Archief
Artikelen

The End of Suburbia is een documentaire uit 2004 van Barry Zwicker, die ook een goede documentaire heeft gemaakt over 9/11: The great conspiracy. Het script is geschreven door de kunstenaar Gregory Green. Hoewel nu vier jaar oud, is dit nog steeds een van de meest indringende documentaires over de economie en de gevolgen van peak oil.

The End of Suburbia gaat over het wonen in buitenwijken, een manier van leven die ten dode opgeschreven lijkt, wanneer de aardolie schaars wordt. In 2004 was de benzine in de VS nog goedkoop, maar sindsdien is hij in snel tempo duurder geworden. Het hardst worden daardoor de mensen getroffen die ver van hun werk wonen. In 2004 was dat nog niet zichtbaar, maar inmiddels heeft de hypotheekcrisis toegeslagen. Velen konden hun hypotheek niet meer betalen, hun huizen werden geveild, waardoor de huizenprijs daalde. In The End of Suburbia wordt dat proces reeds voorspeld, maar de documentaire gaat verder. We staan nu nog maar aan het begin van de olieschaarste, deze documentaire laat zien wat dit zal betekenen voor de Amerikaanse economie.

Voor wie deze documentaire nog niet kent: het is echte een absolute must see om de hedendaagse politiek en economie te begrijpen. Er komen boeiende deskundigen aan het woord. James Howard Kunstler is een Amerikaanse schrijver, wellicht het meest bekend door zijn boek The Geography of Nowhere, een geschiedenis van de slaapsteden en de stedelijke ontwikkeling in de Verenigde Staten.

Michael Klare is professor in vraagstukken van Wereldvrede en Veiligheid aan het Hampshire College. Hij is de schrijver van talloze artikelen en boeken als: Resource Wars en Blood and Oil: The Dangers and Consequences of America’s Growing Petroleum Dependency.

Michael Ruppert begon een krant en een internetsite, From the Wilderness. Hij is de schrijver van het beroemde boek: Crossing The Rubicon: The Decline of the American Empire at the End of the Age of Oil. Als ex-geheim agent schreef hij ook heldere artikelen over de verwevenheid van de drugshandel en de CIA. Na een aantal bedreigingen is hij in 2006 verhuisd naar Venezuela.

Andere sprekers in deze documentaire zijn de journalist Richard Heinberg, de olie-expert Matthew Simmons, de schrijver en milieudeskundige Julian Darley en de architect en stadsontwikkelaar Peter Calthorpe.

Allen voorspelden zij reeds voor 2004, dat er spoedig een einde zou komen aan the American life-style. Het wordt steeds duidelijker dat ze gelijk hebben! In tegenstelling tot de crisis van 1929, die niet werd veroorzaakt door een gebrek aan grondstoffen, maar door het instorten van de beurs, wordt de huidige crisis veroorzaakt door een afname van de voorraad aardolie, waardoor de benzineprijs stijgt. Het opraken van de aardolie is een onomkeerbaar proces. We zullen daarom moeten uitzien naar een meer efficiënte manier van wonen en werken.

End of Suburbia duurt 77 minuten


Watch THE END OF SUBURBIA: Oil Depletion and the Collapse of The American Dream in Educational & How-To | View More Free Videos Online at Veoh.com

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

1 Reactie op “Het einde van de slaapstad”

Laat een reactie achter