Archief
Artikelen

Hoewel het KNMI beterschap belooft, is het nog altijd geen strandweer. De warme, hete zomers zijn helaas achter de rug, de Global Warming lijkt al weer voorbij. Dit blijkt ook uit de laatste gegevens, afkomstig uit de poolstreken: De ijskap op Antarctica is groter dan ooit en het ijs rond de Noordpool smelt deze zomer minder snel dan vorig jaar. Global Warming door CO2 blijkt slechts een politiek issue, dat niet wordt gesteund door de wetenschappelijke gegevens. De jacht op de uitstoot van CO2 was een heksenjacht en onder de slachtoffers bevinden zich burgers en bedrijven gebukt gaan onder de CO2-tax.

Omstreeks 1300 veranderde het klimaat van het Middeleeuwse Maximum naar de Kleine IJstijd, die vijf tot zes eeuwen duurde. Tijdens het dieptepunt van deze koudere periode werd de oogst soms vernield door hagelbuien, er waren ongekend krachtige stormen die leidden tot overstromingen en er waren soms zeer strenge winters waarin de rivieren langdurig bevroren waren. Hongersnoden waren het gevolg. Dit extreme weer kwam met vlagen en het werd door de mensen ervaren als onnatuurlijk. Zoals men nu gelooft in CO2, geloofde men toen nog in heksen. Sallie Ballunis, een sterrenkundige van het Smithsonian Centrum voor Astrofysica van Harvard, vertelt over het verband tussen het weer en de heksenvervolgingen in de zestiende en zeventiende eeuw.

States of Fear: Science or Politics? Sallie Ballunis duurt ruim 7 minuten.

Edit, 21 juli: Vandaag vond ik ergens twee prachtige links om de groei van het poolijs te volgen.
Dit is het ijs rond de Noordpool. Het is daar nu hoog zomer.
Dit is de ijskap van Antarctica. Het is daar nu winter.

En omdat het buiten regent bij een temperatuur van 12 of 13 graden, heb ik de kachel aangezet.
Hoe bedoelt u, Global Warming? Waar blijft het broeikaseffect?

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter