censeo Joris D. strafrechtelijk… wordt vervolgd.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

23 Reacties op “Mr. Frits Salomonson, hof-advocaat”

Laat een reactie achter