Archief
Artikelen

Deze reportage van de BBC laat zien hoe met geleend geld een enorme winst kan worden behaald. Het aantal miljonairs is opzienbarend gestegen, maar de prijs wordt betaald door de gewone mensen, die dagelijks hun werk doen en zien hoe hun sociale voorzieningen minder worden, maar vooral hoe hun loon steeds minder waard wordt in termen van koopkracht. Deze economie van de rijken is gebaseerd op hoge leningen, een lage rente en steeds stijgende prijzen.

In 2007 plofte de ballon in de zogenaamde hypotheekcrisis, die later omsloeg in de kredietcrisis. In de documentaire wordt ook uitgelegd welke mechanismen daar verantwoordelijk voor waren.

Hypotheken werden verstrekt aan mensen die de eerste jaren slechts een geringe rente hoefden te betalen, maar daarna zou de rente omhoog gaan. Ze konden dan een nieuwe, hogere hypotheek afsluiten, omdat hun huis intussen in waarde was gestegen. Deze hypotheken werden in pakketten doorverkocht door de banken, waarbij de “rating” bepalend was voor de waarde van het pakket. Dit ging goed zolang de huizenprijzen bleven stijgen, maar zodra er een einde kwam aan die stijging, knapte de zeepbel. Hele pakketten hypotheken moesten door de banken worden afgeschreven van de balans. Daardoor daalde het eigen vermogen en dan mogen banken ook minder geld uitlenen. Aan de hoge leningen tegen lage rente komt aldus een einde.

Super Rich: The Greed Game duurt een uur.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter

Recente reacties