Archief
Artikelen

De volgende documentaire, die is gemaakt in de jaren ’90, geeft een zeer helder beeld van de beurskrach van 1929. Hoewel de huidige economische crisis niet helemaal vergelijkbaar is met de krach van ’29, zijn er wel opmerkelijke overeenkomsten. Ook in die periode was krediet gemakkelijk te verkrijgen en het optimisme, het geloof in de steeds groeiende rijkdom, was groot. En ook deze rijkdom was niet gebaseerd op productie, maar op consumptie. Er werden fortuinen vergaard door de handel in aandelen, in feite nog net geen windhandel, maar ook niet meer dan handel in rijkdom op papier. Sommige speculanten werden stinkend rijk. Ook de middenstanders begonnen hun geld te beleggen in aandelen, waardoor de koersen nog meer stegen. Mensen konden geld lenen om er aandelen mee te kopen. Zolang de aandelen stegen, was er niets aan de hand. Maar achter de schermen werd ook gemanipuleerd om de koersen te laten stijgen.

De eerste tekenen van de komende ineenstorting kwamen in maart 1929. Een grote bankier greep echter in en verhoogde de hoeveelheid geld die men kon lenen, waarna de beurskoersen weer stegen. Die zomer stagneerde de economie, maar de aandelenmarkt floreerde. Begin september werden de beurskoersen instabiel, maar alle bankiers zeiden dat de beurs wel weer zou stijgen. Op donderdag 24 september stortten de koersen vrijwel volledig in. Het zou nog een paar dagen duren, maar in de volgende week waren de aandelen gedaald tot ongeveer de waarde van het papier!

Deze documentaire bevat veel originele beelden, maar ook verhelderende verklaringen van mensen die het zelf als kind hebben meegemaakt.

The Crash of 1929
duurt 53 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

2 Reacties op “De beurskrach van 1929”

Laat een reactie achter

Recente reacties